Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Prihodnost kalifornijskega giganta
Pri Tesli potrošijo 8000 dolarjev na minuto
Elon Musk je brez dvoma eden tistih, ki je s svojimi vizionarskimi idejami v zadnjih letih zamajal svetovno avtomobilsko sceno, a v tem trenutku še ni povsem jasno, ali bo scenarij električnih avtomobilov, kot si ga je zamislil, tudi uspel.
Peter Pirkovič Tesla
27. november 2017 | 12:39:35

S svojimi idejami je spodbudil, da so tudi veliki avtomobilski giganti elektrifikacijo vozil začeli dojemati kot prihodnost in ne več kot zgolj alternativo. Vsaj napovedi velikih kot so Volkswagen, Mercedes, Renault, BMW,  gredo v to smer. A bolj kot to, je zanimiva zgodba Tesle Motors in vizionarja Elona Muska, ki si zadnja leta z idejami o novih avtomobilih, vesolju in ultra hitremu javnemu prevozu nadene vse večje breme. Nedavni projekt električnega super avtomobila (druge generacije Roadsterja) in električnega tovornjaka Semi, je, roko na srce, fantastičen. Tudi zgodba z Teslo Model 3 se je ob lansiranju zdela obetavna. V izjemno kratkem času je uspel nabrati več kot pol milijona naročil (za 35 tisočakov vreden avto je zahteval tisoč dolarjev avansa), a zdaj, ko bi morala proizvodnja že teči v polnem obsegu, se zdi, da takšnemu projektu niso dorasli. Obljubljali so, da bodo tedensko sestavili pet tisoč primerkov, a so jih komaj nekaj sto, obenem pa so do zdaj za proizvodne procese zapravili približno milijardo dolarjev. Pri Bloombergu so izračunali, da vsako minuto porabijo okrog 8000 dolarjev. Bojda, največjo težavo pri proizvodnji Tesle3 v megatovarni predstavlja proizvodni proces baterij. Zadnje informacije kažejo, da bi proizvodnjo s polno zmogljivostjo morda vzpostavili šele sredi prihodnjega leta, kar bo pomenilo zamude in posledično veliko potrpežljivosti za bodoče lastnike.

Po mnenju mnogih je Elon Musk tudi zaradi tega pred kratkim napovedal dve veliki novosti, da bi vsaj za nekaj časa zakril težave, ki jih imajo pri Tesli Model 3. Najnovejši Roadster in tovornjak Semi napovedujeta osupljive performanse, ki so najverjetneje posedle tudi velike igralce v avtomobilski industriji. Večja uganka je, kako bo oba modela tudi dejansko spravil na cesto (proizvodnja) oziroma umestil na zahteven avtomobilski trg. Za zdaj je poslovni model za Muska seveda razmeroma obetaven. Za prvo omejeno serijo primerkov Roadsterjev želi stoodstotni avans, kar pomeni, da bo za 250 primerkov najverjetneje dobil 250 svežih milijonov dolarjev, medtem ko za običajnega Roadsterja zahteva 50 tisoč zelencev predplačila, za tovornjake Semi, katerih proizvodnja naj bi se začela sredi leta 2019, pa je avans postavljen na 20.000 dolarjev. Tudi pri tovornjakih ima na voljo 1000 primerkov iz posebne serije, kjer cena na enoto znaša 200 tisočakov, posledično to pomeni 200 milijonov dolarjev. Po do zdaj znanih podatkih sta se za tovornjake že odločila ameriško trgovsko podjetje Walmart (15 primerkov) in kanadska veriga trgovin Loblaws (25 primerkov).

Napovedi za prihodnost obstoja Tesle Motors niso ravno obetavne, a zdi se, da ima Musk vedno pripravljenega asa v rokavu, čeprav so mnogi poznavalci obenem mnenja, da za njim stoji skrivnostni zelo bogati vlagatelj. Seveda, so to zgolj namigovanja in govorice. Resnico pozna le Musk sam. A širši javnosti so vendarle dostopni podatki o poslovanju podjetja Tesla Motors, ki do zdaj še ni prinesla dobička. Samo v Q3 (tretje trimesečje) so zabeležili nekaj več kot 619 milijonov dolarjev izgube, večino na račun visokih stroškov pri vzpostavitvi proizvodnje za Model3. Ameriški mediji sicer napovedujejo, da ima Musk čas še do sredine prihodnjega leta, sicer se bo imperij sesul v prah. A po drugi strani upamo, da takšni kot so Musk vendarle obstanejo, saj so dobrodošla svežina na nasičenem avtomobilskem parketu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Do sredine prihodnjega leta bo uredil zadevo, v prvem kvartalu predvidevam bo že zagnal vse linije za Teslo 3. Je pa to čisto drugačen način proizvodnje, kot so ga bili Teslini zaposleni vajeni, to je serijska proizvodnja in ne manufaktura, kot v primeru večjih in dražjih modelov. Ima pa navkljub težavam veliko prednost pred ostalimi avtomobilskimi proizvajalci, dejal bi vsaj 2 leti, če ne celo več, kar je seveda ogromno.
28.11.2017 8:43:52
spartan
Morala pa bo ZDA upoštevati razvojno naravnanost Tesle, saj trenutno Kitajci prednjačijo s prodajo el. avtomobilov, druga je EU, na zadnjem mestu pa caplja ZDA. Če ne bodo subvencionirali razvoja el. pogonov, se zna kaj kmalu zgoditi, da bodo povsem tehnološko zaostali....posledice na dolgi rok pa katastrofalne; večja brezposelnost, manj investicij, potrebno bo zapreti trg za tuje proizvajalce in še kaj. Kratkovidnost ami vlade je tukaj res neumnost brez primere....
28.11.2017 9:36:44

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija