Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Ozadje aretacije
Razkošno zasebno življenje Carlosa Ghosna
Mož, ki je pred leti uspešno rešil Nissan pred verjetnim propadom, zdaj zaradi te znamke oziroma ljudi, ki so tam zaposleni, ždi v mrzli zaporniški celici.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Renault
1. december 2018 | 8:00:47

64-letnega Carlosa Ghosna so pred nekaj dnevi aretirali takoj po tistem, ko je Renaultovo koncernsko letalo pristalo na letališču v Tokiju. Aretacija je bila pravzaprav zaključna faza policijskega dela, ki se je s primerom Ghosn ukvarjala zadnjih nekaj mesecev in to na podlagi informacij, ki so prišli iz Nissanovih krogov. Širijo se govorice, da naj bi se znotraj Nissana zgodil nekakšen državni udar, saj naj bi visoki japonski predstavniki podjetja pridobili dokumente, ki kažejo, da je Ghosn Nissanove denarne toke usmerjal na zelo nenavadne destinacije. Zakonodajna oblast v deželi vzhajajočega sonca je precej stroga in neusmiljena, zato so te informacije začeli natančno preverjati, njihov rezultat pa se je zaključil z aretacijo prvega moža naveze Renault-Nissan zaradi suma prirejanja poslovnih knjig. Zdaj mu preti 10-letna zaporna kazen, kateri se bo, po mnenju mnogih, težko izognil. 

Zadeva je potekala takole. Leta 2010 je Nissan v Amsterdamu ustanovil podjetje Zi-A Capital, ki je bilo uradno mišljeno kot podjetje za investicije, v teh nekaj letih pa so iz Nissana na račun tega podjetja preusmerili najmanj 44,3 milijona dolarjev. Direktor in edini zaposleni tega podjetja je bil Američan Greg Kelly, ki je bil prav tako aretiran skupaj z Ghosnom. Kmalu po ustanovitvi podjetja v Amsterdamu, sta se ustanovili še dve podjetji na Britanskih Deviških otokih in v Libanonu, obe destinaciji pa sta znani po zelo prijaznih davčnih zakonodajah. Ko je bil sprožen skrivnostni notranji nadzor, so Nissanovci prišli do oprijemljivih dokazov, da so preko teh družb za nakupe nepremičnin v Amsterdamu, Bejrutu, New Yorku, Parizu in Tokiju, porabili skoraj 19 milijonov dolarjev. Ghosn, ki je sicer francoski državljan, a je rojen v Braziliji, je s tem denarjem kupil še razkošno nepremičnino v Riu de Janeiru, 8 milijonov dolarjev pa naj bi plačal za vilo v Bejrutu, kjer je prav tako močno povezan, saj je večino svojega otroštva preživel prav v tem mestu. Prav tako naj bi eno od teh podjetih 1,7 milijona dolarjev plačalo njegovi starejši sestri za fiktivno vlogo pri upravljanju premoženja in svetovanju. Finančna hobotnica je očitno še veliko večja, kar bodo zdaj na sodišču dokazovali japonski tožilci.

Ghosn v priporu, po poročanju japonskih medijev, vse očitke zavrača in zatrjuje, da niso resnični. V vmesnem času so ga Japonci odstavili z mest predsednika uprav na Nissanu in Mitsubishiju, medtem, ko za zdaj še ostaja na čelu francoskega Renaulta. A morda tudi pri francoskem proizvajalcu kaj kmalu morda ne bo več zaželen, saj na delničarje močno pritiska francoska država, ki je 15-odstotni lastnik Renaulta. V vmesnem času je prišlo tudi uradno sporočilo, da je naveza Renault, Nissan, Mitsubishi zelo trdna, in da ta dogodek ne bo ogrozil nadaljnjega dela. 

Zgodba uspešnega menedžerja, ki so mu znotraj koncerna nadeli vzdevek »ubijalec stroškov«, se je in se zagotovo bo klavrno končala. In to samo zaradi človeškega nagona po hlastanju za denarjem. Očitno je bilo dobrih 7 milijonov evrov letno pri Renaultu in šest milijonov pri Nissanu premalo za udobno življenje njega in njegovih bližnjih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Če bi te mi zaprli, bi še ime velike možnosti, da se izvlečeš, pri Japoncih pa...
1.12.2018 9:48:59
kamiKaZaA
alfafil - drži. Pri nas se velikih kriminalcev ne zapira in oni živijo svobodni kot ptica. Slovenija je raj za kriminalce.
1.12.2018 22:34:05
shark911
"Ghosn v priporu, po poročanju japonskih medijev, vse očitke zavrača in zatrjuje, da niso resnični." Vsaka podobnost izjave z izjavami slovenskih politikov je zgolj naključna
2.12.2018 0:33:08
2fast4y
Tam ne bo delal v knjižnici imel dostop do interneta in za vikende doma....ter seveda po polovici kazni na svobodi! Nakar bo še tožil državo za odškodnino in jo seveda dobil! Seveda za vsa ta slovenska zaporniška udobja bi moral okrasti Revoz!
2.12.2018 10:09:14
skrivo
2fast4y: Dobra, vendar pri nas žal zelo verjetno izvedljiva zgodba
3.12.2018 15:03:41

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija