Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zakaj želi Seat postati kot Alfa Romeo?
Se spomnite, kako je nekdanji šef Volkswagnovega koncerna, Ferdinand Piech, želel pod nemško streho spraviti italijansko znamko. To željo mu je takrat blokiral pokojni Sergio Marchionne, ki je dal jasno vedeti, da dokler je on tu, iz te moke ne bo kruha. Nekoliko drugače, a vendar na podoben način zdaj Piechovi nasledniki špansko znamko usmerjajo na nova pota.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Seat
14. avgust 2018 | 14:04:08

Seatu gre zadnja leta razmeroma dobro, kar kaže tudi prodajna statistika. Samo v letošnjih sedmih mesecih so zabeležili 342.700 prodanih vozil, medtem ko so julija prodali 52.800 vozil. Kot pravijo so s tem rezultatom zabeležili najboljši mesec julij v vsej svoji zgodovini. Največ zaslug pri tem imajo Leon, Ateca in Arona. 

A po drugi strani je zanimivo spremljati, kam pravzaprav pluje španska ladja. Namreč, vodilni so si zadali nov cilj, saj želijo, da bi čez leta postali podobna zgodba kot je zdaj Alfa Romeo. Radi bi imeli avtomobile, ki bodo dovolj privlačni in hkrati bi gradili obsežno bazo oboževalcev, kakršno ima Alfa Romeo. A to ne lahka naloga, saj so Italijani do točke potrebovali več desetletij, Španci pa te avtomobilske strasti nekako nimajo oziroma so jo izgubili. 

»Mladi, športni, zaželeni, čustveni - to je način, kako želimo pozicionirati Seat nekoliko višje«, je dejal Herbert Diess, novi šef koncerna Volkswagen. »Danes ima Seat veliko boljšo in urejeno modelsko paleto kot pred leti in hkrati ima tudi najmlajše kupce v skupini. Verjamem, da ima znamka še veliko več potenciala. V Evropi je Seat med mlajšimi kupci bolj prepoznavna znamka od Alfe Romea. Vprašajte 25-letnike o Alfi Romeu, nimajo pojma, kaj pravzaprav Alfa Romeo je," dodaja Dies.

Dejstvo je, da si Seatom pri koncernu Volkswagen želijo uspešne zgodbe. Podobno kot je to uspelo Čehom s Škodo. Le z nekoliko drugačno vsebino. Z več športnosti, zato je pred nekaj meseci znamka Cupra stopila na samostojno pot. Uradno je napovedan prihod Atece v Cuprini obleki, Leon je tako ali tako že pripravljen, leta 2020 pa se bo v športni kombinezon preoblekla še Arona. S tem bi po eni strani zmanjšali trenja med znamkami v koncernu in pod svojo streho pridobili nov profil kupcev. Pri celotni zgodbi športne španske znamke pomembno vlogo igra sedanji šef Seata Luca de Meo, ki je svoj čas dve leti sedel za krmilom italijanske znamke in tako spoznal njihov način dela in razmišljanja. A kakšna bo dejanska prihodnost omenjene španske znamke, bo pokazal čas.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
To je skoraj tako kot bi rekli da bi Seat rad bil Mercedes. Alfa Romeo je ena od legendarnih znamk kar pa Seat ni. Pa ne samo seat tudi druge znamke bi rade delale tako lepe avte kot alfa sploh novodobna giulia stelvio jim gre v nos. Italijani že imajo pripravljen 4 valjnik z hibridno tehniko 200konjev made by Ferrari za Maserati Alfo in ferrarije. Očitno Italijani z Alfo mislijo resno.
14.8.2018 14:40:30
alfafil
Zato je VAG kupil Seata, ker ni mogel Alfe, ampak, tako kot delajo Italijani z Alfo vsa ta leta (no, mogoče zadnje desetletje malce bolje), bo še Nemcem uspelo spravit Seata tam kam želijo, tako, kot jim je iz DKW-ja uspelo naredit prestižno znamko. Trenutno jim je uspelo celo mene, zapriseženega alfista, spravit k njim, ampak Seat nikoli ne bo Alfa. Cakam nek model Alfe, ki bo spet primeren zame (in ženo).
14.8.2018 15:00:16
serpent
Ker so prave Alfe narejene na osnovi zadnjega pogona, kot Giulia in Stelvio. Cenovno pa Seat itak povsem drugje kot sta trenutno Giulia in Stelvio, ki staneta zelo podobno kot BMW npr. Ne vem kaj sploh ta članek hoče...
14.8.2018 15:21:39
etilometer
Pri Alfi se veliko govori o 8c, gtv, velikem SUV to je prioriteta. Če mene vprašate bi morala biti prioriteta nova giulietta, giulia karavan, ter nova limuzina e segmenta. Tak pa bodo dali prednost avtom nad 50.000€. Do leta 2021 bo vse jasno. 2019 naj bi prišel novi SUV, pa giulietta po mojem bo pred 2020, facelift giulije itd...
14.8.2018 16:09:20
jjs
Če bo nekdo pomanjkanje lastne tradicije kompenziral tako, da me bo proglašal za dinamičnega, mladostnega in zaželenega, bo "Auto Emocion" sigurno zadnja znamka, za katero se bom odločil. Ampak - nimajo pa slabih produktov, vsaj zadnjih nekaj let ne. Seat nikoli ne bo Alfa, a bi bil danes tej ciljni skupini kupcev veliko bliže, če ne bi tedaj prav slednji Alfi speljali dizajnerja W. Da Silvo. Ta se je zadeve lotil hudo nerodno. Auto Emocion je bil skoraj 7 let sinonim za čudne enoprostorce z najbolj čudnim Toledom na čelu. Ta izgubljeni čas zdaj kar uspešno prinašajo noter.
14.8.2018 18:20:04
2fast4y
Prvo kot prvo Alfa šteje 110 let z nešteto zmagami v vseh možnih tekmovanjih, na nivoju Porscheja, Ferrarija...Drugič Alfa je bila zgodovinsko gledano vedno premium znamka, razen v obdobju,ko Fiat sam ni vedel kaj bi počel s sabo, kaj šele s takšnim kultom kot je Alfa. Tretjič ,seat je žal samo poceni izpeljanka golfov, polov ter raznih škod! Alfa je kult, je simbol športnosti,ki ga sedaj končno pridobiva nazaj nenazadnje z vsemi rekordi na raznih dirkališčih po svetu ter z vrnitvijo v F1.
15.8.2018 11:40:41
matt0
Alfa je res zgodovinski avto, če bo denar, bo to butična znamka, če ga ne bo... se vračamo 10-15 let nazaj
23.8.2018 18:35:37

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija