Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Avtomanija Away Team
Z Mazdo 6 na VN Belgije v Spa
Eno najbolj slovitih dirkališč na svetu, Spa Franchorchamps, ta vikend gosti dirko formule 1. In tja smo kljub več kot 1000 kilometrov poti imeli prijetno sopotnico.
Artur Švarc
24. avgust 2018 | 17:47:57

Ne govorimo o brhki mladenki na zadnjih sedežih, ampak Mazdi 6 z dizelskim motorjem, ki nas je pripeljala na vzhod Belgije v Ardene. Do tja je iz Ljubljane dobrih 1045 kilometrov v eno smer in upoštevamo dejstvo, da so slovenske avtoceste, sploh ozka grla kot je Karavanški tunel, te dni neprevozne, smo najprej potovali čez Jesenice, napolnili rezervoar z gorivom in potem v Avstrijo prišli čez Korensko sedlo.

V Avstrijo smo zapeljali okoli dveh popoldne v sredo in potem do Salzburga čez Katschberg potovali relativno mirno, tu in tam so hitrosti padle pod omejitve zaradi plejade turistov, ki so se ob koncu počitnic vračali domov na sever. Prva in praktično edina težava je preverjanje na meji med Avstrijo in Nemčijo, ker lahko izgubite kar nekaj časa, zato smo v Salzburgu zavili proti letališču in po lokalni cesti prečkali Saalzach v Nemčijo, čeprav tudi tam ni bil promet nič kaj manj gost. Tako kar hitro gre ura, preden ste nazaj na avtocesti za Munchen. V Monakovo smo prišli okoli 18:30 in preden obvoziš bavarsko prestolnico in zaviješ proti Stuttgartu, je ura sedem zvečer in potem smo na polovici poti nekje med Augsburgom in Ulmom napadli še obavtocestni McDonald's. In da, njihove reči so tam  cenejše kot v naših tovrstnih restavracijah, čeprav stojijo neposredno ob avtocesti, kjer je vse dražje.

Ko se je sonce začelo spuščati na obzorje, smo pri Karlsruheju zavili na sever in potem še enkrat v levo v pogorje Eifel. Z osmino rezervoarja smo prvič dolivali ravno v Kronenu, nekaj sto metrov z avtoceste tik ob še enem dirkališču, Hockenheimu, kjer je bila dirka F1 julija letos. Čeprav smo naleteli ravno na Shellovo črpalko, je cena za liter dizla še vedno nekaj centov manj kot pri nas.

Prvo pravilo potovanja po Nemčiji je, da nikoli ne tankate na sami avtocesti, saj je razlika v ceni med avtocestno črpalko in tisto v naseljih lahko tudi 25%.

Ključna na taki poti ob udobju seveda, je poraba. 110-kilovatni dizel s šeststopenjskim računalnikom po nemških avtocestah porabi med 6,1 in 6,2 litra, odvisno, ali so omejitve 120 ali 130 ali ... tam nekje. Pa tudi, ko je zaradi zamud in zamudic vsaj proti Stuttgartu treba iti malce hitreje, tam okoli 160, je poraba še vedno 7,5 litra, kar omogoča zelo pametno izračunan menjalnik s peto in šesto prestavo. Tako smo z enim rezervoarjem prevozili 869 kilometrov, če pa se nam ne bi mudilo, bi z malce prilagajanja do Spaja zagotovo prišli z enim samim rezervoarjem, od Jesenic do tja, se razume.

Zadnjih 200 kilometrov se je malce sfecljajo navigaciji, kar pripisujemo napakam v samih kartah, saj smo na istem območju na podobno težavo naleteli tudi pred dvema letoma v Astri. Ko te navigacija pelje 20 kilometrov po avtocesti na sever in potem na prvem izvozu obrne nazaj še za 20 kilometrov nazaj na jug.... Razumi, če moreš.

Sploh pa stalne nemške delovne zapore, arheološka razkopavanja še Hitlerjevih avtocest in gradnja novih, predvsem na meji z Luksemburgom, ki je tudi za Nemčijo pozabljen del sveta, psihično sesujejo tudi še tako optimistično razpoloženo navigacijo.

Vrhunec zgodbe pa je seveda prihod čez mejo v Belgijo, od koder je do cilja še 30 kilometrov, tam so vedno pridni in zelo pedantni Belgijci ravno sredi obnavljanja kar 20-kilometrskega odseka (že od aprila) in ko to razdaljo voziš pol ure z omejitvijo 80 kilometrov, nehote pomisliš na vse tiste navijače, ki bodo ta vikend sem romali iz Nemčije. Z nasmehom na ustih. Nekaj lokalnih znamenitosti in še nekaj več o Mazdi 6 pa čez nekaj dni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Jon
Severno od benetk na obvoznici nekje...italjani ze vsaj 4 leta delajo 3 pas...omejitev 80,kakopak🤪
24.8.2018 19:20:10
Firedancer
Meni osebno zelo všečen avto... čeprav ni moj Top izbor. Me je pa vseeno presenetil podatek o porabi. Z zdadnjo generacijo Superba naredim takšno turo z lahkoto z enim tankom goriva. Realna poraba med 6,1 in 6,2 pri Mazdi 6 se mi vseeno zdi nekoliko previsoka. S potovanji do recimo Münchna, Budimpešte, Dunaja, Brna, Milana, itd. in nazaj pridem s porabo na ca. 5,0 litrov ali manj (odvisno od nekaterih dejavnikov)... Vem, da je razlika v načinu vožnje, vremenskih pogojih, pnevmatikah, itd., Ampak mene s podatkom o porabi Mazde 6 prodajalec ne bi "kupil". Ampak še enkrat... Oblikovno zelo všečen avto, o katerem sem razmišljal tudi sam, ko sem kopoval večjo "kravo"
24.8.2018 21:23:14
titanius
5.0 ali manj s Superbom? Voziš pa koliko? 100 km/h? Lepo te prosim. To je zavajanje samega sebe s tako porabo. Takšni avti pijejo okrog 6litrov, če hočeš voziti 130-140. Če voziš 110 potem pije 5. V nasprotno me ne bo nihče prepričal, Citroen C5 mi ob vožnjah 125 km/h pije 5.6, ob 135-140 pa 6.0. Je pa ta Mazda odličen avto in želim Vam srečno pot tudi nazaj.
25.8.2018 11:18:09
Firedancer
@titanuis: očitno nisi prebral mojega posta, ampak vseeno... Govoril sem o daljših relacijah, ne o tem, da je v totalu povprečna poraba 5 litrov ali manj. Jaz imam na Superbu pri 42.000 km v letu in pol realne porabe 5,37 l/100km. Na daljših relacijah pa manj (seveda na krajših več, kar bi imela tudi ta Mazda). Konkretno... konec Julija sem bil v Milanu in nazaj, poraba 4,78 l/100 km (ne po računalniku, ampak realna). in ne, ne vozim 100km/h po avtocesti... vozim pa po omejitvah... se pravi AC 130, izven naselja 90 in po naselju 50. Je pa res, da sem 90 % časa na AC. Če ne verjameš, poišči moj avto na spritmonitor... Superb 2017, ki ima povprečno porabo 5,37 l/100km.
27.8.2018 20:01:34

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija