Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Invalidom enake možnosti tudi s pomočjo slovenske inovacije
Ljudje, ki jih je življenje prikovalo na invalidski voziček, so s pomočjo predelave vozila lahko povsem enakopravni udeleženci v prometu. Kot pravijo pri AMZS, so ti celo še bolj natančni in previdnejši med vožnjo, v primerjavi z ostalimi vozniki.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Toyota
17. april 2018 | 14:36:24

Paraplegiki za vožnjo avtomobila potrebujejo posebno nadgradnjo, ki jim omogoča upravljanje stopalke za plin in zavoro. Zdaj se je na trgu zanje znašel dovršen izdelek, ki na eni strani ponuja enostavnost uporabe in na drugi nezahtevno vgradnjo. A zgodba, ki dobiva nove razsežnosti na tem področju, se je začela odvijati pred nekaj leti, ko je paraplegik iskal možnosti, kako bi svoje vozilo primerno predelal, zato je na kup zbobnal številne inženirje in temu posledično je nastala DBF ročica, ki so jo včeraj tudi prvič javno pokazali v sklopu posebnega dogodka na Vranskem. V zgodbo s slovensko inovacijo je z veliko dobre volje in družbene odgovornosti vstopilo tudi slovensko predstavništvo Toyote, ki si od tega partnerstva ne obeta poslovne uspešnosti, ampak sledi globalni zavezi, da invalidom omogoča enake možnosti. Nenazadnje so na globalni ravni tudi glavni sponzor olimpijskih in paraolimpijskih iger. 

BDF ročica je produkt podjetja Brand7 in taka predstavlja nadgradnjo in posodobitev tovrstnih izdelkov v svetovnem merilu. Nenazadnje je vgrajenih kar 160 različnih patentov in menda so nad njimi obupali tudi Kitajci. Da bi bil omenjeni produkt povsem legalen in dostopen vsakomur, ki ga potrebuje, so razvijalci pridobili vsa potrebna dovoljenja, izpopolnili tehnično dokumentacijo in na koncu seveda pridobili najpomembnejše potrdilo – homologacijo. Kot pravijo pri omenjenem podjetju, je ročica namenjena ljudem, ki ne morejo uporabljati nog, imajo pa neovirano oziroma delno ovirano delovanje rok. Uporabljajo jo paraplegiki, lažje gibalno ovirani tetraplegiki, osebe nižje rasti, osebe brez nog, bolniki s cerebralno paralizo ali multiplo sklerozo in drugi, ki ne morejo ali težje uporabljajo noge pri vožnji avtomobila. Zaradi načina delovanja ter prednosti je prva izbira za vse, ki postavljajo kakovost, zanesljivost in varnost na prvo mesto.

Kot že omenjeno so k partnerstvu pristopili pri Toyoti, ki so v tej zgodbi zaznali med drugim tudi ogromno potenciala, da bi produkt preko svoje mreže lahko širili tudi izven domačih meja. Zdaj se partnerstvo širi tudi po državah bivše Jugoslavije, izredno zainteresirani pa so tudi vodilni možje pri evropski izpostavi Toyote. A če se omejimo zgolj na slovenski trg, Toyota v ta namen omogoča, da imajo invalidi v njihovih prodajnih salonih po Sloveniji omenjeni izdelek na voljo za preskus. Bolj ali manj so trgovci pri tem izbrali hibridnega Aurisa Touring Sports s serijskim CVT menjalnikom, saj je ročica BDF vezana izključno na samodejne menjalnike. 

Ker gre pri tem za naknadno vgradnjo oziroma predelavo, Toyota kot avtomobilski zastopnik, takšen poseg tretira kot tujek v avtomobilu in s tem povezane težave pri uveljavljanju garancijskih zahtevkov, zato so ob razvijanju zgodbe s tem izdelkom, pritegnili pozornost AMZS Slovenije, ki so pristopili k projektu, prevzeli vgradnjo in jamstvo. A ni se končalo zgolj pri tem, saj so ob tej priložnosti pri AMZS naznanili, da bo odslej v njihovi avtošoli uveden poseben program za opravljanje vozniškega dovoljenja za invalide, prav tako bodo v svojem centru varne vožnje na Vranskem omogočali posebne tečaje zanje. Letno v povprečju vozniški izpit na novo opravi okrog pet kandidatov, medtem ko pridobljeno znanje obnavlja med 50 in 70 voznikov. 

Slovenska inovacija je za invalida voznika vsekakor dobrodošel pripomoček, ki smo ga na kratko preskusili tudi sami. Pravzaprav ni potrebnega pretiranega predhodnega spoznavanja, potrebno je odmisliti le uporabo nog, vse ostalo je bolj ali manj logično. Pripomoček, ki ga skoraj v celoti invalidom subvencionira država in ima 5-letno garancijo, v redni prodaji stane 1500€, k temu je potrebno dodati še strošek vgradnje, ki znaša dobrih 100€ (v zameno dobijo udeležbo brezplačnega tečaja na CVV Vransko) in nekaj deset evrov za birokratsko papirologijo. A najbolj pomembno je to, da voznikom invalidom ni potrebno skrbeti za vse omenjene postopke, saj te namesto njih opravijo drugi. Potreben je le čas za proces, ki ga izvajajo uradniki na ministrstvih, kar je v preteklosti lahko trajalo tudi do osem mesecev. In na te težave že dlje časa glasno opozarjajo tudi pri društvu paraplegikov Slovenije, ki so prav tako pristopili k partnerstvu.

Posted by AMZS.si
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija