Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Vnaprej znan strošek vzdrževanja vozila
Renaultova divizija v Sloveniji med svoje poprodajne storitve vpeljuje digitalizacijo storitev, ki na eni strani prinaša veliko predhodno znanih informacij za lastnike vozil, na drugi strani pa uvoznik razbremenjuje delo servisnega sprejemnika, ko sprejme avto na servisno storitev. V nadaljevanju podrobna razlaga.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Renault
6. julij 2018 | 12:09:49

Redno vzdrževanje je ključno, da bo avtomobil po vsej verjetnosti dosegel visoko število kilometrov, hkrati pa je pogoj za aktivno garancijo. Pri slovenskemu zastopniku vozil Renault, Dacia in Nissan, so pred kratkim vzpostavili novo spletno storitev, ki je namenjena lastnikom vozil in ki so jo pred tem nekaj let preskusno testirali v Franciji. V današnji moderni dobi, ko je splet dostopen tako rekoč na vsakem koraku, se nekatere tradicionalne storitve poskusno prenašajo v digitalno podobo. Tak primer je nova Renaultova spletna ponudba, ki v prvi vrsti ponuja hiter, enostaven in transparenten nadzor stroškov. In ker smo ravno v času, ko je nastajal ta članek, preskušali Clia RS, smo izkoristili priložnost in storitev dejansko preskusili.

Prvi korak je obisk Renaultove spletne ponudbe, kjer nas zaprosijo za identifikacijsko številko avtomobila in število kilometrov. Slednje je osnova kakšne storitve bo spletna aplikacija ponudila. Ker ima avto prevoženih nekaj več kot 7 tisoč kilometrov, nam je sistem ponudil redni servisni pregled z menjavo olja in filtrov, katere strošek bi bil 149€. A s klikom na podrobnosti, obenem odkrijemo nekoliko bolj natančen seznam storitev, oznako motornega olja, ki bi ga nalili v motor, serviserji bi pregledali še 43 drugih točk, v omenjeno ceno pa je všteto še delo in garancija na vgrajene dele (v tem primeru filter olja). Pri Cliu RS nam je sistem ponudil še kontrolni pregled in dezinfekcijo klimatske naprave za ceno 29€ oziroma menjavo metlic brisalcev ali pregled delovanja akumulatorja. Še pred tem je bilo potrebno izbrati najljubše ali najbližje servisno mesto, prednost omenjene spletne ponudbe pa je tudi v tem, da je lastnik storitve lahko že vnaprej seznanjen s končno ceno, ki jo lahko tudi vnaprej plača in se izogne nepotrebni papirologijo na licu mesta. Skratka, omeniti velja še to, da ko je izbor storitev na servisnem mestu zaključen, se pričakuje klic s strani osebe s servisnega mesta (v roku 2 ur), ki vam ponudi najbolj ugoden termin za servisno storitev. Od konca letošnjega leta oziroma od začetka prihodnjega leta bo večina servisnih sprejemnikov v Renaultovi pooblaščeni mreži opremljena s prenosnimi tablicami, kar z drugimi besedami spet pomeni, da bodo servisni sprejemnik postopek opravil na primer kar na parkirišču (pripravil ponudbo vzdrževanja, opravil pregled morebitnih poškodb na vozilu, avto fotografiral ter zapisal pomembne zaznamke).

Vezano na servisne storitve imajo pri Renaultu za kupce tudi številne pakete, za katere se lahko odločijo ob nakupu vozila. Na izbiro je na primer jamstvo do 6 let ali 200 tisoč kilometrov oziroma pogodba o vzdrževanju, kjer imajo lastniki vozil vpogled v stroške vzdrževanja vozila, obenem pa so deležni popustov pri nakupu nadomestnih delov. Izbirajo med tremi vrstami pogodb o vzdrževanju (Full Service, Zen ali My Revision), ki lahko trajajo od 36 do 72 mesecev. Paketa Zen in Full service vključujeta tudi storitev Renaultovo pomoč na cesti, tako v Sloveniji kot v Evropi, 24 ur na dan in 7 dni v tednu.

In če se vrnemo nazaj na spletno ponudbo, bi bili ob vpisu indetifikacijske številke vozila, ki je starejše od petih let preusmerjeni na Renaultovo nizkocenovno servisno mrežo Motrio. Gre za še en produkt, ki se je leta 1998 začel v Franciji in se zdaj razširil na večji del Evrope. Trenutno imajo v 26 državah odprtih več kot 1600 servisnih mest, posebnost Motria pa je, da imajo v ponudbi široko paleto rezerevnih delov za več kot 25 avtomobilskih znamk. Med drugim Motrio ponudba vsebuje motorna olja, hladilne tekočine, akumulatorje, gume, metlice brisalcev, žarnice, zavorne diske in ploščice, filtre, jermene, tekočine za vetrobransko steklo, amortizerje, vodne črpalke, hladilnike, sklopke, skratka ves potrošni material. Menda je v sistemu je preko sedem tisoč kataloških številk iz 46 različnih skupin izdelkov, v kolikor tega ni zalogi, ga dobavijo v roku 24 ur. V Sloveniji so prvi Motrio odprli v Slovenskih Konjicah, tri leta kasneje mreža teh v Sloveniji šteje 15 servisov, a ker potencial na tem področju očitno je, se do konca prihodnjega leta načrtuje odprtje še 10 dodatnih servisnih točk. 

Posted by MotrioSlovenija
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Kam smo prisli...150 € pride servis avtomobila. 4 litre olja po 5 € in par filtrov po 5 €.
7.7.2018 1:19:09
GTI
Moraš upoštevat še delo avtomehanika z visokošolsko izobrazbo, tako, da je ura vsaj 50 €.
7.7.2018 8:29:33
klemens
Morate upostevat se delavnico, orodje, dvigalo, davke in vse to placa stranka, se za lastnika mora nekaj ostati, drugace se pac ne izplaca s tem ukvarjat.
7.7.2018 9:15:18
spartan
Mislim, da je bil ravno clanek pred parimi tedni objavljen...na temo rekordnih dobickov avtohis in serviserjev v Sloveniji....
7.7.2018 10:33:29
klemens
Jaz malo dvomim da veliko zaslužijo. Recimo sem pogledal boniteto AH Malgaj, pri 50 mio prometa lani so imeli 200k dobička, res je lahko sfrizirana bilanca, ampak po mojih podatkih sama prodaja ne prinese veliko denarja, večina zaslužka je iz servisov.
7.7.2018 12:18:49
911
Morate se zavedati da višje kot so cene storitev (v tem primeru servis avtomobila) bolje je za vse nas, ker prej ali slej pride tudi do tebe da ti kdo plača veckratnik glede na vložen Kapital. V Švici so servisi po 1000 CHF.
7.7.2018 18:57:42
spartan
Ja, saj...ampak mi nimamo svicarskih plac
7.7.2018 23:43:42
spartan
Seveda frizirajo bilance, to dela vsako podjetje. Kdo za vraga bi pa rad placal davek?
7.7.2018 23:44:36
matt0
seveda, mehanik pa tudi mora nekako zaslužit, a ne? Delo ni zastonj
8.7.2018 14:26:21
klemens
Davek na dobiček z veseljem plačajo podjetja, ki želijo najeti kakšen kredit za investicije, takrat bo banka gledala koliko dobička si ustvaril, drugače kredita pač ne dobiš.
8.7.2018 18:31:22
shark911
matt0: seveda,mehanik mora zaslužit,poleg tega gre tudi za odgovornost...če dam naredit servis pol cenejšemu sosedu,ki na črno dela pod kozolcem,ne morem uveljavljati enake odgovornosti,kot na nekem večjem uradnem servisu! To je tista bistvena razlika...
9.7.2018 8:38:15
shark911
(govorim za primer,ko je karkoli narobe po servisu,kot posledica dela mehanika)
9.7.2018 8:39:39

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija