Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Nemčija
Prepoved dizlov v mestih je poneumljanje ljudi
V Nemčiji potekajo ostre razprave, ali je prepoved dizlov v nekaterih mestnih središčih upravičena ali gre le za golo neumnost.
Artur Švarc
11. januar 2019 | 10:59:00

2019 bo leto prepovedi dizlov v nemških mestih. Prvi je bil lani Hamburg, pred dnevi se je  temu ukrepu pridružil tudi Stuttgart, kazen za neupoštevanje je 108 evrov. Gre za strah pred dušikovimi oksidi, ki so jih izmerili na nekaterih merilnih mestih. V Stuttgartu imajo težavo tudi s smogom in ko se pojavi prekomerno povečanje, ljudje ne smejo kuriti niti kaminov.

Glavni protagonist kampanje je nemški Deutsche Umwelt Hilfe, ali Nemška pomoč okolju, ki se na vse možne načine bori proti dizlom v vedno več mestih, tudi z za lase privlečenimi argumenti, da so avtomobili z dizelskimi motorji krivi za smrt več tisoč ljudi. Še več, ogroženi so tudi otroci v vrtcih in šolah, mimo katerih se vozijo dizli. Prav tako so mejne vrednosti, ki jih je sprejela EU, prenizke in jih je treba zaostriti. Večina sodišč je te argumente sprejela, ne pa tudi Frankfurt.

40 mikrogramov NO2 na kubični meter zraka je tista meja, ki naj bi odločila o življenju in smrti, a mnogi strokovnjaki v Nemčiji opozarjajo, da so te vrednosti nesmiselne.

Profesorica Anette Peters iz Munchna pravi, da so to številko kar nekje našli in verjeli, da je lahko populacija zaščitena pred škodljivimi vplivi. A za postavitev meje niso vrednotili avtomobilov, pač pa izpuste, ki jih je WHO, Svetovna zdravstvena organizacija, dobila pri plinskih pečicah v gospodinjstvih. Gonzo znanost se tu še ne neha, tako je Zvezna agencija za okolje ugotovila, da  populacija na podeželju živi za odtenek dlje kot tisti v mestih in ob pomanjkanju neposrednih argumentov so to pripisali kar onesnaženosti mest.

Profesor Martin Hetzel, pulmolog in kardiolog v Stuttgartu, meni, da je vse skupaj privlečeno za lase in je proti prepovedi. Ne samo prepoved dizlov, tudi stalni alarmi v Stuttgartu, ki opozarjajo na prašne delce v zraku, po njegovem poneumljajo ljudi. Bolezni srca in ožilja, ki bi jih povzročali prašni delci ali NOx, ni. To so samo matematične teorije, ki s prakso nimajo veliko.

Dr. Dieter Kohler iz nemškega združenja pulmologov dvomi v zdravstvena tveganja zaradi NOx v nemških mestih: »Preveč je posploševanja, za katerega ni argumentov.« Kohler je omenil kadilce. Ti s cigareti vdihnejo na milijone mikrogramov NO2, pa še nobeden od njih ni padel mrtev na mestu.

40 mikrogramov, ki jih je predpisala EU na podlagi priporočil WHO, pa veljajo le na Stari celini. V ZDA je ta meja 103, skoraj trikrat toliko kot v Nemčiji. Le Kalifornija ima mejo postavljeno na 57 mikrogramov.

Tudi merilne postaje niso povsem merodajne – večinoma so postavljene na mestih, kjer je koncentracija prometa visoka, ob križiščih na primer, pri čemer k prašnim delcem pripomorejo tudi ostanki gum in zavornih ploščic in drugi dejavniki, ki sploh niso povezani s prometom. Če bi metrilne postaje postavili stran od cest, bi dobili precej nižje koncentracije NO2 in ustreznejše povprečne vrednosti. Svoje govori primer iz Oldenburga, kjer so bile vrednosti presežene tudi na dan, ko sploh ni bilo prometa, ko je po  tamkajšnjih ulicah potekal maraton.

Koncentracije so precej višje v zgradbah, kjer vrednosti dvigajo sveče (140 mikrogramov), plinski bojlerji (80 mikrogramov) in plinske pečice (1300 mikrogramov) in to so dejavniki, ki bi po mnenju strokovnjakov morali skrbeti ljudi in tiste, ki sprejemajo nesmiselne predpise. Tovrstne raziskave kažejo, da pri kuhanju špagetov sprostimo 30-krat več NOx kot z avtomobilom.

DUH pa namerava še poostriti te predpise. Direktor Jurgen Resch omenja 800 tisoč ljudi, ki je prizadetih zaradi NOx. Resch je pred kratkim prvič uspel doseči prepoved tudi na avtocesti in sicer A40 pri Essnu. Martin Hetzel mu odgovarja: »DUH zganja ideološki populizem. Lahko prepoveste promet v mestih, a povod za to ne smejo biti omejitve brez znanstvene podlage.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Švabeki imajo od nekdaj željo po uplinjevanju
11.1.2019 11:50:42
shark911
Kmalu na bo več potrebe po prepovedi,ker na trg končno prihajajo cenovno primerni EV-ji z uporabnim dometom,in ljudje sami od sebe ne bodo več kupovali dizlov...pa kdor gre enkrat ne EV,ne gre nikoli več nazaj,tako da je že zdaj praktično znano,kakšna je prihodnost: https://www.renewableenergymagazine.com/electric_hybrid_vehicles/a-only-5-of-electric-vehicle-drivers-20190107?fbclid=IwAR1ReJrDbm22PwSnTZWLukRrX4PmEcJVJ2S_3a7119wUfdRo8jX1u8wwXzc
11.1.2019 12:08:13
aichi
EV je že mrtev, ker sam še utopisti verjamejo v to... s to aktualno tehnologijo... Na svetu ni dost materiala niti za Audi A4 elektrificirat v celoti. Pride članek še o tem ...
11.1.2019 13:05:28
Jože
Spartan - dober črni štos, shark911 - jaz osebno z dizla v teh pogojih ne mislim it, ker sem z njim najbolj okoljsko sprejemljiv in seveda na EV ne morem, ker enostavno nimam časa za polnjenje, tam kamor grem ni polnilnih mest, v svoji garaži nimam polnilnega mesta, vsaj 50% mojih poti je nad realnim dosegom EV denimo Golfa - če bi bila država kaj resna, bi zaostrila subvencije, da je vozilo upravičeno le do subvencij, ko ima vgrajeno toplotno črpalko in vsa svetila na LED ter seveda E-pogon. Bi bil pa vesel, če bi imel možnost E-regeneracije, torej, da bi imel na pogonski osi za menjalnikom nameščen E-motor/generator in nekoliko večjo baterijo v katero bi lahko shranil zavorno energijo ter se pomikal nekaj kilometrov v koloni na E-energijo ob povezavi z ročnim menjalnikom. Kakor zgleda se bo zadeva na koncu prevozniške tehnologije ustavila nekje na pol med vodikom in EV - oboji glede požarnega vprašanje veliko bolj ne varni kot dizli, kaj se zgodi bencinarju pa smo videli, ko se je tovornjak zaletel in je voznik sebe flambiral ter radi temperaturne preobremenitve še most podrl. Je pa tudi vprašanje, če bomo kdaj vozili GTL dizelska vozila - super čisti dizel, težko gorljiv v bivanjskih pogojih in brez primesi, bister kot voda. Skratka, za tistega, ki ne more uporabljati javnega prevoza in bo na razpolago kak E-Aixam in ima doma hišo, ja, zakaj pa ne E-vozilo, naj se vozi, samo naj bodo ta vozila narejena za 1x tako, da imajo podaljšan doseg, da se z motorjem na notranje zgorevanje tudi greje pozimi in to do trenutka, ko bo na našem trgu samo jedrska in obnovljiva E-energija. Ljubljanski vlakec Urba na E-pogon je pa vrh oksimoronov oz. bistroumnih ne smislov. Torej, pogon vlaka na elektriko in seveda ker je pač mraz, pogon Webasta tudi na elektriko in trošimo veselo bioetanol (razpis) - modna muha oz. zelo ne zreli uradniki, ki jim malo manjka tehničnega znanja. TO SO VRHUNSKI DOSEŽKI inženirjev, ki imajo podoben domet kot DUHovci. Če bi mislili ti resno s tem vlakcem URBAN, bi imeli plinsko turbino na stisnjen zemeljski plin (ga imajo pred osrednjim LPP parkiriščem) in bi proizvajala E-energijo ter z odpadno toploto bi ogrevala kabine. Kaj želim s tem povedati, da z molekulo metana CH4 dobimo nekaj več vode in nekaj manj CO2, (torej 2 H20 in 1 CO2) kot z bioetanolom, kjer je razmerje 1 CO2 + 1,5 H20. Torej, oni spuščajo mehansko energijo v zrak, katero bi lahko uporabili za generacijo elektrike in jo še porabljajo, da teče ogrevalni ustroj. Ne dozorele rešitve...
11.1.2019 13:54:28
aichi
Vodik je tudi slepa ulica, 95% ga je iz nafte... ostalo pa elektroliza, ki je prav tako v večini iz fosilne elektrike
11.1.2019 14:06:26
Fero
EV ni mrtev. Tehnologija se razvija in rešitve bodo kmalu. Pritiski na pline so enostavno preveliki.
11.1.2019 14:14:34
klemens
To je samo trik, za pospeševanje prodaje. Itak nas imajo koncerni za ovce. Jaz bom tudi še naprej vozil dizla, ker je trenutno zame to najbolj racionalno. Itak bo pa kmalu dizel spet cenejši od bencina.
11.1.2019 14:17:08
skrivo
Aichi: ne pisat članka, da ni na svetu dovolj materiala za A4 elektrificirat, ker že samo Tesla s trojko (Model 3) to demantira in to z napol končano Gigafactory 1. Jasno je, da je materiala za baterije za elektrifikacijo vsega kar po svetu leze in gre več kot preveč (pa tu ni samo litij, obstajojo tudi druge baterije, ki šele prihajajo...). Kar pa še zelo manjka, so pa novi rudniki, predelovalne fabrike in fabrike proizvodnje baterijskih celic. Zlaganje le teh v kompletno baterijo je pa itak NO problem. Elektrifikacija prometa se bo na tak ali drugačen način zgodila, samo to je proces, ki bo trajal 50 in več let, tako kot je trajal proces izgradnje na tisoče fabrik za proizvodnjo klasičnih vozil, ki sedaj prevladujejo, vzporedno pa so nastajale vrtine in rafinerije. Nič se nikoli ni zgodilo čez noč - tudi konjske vprege niso izginile čez noč!
11.1.2019 14:35:46
skrivo
Aichi: tole z vodikom v prometu se pa strinjam. Energetsko slepa ulica, pa 700 Barov najbolj eksplozivnega plina pod ritjo ni ravno privlačno. Če se pri avtu na vodik osredotočimo že samo na varnost, je jasno, da je vodikar bolj nevaren kot če seštejemo nevarnost bencinarja, dizla in električarja skupaj in damo na 3. potenco! Vodik bi se utegnil v prihodnosti uporabljati za hranjenje energije v povezavi z električnimi omrežji (v glavnem za stacionarne namene) in še za kake nišne zadeve, za promet, kjer je tudi veliko norcev pa vodika po mojem ni smiselno uporabljati.
11.1.2019 14:43:13
aichi
Kako boš nafilal EV za 500 km v par 4 minutah?
11.1.2019 14:52:10
spartan
Teslin izum...prenos el. energije preko zraka na daljavo
11.1.2019 15:24:59
aichi
Lahko prenašaš kakor veš in znaš....ampak dokler akumulator temelji na redoks reakcijah, ne moreš pretentat fizike in kemije.
11.1.2019 17:26:04
2fast4y
Point je končna bilanca...planet je eden, kar zasvinjamo tukaj ostane tukaj! Od rojstva do groba EV zasvinja planet za cca.10% bolj kot dizli euro6, pod pogojem ,da je EV proizveden v Nemčiji, če je EV proizveden na Poljskem pa okoli 30% bolj!
11.1.2019 18:18:14
skrivo
2fast4u: tvoje navedbe žal ne pijejo vode in mogoče temeljijo izključno na predpostavki, da se EV ji filajo le iz termoelektrarn na premog, kar je nekje res, npr. v Franciji pa daleč od tega. Na koncu ko vse zmiksaš EV zmaga, kar se tiče onesnaževanja.
12.1.2019 1:01:06
skrivo
aichi: EVja se da nafilati v 4 minutah danes, če bi vgradili Toshiba SCIB celice. Moč polnilca bi morala biti sicer reda MW, vendar tehnika to omogoča že danes. Se pa vse skupaj drastično spremeni, če bi namesto 4 minute bil voljan počakati 6 minut ali mogoče 15 minut kot bo potrebno za nafilat Porsche Tycana. Tukaj se oglašam v prid baterijam, ker jih precej dobro poznam in to kar pišem pač drži. Ne lajam v luno kot nekateri... Tehnika omogoča vse že danes, samo do množičnosti je še dolga pot, pa fuzijski reaktor bi tudi bilo faj, če bi ga uspeli zalaufat v bližji prihodnosti, da bo štrima za toplotne črpalke in avte dovolj. To bo proces, ki bo trajal desetletja!
12.1.2019 1:08:46
Jože
Skrivo: sedaj pa ti nam še razloži fantazijsko polnjenje pri MW, pri kateri napetosti in s kako debelimi kabli bi ti polnil tvoje MW, da ni to sedaj tvoja fantazija?!? Ja, ko bo fuzija bo pa energije na pretek, če bo kaj konkretnega postorjenega na prenosnih strukturah, vendar še nič ne kaže za sedaj da kaj kmalu bo, bosta še kake dve konkretni fisiji prej šli skozi.
12.1.2019 2:31:43
shark911
Aichi: Prihod avtomobilov z veliki baterijami bo vse obrnil na glavo,v primerjavi z dozdajšnjimi EV-ji s kratkimi dosegi! Resno vprašanje je,kolikokrat na leto bi resnično rabil,da se ti EV z dosegom 500 km nafila v par minutah,če človek ni res nek hud trgovski potnik? Recimo (pa če res pretiravam) da delaš večinoma relacije do 100 km dnevno,občasno še do 300 km dnevno...v takem scenariju tak avto s tako veliko baterijo brez problema dopolnjuješ doma čez noč na navadni vtičnici z 10A varovalko! Torej poanta: večje kot bodo baterije,manj bo potreb po hitrem polnjenju na hitrih polnilnicah,v 99% se bo tak avto polnil na poceni elektriko doma na počasni polnilnici (kar je tudi najbolj zdravo za baterijo).
12.1.2019 12:00:56
spartan
Pobi, domača sončna elektrarna doma, pa bo Ko pa ne bo toliko sonca, pa iz el. omrežja....že vsaka bajta ima pri nas trifazni priključek.
14.1.2019 9:18:15
matt0
Sončne celice še niso prepovedane? Je pa ja že menda jasno, kako hudo eko so, predvsem po koncu življenja.. Izi za reciklirat, kar rožce rastejo iz njih
23.1.2019 11:56:31
Jože
...no ta teden se je začelo z napovedmi o dvigu el. energije. Nemčija napoveduje "strel" v lastno koleno. Država z najbolj mobilnim prebivalstvom, država z najbolj razvito industrijo v EU, bi rada z naravovarstveniki stagnirala na nivo Grčije, kjer bodo pač v prihodnje, ko ukinejo leta 2022 (z možnostjo podaljšanja) nuklearke in do leta 2038 termoelektrarne prešli na vprašljive obnovljive vire energije. Torej karikirano povedano se bo delalo, ko pač veter ali sonce bo, oz. bo evropski socialni del zamenjal ameriški neoliberalin z namenom, da ko energija bo, bomo delali 16h, ko je ne bo bomo nekaj dni počivali. Danes je nedelja, ko naj bi industrija stala a Nemčija za potrebe pokrivanja el. energije, je še vedno daleč od zelenih številk in sicer 279g CO2eq/kWh. To torej nakazuje, da je še daleč od tistega kar uživajo vedno zelene države, kot so Francija (nuklearna), Švedska in Norveška (hidro-potencial) ter danes tudi Portugalska in Španija z vetrno energijo in slednja tudi z nuklearno. Torej Nemške nuklearke trenutno obratujejo 100%, kar pomeni pomeni njihovo pomembnost v tej panogi. Nemčija bo morala nadomestiti 55 GW el. moči, verjetno bodo še kaj dodali s plinskih elektrarn, čigar energent je drag in k temu bo potrebno dodati še el. energijo za E-mobilnost in vedno več E-ogrevanje, E-kuhanje, E-sušenje, kar bo verjetno cene poganlo za 1 kWh poskočila na raven 1€/kWh ali še več z vprašanjem ali bodo mrki stalnica? Taka podražitev bo pomenila kmalu nekonkurenčnost EU gospodarstva oz. bomo verjetno uvedli eko-uvozne carine. Skratka, potrebne bodo korenite spremembe po zmanjšanju mobilnosti, povečanju dela od doma v delovno ne-intenzivnih dejavnostih itn. A neka pragmatična in inženirsko logična resnica se bo ustavila nekje pri e-vozilih za krajše poti, dizlih MHEV za daljše poti, nuklearkah in obnovljivih virih energije v tekočem stoletju. Vse ostalo bi pomenilo risanko: "A je to...", smejal se bo nekdo od zgoraj, za nas, bo postala zadeva strašansko neprijetna - če bodo politiki, v okvirih hipijevske filozofije, gradili našo prihodnost.
27.1.2019 13:56:31
klemens
Jasno da bo EL šla gor. Poglejmo zgodovino ogrevanja. Iz drv smo šli na plinsko olje, ko je večina kupila nove peči in rezervoarje, je šla cena gor. Potem pride plin, spet večina zamenja napeljavo in cena plina poskoči. Nato pridejo peleti, ogromno ljudi se odloči za to in spet vložijo denar, cena peletov poskoči. Nato pridejo toplotne črpalke... A moram še kaj zapisati kaj nas čaka. Vedno iste fore, folk pa nasede. Eni bi želeli kuriti na drva, ker edino tako te država ne more zajebavati, ker ne gre za predelano gorivo, pa želi država prepovedati prodajo peči na drva. Kdo je tu slep, da ne vidi, kam pes taco moli. Prijatelj, ki uravnava trošarine na MF, je rekel, da samo še čakajo, kdaj bodo dvignili ceno EL, ker edino tu lahko s podražitvijo dobijo več v proračun. Pri ostalih postavkah ob dvigu, dobijo v proračun manj. Npr. cigareti, alkohol, goriva itn.
27.1.2019 17:56:40

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija