Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Avtomanija files
Z Dusterjem po poteh slovenskega bermudskega trikotnika
V svetu, ki bi mu morala vladati znanost in zdrava pamet, je ogromno nepojasnjenih reči. Z Dacio Duster smo minuli vikend šli pogledat, kje se nahaja slovenski bermudski trikotnik.
Artur Švarc
4. december 2018 | 5:00:00

60 kilometrov iz Ljubljane proti Gorenjski in mimo Bleda človeka pot pripelje do enega od gorenjskih turističnih biserov – Bohinj in njegovo čudovito jezero. Neokrnjena narava, številni hoteli in metal festival, ki je tu potekal v času našega obiska, so tisto, kar ljudje poznajo. Malo manj znano pa je dejstvo, da je tu tudi tako imenovani Bohinjski trikotnik, v katerem brez razlag skrivnostno izginjajo ljudje, živali in celo stroji.

Sedli v simpatičnega lahko kategornega terenčka iz Renaultove hiše in po dobre tričetrt ure čez Savo Bohinjko prišli v ta gorenjski konec. Duster se lepo obnese tako na avtocesti, kjer je z 1,5-litrskim dizlom s 115 konjički presneto živahna zverinica, ki omogoča zelo udobno vožnjo, z mehko naravnanostjo pa se je treba malce potruditi med zavitimi ovinki. Poraba se giblje malo pod sedmimi litri, če se vam ne mudi.

Do samega jezera je še nekaj minut vožnje, kjer naletimo na eno najbolj znanih slovenskih scen, mostiček s cerkvico Sv. Janeza v Ribičevem lazu. Turobno vreme je bilo kot naročeno za raziskovanje paranormalnega. Večina izginotij v teh krajih se je zgodila v gozdovih in hribih tod okoli in v novejši zgodovini so tu pogrešili vsaj 10 ljudi, nazadnje pred dvema letoma 27-letnega doktorja matematike, ki ga še vedno niso naši.

Domačini, s katerimi smo govorili, omenjajo, da se včasih ponoči nad gorami pojavijo nenavadne luči in sliši čudno, napol zvenečo grmenje, zato je že pred leti to območje dobilo predznak paranormalnega, kjer delujejo zunajzemeljska bitja.

Naša sogovornica in novinarska kolegica, Petra Lotrič Ogrin, ki pozna to tematiko, pravi, da so veliko ljudi pozneje tudi našli. Svet tu je apnenčast, poln prepadov in brezen in v mraku ali dežju je dovolj trenutek neprevidnosti in že te ni več.

Z Dusterjem smo potem skupaj odšli do zgornjega konca jezera proti slapu Savica in se popeljali skozi gozd, kjer se človek, če nisi domačin, zlahka izgubiš. Povišano podvozje Dusterja kljub le prednjemu pogonu zlahka kljubuje tudi gorenjskim brezpotjem. V opremi Prestige je dokaj dober infotainment, kjer si z navigacijo pomagamo voziti po neštetih potkah in cestah tod okrog.

Vmes smo izvedeli kar nekaj zgodb, ob katerih gredo človeku tudi vse dlake pokonci. Kakorkoli, s trohico razuma lahko vse to jemljemo kot urbane legende, a kot sta rekla Scully in Moulder, »resnica je tam zunaj«.

Tod pa niso izginjali le ljudje, tudi psi, drobnica in govedo, nekje ob jezeru pa je nekoč izginil tudi cel vlak. Pred 100 leti naj bi v jezero padla kompozicija, ki je oskrbovala soško fronto in je nikoli niso našli, v resnici pa je to le urbani mit, ki ima za osnovo nesrečo voza s konjem, ki je avstro ogrski vojski vozil granate in strelivo. No, tudi voza niso našli nikoli.

Bohinjski konec te dni po prvi pošiljki snega spet postal pozno jesensko zelen. Nad Bohinjskim jezerom na njegovi južni strani je tudi znano smučišče Vogel, severno pa Pokljuka, kjer bodo prav te dni gostili najboljše biatlonce in biatlonke. 3 kilometre od zahodne točke jezera v Ukancu pa pridemo do slapa Savica, kjer izvira Sava Bohinjka, nedaleč od tod pa je tudi Triglav.

Samo Bohinjsko jezero je največje stalno jezero pri nas in meri 4,3 kilometra v dolžino in pokriva 3,3 kvadratna kilometra, njegova najgloblja točka pa je 45 metrov pod gladino. Jezero je pretočno in se napaja iz Savice in še nekaterih podzemnih kraških izvirov, medtem ko iz jezera teče reka Jezernica in se po 100 metrih združi z Mostnico in tvori Savo Bohinjko. V samem jezeru, ki leži na 526 metrih nadmorske višine, pa je okoli 100 milijonov kubičnih metrov vode.

Duster je dobro premagoval vse klančke in travniške poti in za konec še poziral pred gamsom ob jezeru. Z osnovno ceno 17.340 evra in z dodatki 20 tisočakov in še 300 čez, pa je zanimiva alternativa vsej križaniški falangi na štirih kolesih in zboru samurajskih terencev. Po isti cesti smo se vrnili tudi proti Ljubljani, lahko pa se podamo čez Soriško planino v Selško dolino proti Škofji loki.

V Bohinjski bistrici se prav te dni govori o novem skrivnostnem primeru – 11-letna punčka je peljala na sprehod svojega psa in izginila do naslednjega jutra. Več pa v spodnjem videu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija