Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Uporabniška izkušnja
Električni avtomobili naprej, infrastruktura nazaj
Postavite se v vlogo kupca, ki si omisli primestni električni avto, s katerim se tu in tam poda tudi na drugi konec Slovenije. Začenja se gladiatorstvo in boj za preživetje, srečanje prihodnosti s staro mentaliteto.
Artur Švarc
6. junij 2018 | 0:14:22

O enostavnosti, zmogljivostih in drugih lepih rečeh, ki smo jih te dni izkusili z BMW-jevim i3, podrobneje čez nekaj dni v samem testu, smo se pa spet znašli pred razmišljanjem, ali so vlaganja v infrastrukturo za potrebe električnih avtomobilov in prihodnosti le enkratna dejanja brez prave strategije?

Z avtomobilom kot je BMW-jev i3 z realnim dosegom med 170 in 200 kilometri lahko opravite vse običajne dnevne opravke, od obiska službe, trgovin, razvažanja otrok po obveznostnih ali obisk Stankotovega kartodroma na Brniku. Sploh, če živite v hiši in se reč neopazno polni čez noč, se s t.i. range anxiety ali dosežno anksioznostjo (če besede ni v SSKJ, si lastim copyrighte za prevod) nikoli ne srečate – to je namreč tista trapasta zadeva, ki se je spomnite tudi iz običajnih avtomobilov, ko se prižge lučka za gorivo. Le da tam v skrajni smoli malce štopate s kanglico za gorivo, pri električnih avtomobilih ste pa pečeni.

In tudi s takim primestnim električnim vozilcem se da prečkati daljše razdalje, z njim sem odpeljal 250 kilometrov iz Ljubljane do rodne Koroške in nazaj, vmes pa prvič narisal en kvadratek ali krogec na eno zelo specifično zadevo, ampak to je druga zadeva. Avtocesta je za električarje manj priljubljen del cest, saj je mogoče samo od Ljubljane do Celja sprazniti večino akumulatorja. A če se na pot odpraviš zgodaj in z nekaj rezerve v času, kaka ura gor ali dol ni problem.

Na taki relaciji, napisani zgoraj, je obvezen postanek v Celju na Lopati, saj na Koroškem ni polnilnic za električne avtomobile, tiste, postavljene pred leti, so same sebi namen in zahtevajo nekaj dni birokratskih priprav, da lahko potem na trofazni zadevi avto polnite nekaj ur. Ne, tak izlet odpade, na srečo imamo pri nas že nekaj hitrih polnilnic, CCS, dve sta v Ljubljani, ostale so na avtocestnem križu. Za razliko od podobnih poti lani, so se pri Petrolu, ki krovno bdi nad to zadevo, v enem letu potrudili in namestili oznake. CCS je za relacijske vožnje na daljše razdalje edina zveličavna rešitev, saj v dobrih 35 minutam napolni akumulator za 180 kilometrov dosega z običajno hitrostjo.

Na Petrolu v Lokovici CCS polnilni priključek ni deloval. Zakaj, ne vemo. Če ne bi avta napolnili dan prej pred Kristalko, bi to podaljšalo pot za vsaj tri ure.

Prvo presenečenje na omenjeni poti je sledilo že na Lokovici, na Petrolovem servisu hitro polnjenje ni delovalo in 3 ure na običajnem polnjenju odpadejo. Zakaj, ne vemo, bodo pa fantje in dekle to menda raziskali. Na srečo je bil i3 napolnjen večer pred tem, da smo nadaljevali do Lopate, kar je 2 kilometra od odcepa za Koroško naprej, ampak nič ne de, po pol ure sončenja je bil i3 nared za nadaljevanje poti. No, od tam gre smer nazaj proti Arji vasi in na sever države in tudi na povratku nazaj je treba razmišljati o dosegu. Da se priti do Lokovice, a če tudi na drugi strani na OMV ne dela, potem bom zamudil MotoGP, zato je bil ponovni obisk Lopate za še pol ure obvezen.

Nekje pri Slovenj Gradcu sem srečal oranžnega športnika, za katerega se je pokazalo, da je Teslin Roadster. O preigravanju dveh električarjev in zabavi in mahanju dveh električnih navdušencev kdaj drugič, a kaj če gre možakar na isti CCS na Lopati? S pomočjo poznavanja lokalnih terenov je bil avstrijski Tesla Roadster v Arji vasi daleč za mano, ampak je očitno imel soka do Lokovice ali Slovenske Bistrice.

Teslin Roadster ima dosega okoli 400 kilometrov, možakar globoko iz Avstrije je bil verjetno še dovolj suveren, da ni potreboval polnjenja na Lopati.

Za vsak slučaj sem na poti nazaj šel preverit Lokovico, pa je tudi tam CCS deloval brezhibno, pokazal pa se je drugi, ne tako redek problem – na mestih za dolivanje stricev elektrončkov sta stala skuter in avto zaposlenih na servisu in ker je nekdo naredil »predolge« kable za priključke, se da i3 na teh poševnih polnilnih mestih polniti le na desnem mestu, postavljen vzvratno. In ja, ker je i3 električna raketa, čeprav to dobro skriva, gre kar 152 km/h, temu primerno pade tudi doseg. Z »gasom do tilta« kot pravijo, ne boste naredili več kot 100 kilometrov. Spet, kot sveže zaljubljen električar, menim, da temu niti ni namenjen.

Težavo predstavljajo vozila, ki na električnih mestih zasedajo prostor (večinoma zaposleni), ali parkirajo tako, da je priklop otežen. Primer iz Lokovice. 

Torkovo jutro sem izkoristil za zgodnje CCS hitro polnjenje BMW i3 (ob osmi uri) pred njegovim domom, Kristalno palačo v BTC. 25 minut, pa je akumulator poln do 80 %. Zanimalo pa me je, kar ne bi bilo prvič, kaj lahko naredim, če bi bilo mesto zasedeno. Ker za te polnilnice skrbi Petrol, sem na spletni strani Petrola pogledal seznam polnilnic (tu bi lahko zapisal eno ironijo, a ne Miha? ;) ).

Pred domačo hiško i3 je bila ob osmi uri CCS polnilica prosta.

Ena je pred Halo A, druga pred Emporiumom in tretja pred Atlantisom. Vse tri so tiste običajne, počasne, kar pomeni, da se 25-30 minut spremeni v 3-4 ure. Ampak so neuporabne, ker so ob osmih vsa omenjena parkirišča zaprta s trakom, kar pomeni ali malce vandalizma ali pa čakanje še eno uro, da strici v telovnikih varnostnikov te trake pospravijo. Mimogrede, tretja polnilnica pred Atlantisom je prav posebna, spada med nevidne. Z drugimi besedami – je ni.

Ostale polnilnice v BTC so ob osmi uri nedostopne, pa še te so seveda tiste "nekajurne", ta počasne.

Alternativa je tako le v severni Petrolovi črpalki na Barju (če je seveda prosta) ali na Celovški. Ker bi bil prazen i3 do Barja že v neugodnem položaju, sem šel preverit CCS na Celovško, vmes pa šel pogledat še pred Petrolovo domačo zgradbo na Dunajski, kjer so lani v sklopu Elektromobilnosti štiri parkirišča spremenili v električna polnilna mesta, vendar tako nerodno, da ob eni Tesli X in enem drugem i3 prostora za tretji avto ni bilo. Ampak tako ali tako je običajna počasna za nekaj ur.

Pred Petrolovo zgradbo so štiri počasna polnilna mesta. Narejena so tako nerodno, da se lahko hkrati polnita le dva avtomobila.

Edina rešitev tako ostane Petrol na Celovški, kjer pa doživiš ultimativno presenečenje – na mestih za polnjenje sta stala dva dizelska kombija, ki tam nimata kaj početi. In ob predpostavki, da ste tja prišli na hlape (treba si bo izmisliti nov izraz), je edina možnost, da nekako obrnete avto, ker ima polnilnica »predolge« kable in zaparkirate oba kombija na nekaj centimetrov maneverskega prostora, če ne lahko le upate na brezžični prenos elektrike po Tesli (Nikoli, se razume, ne proizvajalcu).

Polnilna mesta s hitrim polnjenjem so slabo zasnovana, tako glede lokacije, usmeritve mesta kot tudi dolžine kablov, kakšnega pol metra bi vendarle še lahko bilo na voljo, sploh v primerih s Celovške.

Posledice so seveda jasne – zaradi takih, ki samo skočijo na kavico v bližnji bife, bencinski servis naenkrat nima več prostega izvoza, ampak ker je avto prazen, me to pravzaprav ne gane preveč. Vmes med čakajočimi ostalimi vozniki, ki besno trobijo, se najde tudi pametnjakovič, da imam cel kup drugih mest, in da kaj moram ravno tam. Ampak potem mu en drug razloži, da ne tankam bencina, ampak škrate elektrone, retoriko pa potem ta ata spremeni v grožnjo, da mi bo podrsal avto. Ne, hvala, malce strpnosti do nas električnih voznikov pa res. Kaos se potem konča, ko voznik kombija pride s kavice in se opravičuje, medtem ko sosednji beli kombi pobegne na Celovško kar čez travo. Končno lahko i3 postavim po 10 minutah kaosa na polnilno mesto.

Jasno označeno mesto za polnjenje električnih avtomobilov, prepovedano parkiranje za ostale, ampak ne. Verjetnost, da se bo ravno ta hip pojavil električni avto na zadnjih elektronih, je majhna, a kot vidimo, obstaja. In potem se začnejo vse vrste težav. Amapk to je tako ali tako slovenska folklora, ko bo slej ko prej nekdo tožil recimo Hofer, ker ni naredil dovolj velikih vrat, da bi zapeljal v trgovino.

Tu se pojavita dve ključni težavi – prva jementaliteta ostalih  – če želimo vsaj primerljivo vožnjo kot ICE avtomobili, potem se morajo vozniki slednjih nehati obnašati objestno in pustiti električna mesta prazna, ne bo nas vsak dan manj, ampak le še več, to je dejstvo, drugi, ključni problem pa je, da polnilnih mest, ki bi bila v tej stopnji razvoja eAvta približno razumno hitra kot je npr. CCS, občutno premalo, celo kritično premalo, saj so vsa preostala, tudi tista, ki niso v neposredni upravi Petrola, večurna in bolj kot ne parkirna mesta za čez dan, ko so ljudje v službi. To, da je električni pogon prihodnost, ni dvoma. Ko nekajkrat po nekaj dni vozite električarja, je motor z notranjim izgorevanjem in klasičnim menjalnikom, da o pospeških ne govorimo, srednji vek, mračna doba.

Ker se najdejo junaki, ki ne razumejo, da so določena parkirna mesta namenjena le električarjem, sem (globoko opravičilo vsem vpletenim), za nekaj minut paraliziral največji bencinski servis Petrola na Celovški v Ljubljani. Kolega novinar iz druge hiše je dodal "prav jim bodi!".

Na drugi strani pa razočara občutek, da bi lahko razvoj infrastrukture sledil temu trendu, pa je pravzaprav narejen v slogu – tu smo nekaj postavili, mi smo svoje naredili, tako malo na pol, vi pa se znajdite po svoje.

Od tega, da naletiš na nedelujočo CCS polnilnico v Lokovici, ki bi lahko za nekaj ur podaljšala potovanje, do nedostopnih (BTC) in s tistimi, ki so zasedena s takimi, ki skočijo samo na kavico. Mi, elektrofili, pa se lahko potem slikamo. Dobesedno. In za povrh poslušamo še grožnje stricev iz smrdljivih dizelašev, ki ne razumejo porodnih težav tehnologije prihodnosti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Aichi: vse dobro napisano! V daleč najbolj množičnem društvu v SLO - DEMS (Društvo e-mobilnost Slovenija) se že vrsto let borimo za izboljšanje stanja - marsikaj smo dosegli, marsikaj še moramo postoriti. To kar si napisal je realnost. Sedaj prihajajo avti z veliko dometa in bo za SLO domačine naša hitra polnilna infrastruktura vsaj za tiste, ki živimo v hišah oz. lahko polnimo doma čez noč, postala nepomembna in neobiskana. Ko bi ti vedel kako to vse skupaj zavira Petrol ne bi mogel verjeti... že pred pričetkom izgradnje hitre polnilne infrastrukture na avtocestnem križu so spremenili razpis, ker nekomu ni pasalo, da bi polnjenje ljudje plačevali z bančnimi karticami (potem bi celo tujci lahko polnili), kot to počnemo normalno.....potem se je nadaljevalo z očitnim deaktiviranjem Petrol kartic za nekatere naše najbolj glasne člane, ki so kritizirali situacijo.....pridi kdaj na kakšno srečanje DEMS, ti bomo vse razložili... Drugače se pa v Ljubljani da HITRO POLNITI na dveh lokacijah zastonj in še brez jebenih RFID kartic (Mercator center Šiška in Lidl). V Mariboru pa polniš zastonj pri Lidlu. Pa še nekaj: Tesla Roadster ne more polniti na CCS ali Chademo (ima le AC polnjenje), tako da ti ne bi mogel zasesti mesta
6.6.2018 13:46:12
aichi
No evo, recimo, da sem imel lani, ko sem še delal na omenjeni firmi, dober vpogled v filozofijo, kako popolnoma nekompetentni ljudje vodijo oddelek, zadolžen za tole, njihovo znanje ali bog ne daj pogled na celo sliko pa je ... raje ne bom... Mimogrede, bi rad še članek, zakaj na Petrolu ne moreš običajno tankat avta, ko je nevihta?
6.6.2018 14:49:59
skrivo
Ja, napiši še članek kako ne moreš tankat..... to spada v rubriko saj ni res pa je...
6.6.2018 17:14:30
aichi
Čak, da dobim slike unih, ki jih matra za pleh
6.6.2018 17:41:54
shark911
Končno smo dočakali dan,ko je tudi Aichi napisal "Mi, elektrofili"...bilo je samo vprašanje časa
6.6.2018 23:08:42
shark911
Drugače pa človek postane kar rahlo živčen,ko bere te zaplete s polnilnicami...fotr je hotel naročiti novega Leafa,ga je že klicala prodajalka iz Krulca iz Moravč,da imajo par avtomobilov prostih...pa sem mu odsvetoval oz.rekel,naj raje počaka na 60 kWh verzijo s hlajeno baterijo,ali še bolje - Hyundai Kono s 64 kWh,da se čimbolj izogne polnjenju na teh javnih polnilnicah in polni večinoma doma...na oboje bo sicer verjetno čakal še kakšno leto,preden bosta avtomobila na voljo pri nas,ampak se splača počakat...
6.6.2018 23:16:48
kuyky
V keri Lokovici si ti le naso elektricno polnilnico. Verjetno si mislil Lukovico. A ne?
7.6.2018 6:39:42
kuyky
Modrca bi ti dava šus
7.6.2018 7:50:41
skrivo
Shark911: dal si odličen nasvet svojemu očetu, če ga želiš obvarovati obiskov na hitrih polnilnicah! Drugače pa je novi Leaf fajn avtič, gre k šus, dometa je kr dost, samo baterija ni hlajena in poleti počasi fila na hitrih polnilnicah (enkrat še gre OK, več zaporednih hirih filanj ga pa zjebe).
7.6.2018 8:45:33
aichi
Včeraj sem se srečal z Leafom na obvoznici
7.6.2018 10:06:12
shark911
Pri Leafu ni problem samo počasnejše filanje na polnilnicah,to bi človek še nekako preživel...kar me bolj skrbi sta dve stvari:glede na to,da baterija ni nima niti pasivnega hlajenja (kaj šele aktivnega tekočinskega,kot npr.Tesle,BMW-ji,itd...),bi bil verjetno problem že če bi hitro želel vozit v kakšen daljši klanec na AC (vklop "želve" za zaščito baterije pred pregrevanjem - varnostno vprašlljiva oz.nevarna zadeva),poleg tega me zanima,kaj se dogaja z baterijo,ko na dopustu pustiš avto en teden cele dneve na vročem soncu in se celotna karoserija z baterijo vred pregreje...? Kakorkoli obrnemo,baterije imajo svoje določene kemijske značilnosti,po katerih poteka stopnja degradacije oz.izguba kapacitete,in EV-ji brez aktivne toplotne regulacije baterije se dolgoročno ne morejo obnesti,če ne drugega bo bistveno hitreje izgubljal ceno od EV-jev,ki to imajo. Večina ljudi se še vedno premalo zaveda,kaj pomeni dobra baterija...tukaj je en odličen članek ravno na temo baterij,ki jih ima i3,s katerimi naj bi se dalo prevoziti skoraj milijon kilometrov,preden bi kapaciteta upadla na 80% (za primerjavo: kapaciteta baterij je pri marsikateremu lastniku Leafa upadla na 80% že po manj kot 100.000 km) ,in to pri polnjenju od 0 do 100%,ki še zdaleč ni najbolj optimalno za baterijo... https://pushevs.com/2018/04/05/samsung-sdi-94-ah-battery-cell-full-specifications/
7.6.2018 12:26:58
aichi
Dobro, pri i3 je še en trik, 20 % celic ni aktivnih in so rezerva, ki jo lahko softversko aktiviraš.
7.6.2018 13:14:56
skrivo
Ja, baterija brez aktivnega hlajenja/gretja ni ravno dobra baterija oz. je OK le, če nimaš opravka s tako velikimi močmi polnjenja oz. pogona, ki jih ima večina današnjih električarjev. Novi Leaf lahko pod določenimi ekstremnimi pogoji zmanjša moč pri vožnji zaradi pregretja baterije.....neugodno na avtocesti v hrib....
7.6.2018 13:31:26
skrivo
Aichi: malo si nerodno napisal, pri i3 je aktivnih vseh 96 baterijskih celic, s tem da avto ne pusti dejanske 100% napolnjenosti (4.20V/celico) kakor tudi ne popolne še dopustne izpraznjenosti (2,50V/celico). Vse baterije v električnih avtomobilih imajo neko rezervo, ker baterija pri totalnem napolnjenju ali izpraznjenju tudi najhitreje degradira. Največji ekstrem je Opel Ampera, ki ima 16kWh baterijo, koristiti je pa pusti zgolj 10kWh (bo pa zato baterija večna).
7.6.2018 13:38:55
shark911
20% celic ni aktivnih? Hočeš povedat,da je neto kapaciteta baterije 20% manjša od bruto kapacitete ? Ker da 20% celic nebi bilo aktivnih,bi bilo smešno in tehnično nesmiselno. Uradni podatki so,da je bruto kapaciteta 33 kWh,neto (uporabna) pa je 27,2 kWh,kar je v praksi tistih slabih 20%,o katerih govoriš. To je nek varnostni "buffer",ki ohranja daljšo življensko dobo baterije. Večji kot je ta faktor,dlje bo zdržala baterija,recimo Ampera ima ta faktor okoli 40%...se pa da tudi z ustreznim prilagajanjem polnjenja doseči ogromne razlike pri življenski dobi baterije...kako ogromne razlike so,če se baterijo vedno polni od 0 do 100% ali pa samo od 20 do 70%...pa da ni dobro da avto stoji dalj časa s 100% polno baterijo,itd,pa opisuje ta članek...https://pushevs.com/2018/04/27/battery-charging-full-versus-partial/
7.6.2018 13:43:51
shark911
(odgovor je bil Aichiju,Skrivo me je prehitel pri odgovoru...)
7.6.2018 13:45:53
spartan
Elektricni avtomobili so se predragi, vsaj zame. Po clanku sodec tudi totalno neprakticni. Za 2. avto, pa se to mogoce in pod ?
18.6.2018 23:03:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija