Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Hyundai i30 N
Na kratko smo sedli za volan najhitrejšega Hyundaija
Dan pred Hyundaijevimi odprtimi vrati na Vranskem smo preskusili trenutno vročega evropsko-korejskega športnika, ki bo letno prepričal okrog 30 Slovencev. Tudi na račun razmeroma ugodne cene.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
11. maj 2018 | 16:58:19

Znano je dejstvo, da so Hyundaijevi razvojni inženirji avto v celoti razvili na evropskih tleh oziroma na stezi v Nurburgringu, zato je i30 N zares odlična alternativa sicer močnim evropskim tekmecem. V ta koš padejo Golf GTI, Focus RS, Civic Type R in še nekateri drugi. A vsak posamezno zastopa svoje vrednote. Pri Hyundaiju so uspeli združiti več stvari naenkrat. Kot prvo, videti je atraktivno, tudi zaradi osnove modela i30, lahko je povsem običajen avto za v trgovino ali zelo dober športnik na zaprtih stezah. Vseeno je potrebno upoštevati, da še vedno gre za serijski avto, ki ima svoje meje trpežnosti, a za nekaj krogov, ki smo jih imeli priložnost voziti sami, je bilo vredno obiskati Center Varne vožnje na Vranskem. V spremstvu izkušenih inštruktorjev, Braneta Legana in Vojka Safrana, smo najprej prevozili spoznavni krog, sledila sta dva kroga no limits in še krog za počasno vožnjo ter ohlajanje zavor. Tehnični paket, ki je skrit pod kožo i30 N ponuja izjemno eksplozivnost moči, natančnost vozne linije, visoko stopnjo odzivnosti volana in učinkovitosti zavor in številnih nastavitev programo vožnje. Seveda, ne gre pokanja iz izpuhov, kar prinaša še doda(t)no vrednost.

Omembe vredno dejstvo je, da i30 N poganja dvolitrski štirivaljni turbak, ki na sprednja kolesa pošilja obilo moči preko šeststopenjskega ročnega menjalnika. V osnovi je na voljo 184 kilovatov moči, medtem ko različica Peformance prinaša še dodatek v obliki kar 202 kW (275 KM) in elektronsko nadzorovano delno zaporo diferenciala, ki omogoča optimalno rezanje zavojev. Da bi dogajanje na cesti izkušenim voznikom še nekoliko bolj popestrili, ima i30 N dodatno še vgrajen elektronski generator zvoka, sistem Launch Control, izbiro voznih profilov Grin Control, aktivno loputo dušilca v izpušnem sistemu in ESC, ki ga je moč v celoti izključiti. Vse to smo v nekaj kratkih krogih preskusili. 

Kaj pa cena? V osnovi stane športnik 27.990€, od tu naprej pa je vse stvar kupčevih želja. Torej, če se želite prepričati o njem in vsem kar Hyundai ponuja v zadnjem času, velja jutri od desetih dalje obiskati AMZS-jev Center varne vožnje na Vranskem.

Posted by Avtomanija
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
ewzkgx
Golf GTI je konkurencaja, pri Focusu je to ST, RS je eno klaso višje, tudi pri ceni, enako Civic Type R...
11.5.2018 20:54:10

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija