Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Ekologija
Zažgan toast nevarnejši od prometa
Študija, ki so jo opravili na Univerzi v Teksasu, še enkrat več spomni, da je problem onesnaževanja celosten in ne gre kazati le na posamezne krivce s prstom.
Artur Švarc
19. februar 2019 | 2:23:00

Raziskovalci so iskali glavne vire onesnaževanja v zaprtih prostorih in testno poustvarili trisobno stanovanje, v katerega so dodali številne merilne naprave. V stanovanje so namestili testne osebke, ki so živeli normalno vsakodnevno življenje in pri tem spremljali, kako se je spreminjala kakovost zraka.

Kritične vrednosti so prinesle goreče sveče in cvrtje hrane, najbolj pa so bili šokirani, ko so videli, kaj pomeni za naše zdravje toaster. Takoj, ko se je toaster vključil, so se v zrak sprostili strupeni fini prašni delci, ki se nalagajo med pečenjem toasta. Najbolj kritičen je prav močno pečen ali zažgan toast. Vse te zažgane drobtine in fin zažgani prah pomenijo zelo škodljivo in zdravju nevarno onesnaževanje prostora.

Po priporočili WHO zrak ne bi smel vsebovati več kot 25 mikrogramov delcev na kubični meter, pri močno zapečenem toastu pa ta vrednost poskoči na 3 do 4 tisoč mikrogramov na kubčni meter. Običajno zlato zapečen toast da 10-krat nižjo vrednost.

Zato znanstveniki priporočajo, da toast le rahlo zapečete in redno čistite toaster. Pri tem so omenili celo primerjavo s križišči, kjer je v pečenju toasta človek izpostavljen veliko več delcem kot če bi na primer stali na prometnem križišču. Je pa tudi res, da je en tak zažgan toast močna in kratkotrajna obremenitev, če pa na primer živite ob križišču, pa ste smogu izpostavljeni 24 ur na dan.

Kakorkoli, civilizacija v kateri živimo, je zapacana na celi črti in kazanje s prstom na dizle ali druge specifične agense, kot so avtomobili ali cigarete, ne zdrži. Sploh, ker je študija omenila tudi nevarnost pregrevanja živil kot so testenine ali krompir – kjer se sproža akrilamid, ki je dokazano rakotvoren. Skratka, bolj verjetno je, da boste za rakom zboleli od cvrtja pomfrija kot od avtomobilov v mestu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija