Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Napoved
Cupra gre na samostojno pot, tudi v Sloveniji
Preverili smo kaj pomeni samostojen nastop znamke Cupra na trgu, kakšen bo njen razvoj v naslednjih letih in kako bo ta zastopana pri nas.
Peter Pirkovič Seat
15. marec 2018 | 8:40:51

Konec prejšnjega meseca so Španci uradno predstavili novo znamko Cupra, s katero bodo sledili maloštevilni konkurenci. Najbolj v oči pade Fiatov Abarth ali pa nedavno ustanovljena podznamka Polestar, ki je tesno povezana z Volvom, v ta isti koš morda spada tudi ponovno rojena znamka Alpine, ki je del skupine Renault. Recept vseh je utrjevanje imidža, saj je to nenazadnje odlično orodje za doseganje boljšega poslovanja.

Pri Seatu je takšna odločitev pravzaprav precejšnje presenečenje, saj je znamka Cupra v njihovi paleti prisotna že vse od leta 1996, ko drugi generaciji Ibize z najmočnejšim dvolitrskim motorjem s 110 kW (150 KM) namestijo oznako GTI Cupra Sport. Takrat še razmeroma v senci vseh drugih Seatovih modelov, je kasneje znamka rasla, tudi v motoršportu, in z vsakim novim nastopom pridobivala na prepoznavnosti. Še kako je živ spomin na rumenega Leona Cupro s štirikolesnim pogonom in 2,8-litrskim V6 motorjem. Zanimivo je, da so dolga leta Španci oznako Cupra opremljali Leona in Ibizo, slednje pa v zadnjih letih vodilni možje niso videli kot del športne družine. Tako je bil Leon edina izbira. 

Seat, ki je bil ustanovljen pred 68 leti in je bil leta 1986 kupljen s strani nemškega Volkswagna, je imel prvotno precej pomemben status v koncernu, zadnje desetletje pa se je zdelo, da Nemci nimajo neke prave strategije, kaj pravzaprav početi s to znamko. Dober primer strela v prazno je bil Exeo z zastarelo tehniko Audija A4. A vendarle se naposled le zbudijo in pred petimi leti na čelo postavijo sposobnega Jurgena Stackmana, ki je razmeroma v kratkem času dveh let znamko spet postavil na prave tire. Zdaj njegov položaj zaseda 50-letni Italijan Luca De Meo, ki je krmilo Seata prevzel konec leta 2015 in je pred tem izkušnje nabiral pri Toyoti, Renaultu in Fiatu, je poskrbel, da gre španska znamka v pravo smer. V lanskem letu so zabeležili prodajo 468.400 vozil, kar je več kot 60 tisoč vozil kot leto poprej in hkrati ustvarijo rekordnih 154 milijonov evrov dobička. Torej, premiki so in posledica novega vladanja je odločitev, da gre Cupra poskusiti samostojno pot. Ker je to v tem trenutku najbolj primerno. Če je to uspelo Fiatu, Renaultu, Citroenu in nekaterim drugim, potem bi se to na nek način morda lahko pozitivno vračalo tudi španski znamki, ki na malce drugačen način skuša slediti uspehu češke Škode.

22. februarja Seatovci organizirajo prvo javno predstavitev znamke, ki se nekaj dni zatem predstavi še na ženevskem avtosalonu, prve prodajne poteze pa bo možno opaziti pozno jeseni. Pri našem zastopniku pravijo, da bodo znamko Cupra v Sloveniji predstavili konec letošnjega leta, ko istočasno dobijo prve primerke za zdaj edinega predstavnika – Cupra Ateca. V tem primeru gre za navito 300-konjsko zverino s štirikolesnim pogonom in s precej športnim značajem, katere cena za zdaj še ni znana. A neuradno je slišati, da naj bi se ta gibala nekaj več kot 40 tisočakov. Cupra bo v Sloveniji zastopana  pri vseh pooblaščenih Seatovih trgovcih in temu primerno bodo vsi imeli Cupri posvečen  kotiček. Nenazadnje gre za nišno prodajo, v katero pa prvi mož Seata popolnoma verjame. Sam pravi, da se je za samostojno pot znamke Cupra odločil na podlagi analize priljubljenosti in prodajnih številk. Na primer, Cupra med novo prodanimi Seati v Nemčiji v zadnjem letu predstavlja od 10 do 15 odstotkov, kar ni malo. A se po drugi strani De Meo zaveda, da ponekod drugje prodajna statistika Cupre ni tako obetavna in da bo potrebnega še veliko trdnega dela, morda bo minilo nekaj let, ko bodo dosegli želeno raven poslovanja. 

Za zdaj pri Seatu ne razkrivajo prav veliko.  Znano je, da bo v naslednjih treh letih znamka Cupra dobila vsega skupaj sedem modelov. Kot pravi  De Meo, je preobrazba obstoječih modelov v športnike finančno najbolj ugodna, a v prihodnosti ni izključeno, da bi znamka Cupra predstavila tudi svoj lastni model. V Cupro bodo oziroma je že preoblečena Ateca, v prihodnjem letu najverjetneje sledi še premiera Ibize in Arone, ne gre pozabiti niti na Leona, še bolj zanimivo pa bo dogajanje v letu 2020, ko se potihoma napoveduje uvertura elektrike in priključnega hibrida. Prve obrise nagibanju k elektriki je v Ženevi pokazala študija elektrognanega dirkalnika Cupra E-Racer, z zavidljivimi zmogljivostmi, ki so posledica štirih elektromotorjev, s sistemsko močjo 500 kilovatov, in 450-kilogramskega paketa baterij. Nenazadnje je vse večje zanimanje za elektrifikacijo znamke Cupra nakazal tudi Seatov šef za razvoj in raziskave, Matthias Rabe.

»V prihodnosti bomo pri znamki Cupra razvijali tudi alternativne pogonske agregate. Vse  več bo elektrifikacije, prav tako se močno ukvarjamo z digitalizacijo voznikovega delovnega okolja. Seveda, bomo našo zgodbo v večji meri nadaljevali z motorji z notranjim izgorevanjem, a istočasno imamo ideje kako s pomočjo elektrifikacije doseči še več moči. Priključni hibridi pri Cupri so takorekoč pred vrati,« napove Rabe.

Torej, če potegnemo črto pod dosedaj videnim in slišanim, se prihodnost Seata in zdaj samostojne znamke Cupra ni bati, kako velik bo doprinos k imidžu in poslovanju španske divizije nemškega koncerna, pa bo pokazal čas. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
Omenjate Exeo - tisto je bila rešitev v sili v obdobju, ko se je "enoprostorska" oblikovna linija, ki jo je zastavil Walter da Silva (Leon 2, Altea in predvsem Toledo 2), izkazala za polomijo. Razvoj Exea je stal +/-0€, z njim pa so si vsaj v Španiji (ki je kljub krizi za SEAT predstavljala velik trg) nekoliko izboljšali številke. Glede Cupre pa imam mešane občutke, a na nekaterih velikih trgih (Nemčija, UK, vsaj do Brexita) ima segment Hot-hatch (in Hot-SUV) kar soliden delež.
15.3.2018 9:45:23

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija