Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Pogled k sosedom
VW Touareg, Mercedes A in BMW M5 začinili avto šov v Zagrebu
Po lanski uspešni obuditvi avtosalona v Ljubljani in hladnem tušu za leto 2019, smo preverili, zakaj imajo Hrvati pri organizaciji avtomobilskega salona prednost.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
11. april 2018 | 9:44:14

Včeraj je vrata odprl avtomobilski salon v Zagrebu, ki ga na 70 tisoč kvadratnih metrih gosti Zagrebački Velesajam, in bo vrata za obiskovalce pustil odprta samo pet dni. Do vključno nedelje 15.aprila. Kratek sprehod skozi sicer dotrajane hale, brez vidnih sledov adaptacije v zadnjih nekaj letih, vendarle prinaša zanimivo vsebino, ki bo v naslednjih morda pritegnila na ogled tudi slovenske navdušence avtomobilizma. Za ceno 40 hrvaških kun (5,38€), kolikor stane vstopnica za odraslega, tokrat prinašajo pestro vsebino različnih avtomobilskih proizvajalcev. 

Največja novost je na razstavnem prostoru Volkswagna, kjer je le 14 dni po svetovni premieri v Pekingu, predstavljena nova generacija največjega terenskega Volkswagna, ki na naše ceste menda zapelje že konec junija. Touareg, o katerem smo pred kratkim obširno pisali, prinaša svežo obliko, digitalizirano armaturno ploščo in kakopak vrhunske vozne lastnosti. Zagotovo zanimiv za obiskovalce bo tudi podroben ogled novega Mercedesa A. Ta se svetovnim medijem na prvih vožnjah predstavlja na Jadranu, v Zagrebu pa vanj lahko pogledajo tudi vsi ostali. K nam prihaja sredi prihodnjega meseca. Ponovno smo si na kratko ogledali Peugeota 508, ki s povsem spremenjeno podobo na ceste prihaja jeseni, medtem ko bosta za naboj adrenalina poskrbela še bavarski športnik M5 in Renault Megane RS, ki ima glavno vlogo na Renaultovem razstavnem prostoru. Tako eden kot drugi bosta v slovenske prodajne salone zapeljala konec poletja. Hkrati velja omeniti, da so na omenjenem salonu v posebnem prostoru prisotni tudi nekateri motociklisti, zastopniki koles (S-Bikes), gumarji (Continental), zastopniki opreme za mehanične delavnice ter predstavniki nekaterih tovornjaških gigantov. Organizatorji za čas dogajanja ponujajo tudi številne druge atraktivne programe za obiskovalce.

Zagrebški avtomobilski salon je tako kot ljubljanski imel dolgo skoraj desetletno pavzo zaradi negativnih razmer na trgu, a lansko prebujanje in letošnja skoraj 30-odstotna rast prodaje avtomobilov v prvem kvartalu, je kot naročena, da se uvozniki pred javnostjo pokažejo v vsem svojem sijaju. Potrebno je vedeti, da je zagrebški avtomobilski salon član OICA (tam so včlanjeni vsi organizatorji avtomobilskih predstav na svetu), kar mu daje prednost in možnost, da se na tej predstavitvi lahko pokaže tudi kakšna bolj vroča novost, kot se je na primer v Ljubljani. Dokaz je novi Volkswagen Touareg. A skupno je bilo naštetih kar 133 premier novih avtomobilov, medtem ko na salonu razstavlja 463 podjetij iz 34 držav. Strošek je v primerjavi z ljubljanskim salonom nižji, saj jim najemnino prostora sponzorira zagrebški župan Milan Bandić, a ne glede na to, se na salonu niso pojavile prav vse avtomobilske znamke. Pogrešali smo Alfo Romeo, Jaguar, Land Rover, Fiat, Jeep, čeprav so organizatorji največ izgubil z odpovedjo domačega asa, Mateja Rimca, ki se je že pred nekaj tedni na Facebooku opravičil za odsotnost, saj se je raje odločil za premiero svoje nove električne zveri v New Yorku. Njegova prisotnost bi za organizatorje pomenila popoln zadetek v polno. 

Trend avtomobilskih salonov zelo opazno upada, saj je strošek nastopanja na salonih, tako lokalnih kot svetovnih, postal prevelik ob dejstvu, da na račun tega izplen prodaje ni bistveno večji. Zato se mnogi raje izognejo takšnim predstavam in denar namenijo za druge aktivnosti. V Zagrebu, ne glede na drugačen trend, v teh dneh pričakujejo okrog 140 tisoč obiskovalcev, kar je skoraj dvakrat več od ljubljanskega. Ima pa slednji izjemno veliko težavo s prostorsko stisko Gospodarskega razstavišča, kar je bil bolj ali manj največji kamen spotike, da ga v 2019 in še kasneje zelo verjetno ne bo več na koledarju. Zagreb z velikostjo nima težav in vse kaže, da bo ta dobil nadaljevanje v letu 2020.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija