Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nenavadno prijateljstvo med smetarjem in avtističnim dečkom
Aktualno   |   Promet
Nenavadno prijateljstvo med smetarjem in avtističnim dečkom
Preprosto dejanje prijaznosti je botrovalo začetku nenavadnega prijateljstva v ameriškem Oregonu, ki je avtističnemu dečku pomagalo bolj, kot terapije strokovnjakov.
Artur Švarc
10. avgust 2019 | 8:58:00

48-letni Rene Vesi se je vsako sredo zjutraj s smetarskim tovornjakom pripeljal mimo hiše, kjer živi 8-letni avtistični deček Dima Kerdivara. Deček je vsakič stal pri oknu, čakal smetarje in opazoval vozilo. Vesi mu je pomahal, deček mu je odgovoril z nasmeškom. Gesta prijaznosti je sčasoma privedla do vsakotedenskih srečanj na dvorišču in prijateljstva med smetarjem in dečkom. Zdaj je Vesi pomemben del Dimove tedenske rutine, kar je malemu avtistu pomagalo izboljšati družabne veščine.

Dima ima tudi škatlo s smetarskimi predmeti: rumen varnostni telovnik, čepico, igračko tovornjak, nogometno žogico, letak o recikliranju in celo majhen smetarski avto. Predmete mu je podaril Vesi, ki dela pri podjetju za odvoz smeti že 15 let, v Kerdivarovi ulici pa vozi smetarski tovornjak že vsaj tri leta. V tem času se je med njim in dečkom stkalo pristno prijateljstvo.

Po besedah Dimove matere Alle in očeta Dmitryja je druženje pomagalo dečku, da je postal zaupljiv in se naučil izražati čustva. Ocenjujeta, da mu nenavadno prijateljstvo koristi celo bolj, kot terapevtske obravnave pri strokovnjakih.

»Dima živi v svojem svetu,« pojasnjuje dečkov oče. »Srečanja z Renejem so zanj most med njegovim in našim svetom. Pomirjajo ga in mu blažijo strah, saj spoznava, da obstajajo dobri ljudje, ki mu bodo pomagali.«

Pa naj še kdo reče, da lahko živimo brez avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija