Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Jamstvo pri nakupu rabljenega vozila je pomemben faktor
Tako v Evropi kot v Sloveniji trg rabljenih vozil cveti in čeprav uradna statistika na tem področju še ni urejena, je bolj ali manj jasno, da je ta precej stabilen in predstavlja izjemno visok delež v primerjavi s prodajo novih vozil. Po nekaterih ocenah naj bi znašal okrog 250 tisoč vozil letno.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in DasWeltAuto
13. marec 2018 | 12:14:51

Konec lanskega leta je po podatkih statističnega urada na slovenskih cestah bilo registriranih več kot milijon osebnih vozil (1.096.000), kar kaže na izjemno priljubljenost pločevine med Slovenci. A ker je avto na splošno postal nekakšna nuja v našem vsakdanjiku, se mnogi odločajo za nakup rabljenega in temu primerno cenovno dostopnega vozila. Temu primerno je dobičkonosen tudi trg rabljenih vozil, kjer prodajalce najdemo tako rekoč na vsakem koraku, a z njimi so velikokrat povezana mnoga tveganja in prevare. Največkrat gre za nerealno stanje kilometrov, sumljivo poreklo, ponarejene servisne knjižice, ki izkazujejo servisne dejavnosti vozila v preteklosti, velikokrat pa gre za prevaro, da avto ni bil še nikdar poškodovan, kar se kasneje, ko je ta prodan, izkaže za laž.

Spletna stran je dnevno ažurirana in na njej je vedno okrog 800 vozil, od tega velik delež z jamstvom.

Zaupanja vredni so bolj ali manj pooblaščeni trgovci, ki so del večjih uradnih zastopnikov določenih znamk, med katerimi brez dvoma spada tudi znamka DasWeltAuto, zato smo pri odgovornih preverili kako se zadeva v Sloveniji razvija in kakšne so prednosti nakupa. V tem primeru gre za ponudbo oziroma preverjen koncept prodaje rabljenih vozil, ki je pri nas prisoten že deseto leto, a se intenzivneje v ospredje postavlja šele zadnja štiri leta. Njihova prodaja temelji predvsem na dejstvu, da za vsa vozila iz programa Das Welt Auto ponujajo jamstvo do enega leta ali 20 tisoč prevoženih kilometrov. Najpogosteje gre za njihova službena vozila, vozila iz sponzorskih dogovorov, veliko je tudi rentacar vozil, določen vir pa predstavljajo vozila iz programa staro za novo. Rabljena vozila, ki jih sprejmejo v njihov program, so v večini primerov slovenskega porekla (med 15 in 20 odstotkov vozil je izven slovenskih meja), povečini zelo mlada in nikakor ne starejša od 8 let oziroma nimajo prevoženih več kot 175 tisoč kilometrov. To je tisti minimalen standard, ki ga prvotno upoštevajo in ki ga nenazadnje narekuje nemški koncern, kjer so ta program tudi izumili. Še preden gre določen avto pred kupce pri pooblaščenih trgovcih, je izveden proces natančnega preverjanja, da se kasneje ne izkažejo morebitne napake na vozilu. Tako njihov usposobljeni mojster skrbno preveri zgodovino vozila, opravi potreben servisni pregled (na seznamu preverjanj je med drugim kontrola tekočin, zavornega sistema, preme, pogonskega sistema, izpušnega sistema, gum, brisalcev, svetil), v primeru poškodb se te odpravljajo, obvezno pa sledi še zunanje in notranje čiščenje ter preskusna vožnja. Skupno imajo mehaniki kar 30 različnih preverjanj. 

Temu primerni so avtomobili iz njihove ponudbe malenkost dražji od tistih, ki se pojavljajo na vsakem vogalu brez preverjene zgodovine. In tega so njihovi kupci, ki so jih v zadnjem desetletju našteli več kot tisoč, že vajeni. Obenem so ti deležni redke ugodnosti, ki jim omogoča, da avto po nakupu (najkasneje v 8 dneh) vrnejo trgovcu in si izberejo drug avto za isto ceno ali avto za doplačilo. Teh je po besedah odgovornega pri Das Welt Auto, Janeza Zupančiča, zelo malo, saj vsi, ki pridejo k njim imajo bolj ali manj izoblikovane ideje o nakupu pravega vozila. Na primer v lanskem letu, so pri hišnem trgovcu Porsche Ljubljana prodali okrog 900 rabljenih vozil in zabeležili le en primer zamenjave avtomobila po 8 dneh. Poleg te ugodnosti pooblaščeni trgovec kupcu ponudi primerno financiranje za nakup vozila in odkup rabljenega vozila. Program Das Welt Auto ima trenutno okrog 360 vozil, ki jih povečini predstavljajo hišne znamke, tu in tam pa se znajde primerek, ki ni iz portfelja nemškega koncerna Volkswagen.

Rabljena vozila, ki jih sprejmejo v njihov program, so v vseh primerih slovenskega porekla, povečini zelo mlada in nikakor ne starejša od 8 let oziroma nimajo prevoženih več kot 175 tisoč kilometrov.

Kot že omenjeno, pomembno dejstvo pri nakupu vozila iz programa Das Welt Auto je tudi podaljšano jamstvo na določeno vozilo. Država je že pred časom uzakonila 30-dnevno jamstvo (Zakon o varstvu potrošnikov 25.a člen), a v omenjenem programu kupec dobi 12-mesečno (ne več kot 8 let star avto oz 175 tisoč prevoženih km) ali v nekaterih primerih tudi 24-mesečno jamstvo. Slednje ponudijo zgolj za doplačilo in pod pogojem, da avto ni starejši od 6 let oziroma nima prevoženih več kot 150 tisoč kilometrov. Kot nam pove Zupančič, je ta model jamstva za rabljena vozila precej soroden s tistim, ki ga kupec dobi pri nakupu novega vozila. Odstopanja so minimalna.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija