Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Temna plat električnih avtomobilov
ADAC šokiral - električarji 20% bolj umazani od dizla
Elektrika naj bi bila čudovita nova prihodnost, a večina ne želi videti cele slike. Zdaj je nanjo s študijo opozoril celo nemški ADAC.
Uredništvo
26. marec 2018 | 11:08:33

Pri ADAC so  prvič primerjai celotno CO2 bilanco različnih pogonov osebnih avtomobilov. Ugotovitev nemške avtomobilistične zveze pravi, da čistega pogona ni, še več, električni avto ni najčistejši.

Ekološke konvencije in sporazumi, ki smo jim priča v zadnjih letih, še vedno nimajo nobene veljave. Donald Trump je lani odstopil od Pariškega sporazuma, globalno ogrevanje pa pripisal zlobnim Kitajcem, ki želijo škoditi ameriškim tovarnam. Pariški sporazum, ki ga je podpisalo 175 ostalih držav, pa naroča, da je treba spraviti temperature v okvir dveh stopinj predindustrijske dobe in do 2050 morajo emisije CO2 pasti za 80 do 95 odstotkov, fosilna goriva pa zamenjati energijski viri, ki ne povzročajo efekta tople grede. V tej agendi tudi avtomobilski proizvajalci iščejo prehod na električne avtomobile – ki vsaj lokalno za razliko od ICE avtomobilov (motorji na notranje izgorevanje) vozijo brez emisij. Pa pri električarjih dejansko ni emisij CO2? Izdelava avtomobila, baterije ali elektrike, vse to pa proizvaja emisije CO2.

Za to je seveda potrebno pogledati celo sliko – koliko CO2 se ustvari pri izdelavi in razgradnji avtomobila, zagotavljanju goriva in elektrike in pri sami vožnji.

Pri ADAC so se povezali z Inštitutom za energetske in okoljske raziskave v Heidelbergu in analizirali vse oblike pogona. Za to so postavili celoten cikel uporabe avtomobila, od njegovega nastanka, prevoženih 150 tisoč kilometrov in pri tem upoštevali tri faktorje:

- CO2 emisije, ki nastanejo pri izdelavi in njegovi razgradnji
- Emisije, ki nastanejo pri produkciji in izdelavi goriva ali elektrike – t.i. well to tank (od izvira do rezervoarja)
- Neposredne CO2 emisije pri uporabi vozila – iz rezervoarja do kolesa. Te podatke je ADAC vzel iz svojih EcoTestov za najbolj učinkovita vozila v svojih razredih, od BMW i3 do Tesle X in dizlov Mazde2 ali Mercedesa E.

Ni pogona, ki bi bil najboljši

Pri celi zgodbi o ekološki sprejemljivosti avtomobilov so do zdaj manjkali podatki, ki bi upoštevali onesnaževanje zraka z drugimi snovmi in pridobivanje materialov kot so litij in druge redke spojine za akumulatorje (kobalt, platina…) ter zahteva po vodi in prostoru. Najpomembnejši rezultat ADAC-ove raziskave je, da ko se upošteva CO2 obremenitev, električni avto ni pretirano prijazen okolju, njegovo CO2 bilanco obremenjujejo visoke CO2 emisije pri izdelavi baterij in dobavi elektrike. Večje kot so baterije in zmogljivost, manj prijetna je resnica. V tej matematiki je dizel celo bolj čist od zmogljivejših elektro avtomobilov.

Skupne emisije dizelskih avtomobilov srednjega razreda (izdelava, recikliranje in proizvodnja dizelskega goriva in poraba za pogon) so 20 % nižje od električnih avtomobilov (izdelava, reciklaža in realna izdelava elektrike zanje).

ADAC je torej zaključil, da ni pogona, ki bi bil optimalen in predvsem električni avto niti najmanj ni čist. Nekateri svetovni strokovnjaki so že 2014 opozarjali, ko so stopile v veljavo Euro 6 emisijske norme: če električni avto uporablja elektriko iz termoelektrarn (naj spomnimo, 80% svetovne elektrike je iz plina, nafte in premoga!!!), so skupne emisije višje kot pri dizelskem avtomobilu in ADAC je ugotovil, da v povprečju za 20%.

Dodajmo še to, izdelava litij-ionskih (ali katerihkoli baterij prihodnosti, temelječih na elektrolizi), je zelo obremenjujoča za okolje. Problematična je tudi razgradnja, razen če, kot so zapisali pri Autoportalu, jih bodo v kontejnerjih izvažali državam tretjega sveta, kjer jih bodo v zameno za drugorazredne tehnologije, ti skladiščili v zapuščenih rudnikih ali celo na nezaščitenih odlagališčih. To se dogaja že danes!

ADAC je odkril, da so električni avtomobili sprejemljivi samo v kompaktnem ali pogojno spodnjem razredu z omejenim dosegom in povprečno rabo okoli 50.000 kilometrov, od srednjega razreda naprej pa električni avtomobili, kjer je upoštevana povprečna vrednost CO2 pri izdelavi elektroenergije, v življenjskem ciklu ustvarijo za 20% več toplogrednih emisij, predvsem CO2, kot dizelski motorji.

Ubijmo dizel, Ruse in Nemčijo

Dodajmo še malo teorije zarote – zakaj bi kdo hotel ubiti dizel in pozneje še bencinski avto? Ekologija več kot očitno nima s tem nič – glavni razlog verjetno tiči v tem, da z uvajanjem hibridnih in električnih pogonov v razvitih državah, povečajo profiti in s tem še pohitri prehod na električni pogon. Ne zaradi ekologije, pač pa gospodarskih in predvsem političnih prednosti.Tako odpade odvisnost od arabske in ruske nafte, kar bo zbilo vrednost fosilnih energentov in dobičke, s katerimi Rusija financira razvoj svoje vojaške mašinerije, arabski svet pa islamizacijo.

Upoštevati je treba, da so z emisijami pri dizlih goljufali vsi, nasankal pa je edino Volkswagen in razkritje se je zgodilo nikjer drugje kot v ekonomsko in politično težavnih ZDA (In Nemci že vračajo na svoj način – tudi z odpovedjo Detroita). Dieselgate ima veliko več zveze z rusko-nemškim tehničnim in ekonomskim sodelovanjem in forsiranjem Severnega toka in posledično nemško gospodarsko rastjo kot s samo ekologijo.

Marketing vlada svetu

Vse to je klasični princip naše tehnološke civilzacije – marketinški triki. Euro 6 emisijski predpisi so od 2014 nastavljeni tako, da je količina dušikovih oksidov (Nox) omejena na samo 0,080 gramov, trdih delcev pa samo na 0,005 gramov na kilometer.

To pa so vrednosti, ki jih je celo težko izmeriti. So sodobni dizli zato škodljivi za zdravje? Za vsem tem stojijo velike korporacije, farmacevtska in prehrambena industrija, samo zaradi svojih interesov in izjemnih profitov. Nekoč so nas strašili z ozonskimi luknjami in ljudje so pobesnelo kupovali kreme za sončenje, dodajte cepiva proti gripi, ki ste jih plačali in potem zboleli za drugim sevom.

Nekoč je maslo veljalo kot glavni krivec za dvig holesterola, zato smo jedli margarino, danes je obratno in cene masla so dvojne. Se spomnite, kako je sladkor strup in so vam prodajali pijače z umetnimi sladili, ki so zapovrh kancerogena? Ljudje pa niso nič manj debeli, le še bolj – farmacija pa služi bilijone. In zdaj ljudje verjamejo, da jih bodo ubili dizli, ker samo ena ladja, ki na nafto pripluje v Koper, naredi več okoljske škode kot vsi osebni avtomobili v naši državi celo leto?

Pred leti so v ZDA naredili neodvisno študijo – vsi njihovi SUV z najtežjimi V8 izpustjo manj emisij kot cheeseburgerji – kako, se boste vprašali? Krave, katerih proizvod je sir in govedina, izpuščajo metan, ki je 17-krat bolj obremenjujoč toplogredni plin kot CO2. In to so samo cheesburgerji, kje je ostala hrana? Avto je postal dežurni krivec, ker se tu obračajo enormni profiti. Že mogoče, da vam mimo nosu priropota Golf II in zasmrdi, ali pa da je delež elektrike iz fosilnih goriv v Sloveniji nekoliko nižji od od 80%. A ker ne moremo vleči nevidnih pregrad med mesti, regijami in državami, je cela slika precej drugačna.

Povzeto po ADAC in Autoportalu

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
A je ADAC je že razčistil svojo podkupovalno afero iz leta 2014....razglasili so namreč VW Golfa za "najpriljubljenejši avto Nemčije", ob tem pa pozabili, da jim je VW namenil nekaj donacij za reklamo Ob tem, da so se identične obtožbe pojavile že leta 2005 Kaj pa recimo afera s prirejanjem "pnevmatik" Dacie Logan? Kaj pa privatna uporaba ADAC letal in helikopterjev, ki jih potem plača nemška javna uprava ? ADAC je obična lobistična organizacija, njihova objava pa je namen diskreditacije električnih vozil.
26.3.2018 11:22:31
911
ADAC so eni največjih goljufivcev in lažnivcev v Evropi, teli njihovi testi so priredba za naivne “hanske”
26.3.2018 11:28:31
alfafil
ADAC gor ali dol, resnica je resnica ali pa, dejstva so dejstva, kakor želite.
26.3.2018 12:21:31
zoki
Tudi če je 20% CO2-ja več, mam raje bolj čist zrak v mestu, kot vohat smrdljive izpuste in se zastrupljat. Za nas je že tako prepozno, za potomce pa še ne. Ko se bodo čez generacijo ali dve baterije precej izboljšale pa bo ta procent padal vedno nižje.
26.3.2018 12:26:47
slovencsm
Mogoče bi lahko podvomili v ADAC rezultate a dejstvo je, da jih je izdelal Inštitut v Heidelbergu. Saj ne, da bi bili vsi Inštituti brezmadežni ampak na določeno mero strokovnosti pa vseeno morajo paziti. Bi pa vseeno poudaril nekaj. Namreč pri vseh električarjih še do danes nisem nikjer zasledil celotnega cikla proizvodnje in uporabe ter končne reciklaže. Vsekakor se strinjam s takšnim pristopom, ker je edino pravilen. Če ima kdo drugačen izračun, naj ga predstavi, da se bo lahko debatiralo z argumenti. Vse ostalo so čustva in subjektivni pristop, kaj je nekomu všeč in kaj ne.
26.3.2018 12:40:50
spartan
ADAC je podaljšana roka nemških avtomobilistov, ki so povsem nepripravljeni na elektrifikacijo. Objava nekakšne raziskave je le poskus upočasnitve procesa izločitve dizlov iz prometa....nemški VDA je napovedal, da bo do 2020 delež novih dizlov napram novim bencinarjem 50:50. Že leto 2017 pa je pokazalo, da so dizli padli na 1/3 vseh novo prodanih vozil; zaloge novih dizlov se pri nemških trgovcih kopičijo, obenem so rabljena dizelska vozila izgubila 20 %, 10 % vrednosti pa nova dizelska vozila. Ta ADAC poročilo je FAKE News.
26.3.2018 13:03:22
spartan
Naj še tule napišem, da je Carly raziskoval ca. 1,0 mio. vozil in prišel do ugotovitve, da po starem ciklu merjenja porabe goriva NEDC trošijo dizli ca. 75 % več od deklariranega. Po WLTP bomo pa videli....
26.3.2018 14:28:10
2fast4y
Ja kar se električarjev tiče ni vse zlato kar se sveti...ni ADACova edina svetovna študija ,ki je pokazala resnični obraz elektrifikacije. Poleg tega pa do danes še nihče ni povedal kje in kako bomo polnili vse te milijone in milijone novih elektro avtov,ko pa mi,ki smo povprečno gledano z električno energijo dokaj dobro preskrbljeni, imamo celo jedrsko centralo, a moramo elektriko vendarle uvažati pa je danes električarjev na naših cestash za na prste preštet,tega podatka nisem zasledil nikjer.
26.3.2018 15:16:11
matt0
Tudi meni električarji niso všeč, ampak kako se pa ICE reciklirajo? Instantno v rožice?
26.3.2018 15:39:30
KOMPRESOR
V Nemčiji ko imajo denar se lahko pogovarjajo o takšnih projektih, pri nas v Sloveniji pa v okolici Maribora še nimamo niti kanalizacije, pa da ne omenjam ko je zunaj bilo res mrzlo koliko krat je štroma zmanjkalo. Mi se sploh nimamo kaj menit.
26.3.2018 17:30:01
serpent
To bo to ja - teorije zarote na ravni ploščate Zemlje.
26.3.2018 19:43:37
Mitja Bonča
Itak, končo si je eden upal manipulantom povedati na glas! To je čista resnica. Kakšen štrom neki!!! Upam da se to sranje ustavi, preden si res naredimo ogromno škodo (in s tem uničimo našo ljubo zemljico).
26.3.2018 20:01:59
Joker
Žal so to povsem resnična in realna dejstva. Električni avtomobili so tudi umazani in tisti, ki pravi drugače ne ve kaj govori. Sam menim da bo menilo kar nekaj časa preden bodo električni avtomobili pripravljeni, čistejši in preden bo infrastruktura na nivoju, kajti mnogi se ne zavedajo, da elektrike preprosto ni poleg tega pa tudi infrastrukture ni in prej kot 10 letih velikih sprememb glede tudi infrastrukture ne bo.
26.3.2018 20:27:34
alfafil
Ne pozabimo še na avtonomna vozila, tudi to nam hočejo vsilit, pa še zdaleč ni nič urejeno, da bi to bilo mogoče v praksi izvajat, kjer koli po svetu.
26.3.2018 20:43:47
skrivo
Bolj ali manj prva študija, ki ima seveda pomanjkljivosti, seveda v prid naročnikom in zaledju. Ko bodo švabi ujeli EV vlak, bo taka študija govorila o tem kako so EVji čisti. Tako pač je. Kitajske študije govorujo v prid EVjem. Kaj je res, je težko izračunati, ker je vse skupaj preveč odvisno od tega iz kakšnih elektrarn se EVji filajo!
26.3.2018 21:46:03
Jože
Dejstvo je, da je ta študija kar realna. Tisti, je vsaj poznavalec energetike bo temu pritrdil in tu ne gre za naročnika in ne vem kaj. Vsako rudo, vsak plin, vsak energent je potrebno pripeljat na mesto odjema in potem imamo še izgube in pretvorbe itn. Veliko je ljudi, kateri ne razumejo da elektrike v EU za potrebe v zadostnih količinah v prometu NI! In potrebno je ločit med energijami ogljičnih virov, ne-ogljičnih in obnovljivih virov. To še vedno nekateri ne razumejo in trobijo bedarije. Skratka, elektrika proizvedena s pomočjo termo-elektrarn je ogljični vir in potem imamo pretvorbe in prenose in izgube ter velikokrat trošimo energijo toplote samo za el. energijo. Če bi ogljični vir trošili v vozilu bi ga v obdobju pol leta trošili kogenerativno - torej se ob pogonu še ogrevamo zraven - tu vržemo pri generaciji elektrike veliko količino odpadne toplote (ca 60%) v okolje in potem od tistih 30-40% izkoristka oz. pretvorjene energije bi se še mi greli v vozilu. Torej dvojni minus. Podobni izkoristek in vedno večji imajo dizelski motorji, kjer pa se mi poleg vsega še grejemo in smo torej bolj učinkoviti od elektrike, daleč bolj in seveda tudi varnost takega vozila je višja kot pa električnega, saj je dizelsko gorivo težko vnetljivo, baterije v kratkem stiku pa predstavijo ognjemet. Torej, dokler ne bo zadostnih virov el. energije iz neogljičnih virov (veliko število dodatnih nukleark) - do takrat bo elektrika butična zadeva ali pa bo postala tako draga, da bo prišlo do vstaje naroda, saj si nihče ne bo mogel privoščit tako drage elektrike, ki še 1x poudarjam, je ni na tržišču in še desetletja ne bo, saj še nobena država ni resno pristopila, v EU, k postavljanju novih virov el. energije in nadgradnji omrežja, katero je dimenzionirano na 1,5 kW sočasne porabe, čeprav se že dviguje počasi na 3kW - vendar bodo vso kapaciteto hitro popolnile toplotne črpalke za ogrevanje in hlajenje hiš. Bencinarji pa proizvedejo preveč CO2, medtem ko z raznovrstnimi katalizatorji lahko lepo nadziramo trde delce in dušikove okside. Dejstva so dejstva, vse ostalo je fantazija.
10.4.2018 11:45:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija