Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Pri slovenski Toyoti razvili sistem souporabe vozil za podjetja
Aktualno   |   DriveME
Pri slovenski Toyoti razvili sistem souporabe vozil za podjetja
DriveMe je nova sveža oznaka, ki jo bo v prihodnje mogoče opaziti v ljubljanskem nakupovalnem centru BTC. Namreč, ob Kristalni palači je vzpostavljena prva točka pilotnega projekta souporabe vozil, kjer bo na voljo šest vozil znamk Toyota in Lexus.
Peter Pirkovič
17. september 2019 | 14:55:00

Pri Toyoti pravijo, da gre v tem primeru za nenehno iskanje novih celovitih rešitev v mobilnosti, ki bodo uporabnikom omogočile dostopno storitev. Tako je nastal projekt DriveMe. Ekipa pri slovenski izpostavi japonskega proizvajalca je že pred časom staknila glave skupaj in na papirju zasnovala zanimiv projekt, ki je letos sredi poletja tudi zaživel do te mere, da trenutno šestim podjetjem ponuja storitev souporabe vozil. Pri projektu kot glavni partner sodeluje BTC, ki je na tak način prepoznal potencial projekta in ponudil prostor s primerno frekvenco uporabnikov, tesno pa so bili pri razvoju vpeti tudi pri podjetju AV Living Lab, kjer so poskrbeli za vzdržen poslovni model. 

Kako deluje?

Kot omenjeno bo omenjeni projekt v prvi fazi na voljo za poslovne uporabnike, ki s Toyoto sklenejo dogovor o sodelovanju, od tu naprej pa je vse stvar načrtovanja in želja posameznih uporabnikov oziroma zaposlenih, ki bodo avtomobile za svoja potovanja najemali preko aplikacije na pametnemu telefonu (na voljo za Android in iOS) ali preko spletnih strani. Rezervacija je preprosta. Celotna storitev je urejena v treh korakih, brez dodatnih administrativnih stroškov in s precejšnjim prihrankom časa. To v praksi pomeni, da če je določen avto prost uporabe, ga uporabnik lahko rezervira za vožnjo do 30 min pred dejansko rabo. Avto lahko uporabnik koristi najmanj 60 minut ali največ 30 dni.

Za primer, če ima zaposleni poslovni sestanek izven Ljubljane na vnaprej določen termin (med tedenskim delavnikom) in bo s Toyoto Corollo prevozil 150 km (uporaba 8 ur), bo cena takšnega najema znašala 48€. Pri izbiri Lexusa ES bo ta strošek znašal 110€, vsak nadaljnji prevožen kilometer pa bo stal 30 centov. Cenejši bo popoldanski najem. Če bi Corollo najeli od ponedeljka do četrtka po 17.30 uri in z njo ne prevozili več kot 30 km, bo najem stal 20€, za Lexusa ES pa 38€. In še primer najema za konec tedna. V kolikor je na voljo Toyota RAV4 in z njim uporabnik v času od petka do ponedeljka ne bi prevozil več kot 110 kilometrov, je cena najema postavljena na 160€. Pri razvoju storitve so upoštevali potrebe na trgu, kot so enostavnost uporabe, varnost in predvidljivost stroškov, zato so v ceno zajeti stroški goriva, registracije, zavarovanja, vzdrževanja in 24-urne asistence.

Nov koncept za podjetja   

Pri podjetju Toyota Adria so prepričani, da v tem vidijo zanimivo tržno nišo, ki se bo v kratkem razširila še na področje balkanskih držav, in če bo zadeva zaživela, tako kot si zamišljajo, potem bodo omenjeno storitev ponudili tudi ostalim evropskim trgom, kjer delovanje zastopnikov nadzira Toyota Motor Europe. Nova storitev spodbuja ekološko prijaznejšo in bolj učinkovito izrabo prevoznih sredstev, ki temelji na deljeni ekonomiji in ne lastništvu, medtem ko uporabnikom na ta način omogoča znižanje stroškov in zanimivo novo izkušnjo. Za zdaj je v floti 6 vozil in eno dodatno, ki jo aktivirajo v primeru poškodb ali zamud. V prvi fazi so izbrali le hibridno gnani Toyoti (Corolla in RAV4) in Lexusa (UX in ES), ki se bodo v voznem parku zamenjali, ko bodo prevozili 10 tisoč kilometrov. Namreč, tudi na tak način želijo obdržati visok nivo storitve. Ni izključeno, da bi v prihodnje v vozni park vključili tudi druge modele, morda tudi bolj prestižne ali športne, a se bodo zdaj v prvi fazi bolj osredotočali na širitev seznama podjetij v ljubljanskemu BTC, ki jim zagotavlja več potencialnih uporabnikov. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Menjava po 10.000km se mi zdi ok, ker nekateri zaposleni delajo s službenimi vozili kot svinja z mehom. Me pa zanima kako je pokrit strošek goriva, ko greš na pot v tujino? Prineseš račun in ti ga povrnejo? Ali se zaposlenim obračunava boniteta, v kolikor uporabljajo vozilo preko vikenda ali v privat času?
17.9.2019 16:32:11
7even77
Hm... Pri "slovenski" Toyoti? Približno enako, kot pri "hrvaški" Mazdi, recimo. Skratka - pravilneje ali bolje bi najbrž bilo ali samo pri Toyoti Slovenija/Adria ali pač pri slovenskem uvozniku/zastopniku vozil znamke Toyota. Po mojem.
17.9.2019 17:36:44
skrivo
V tujini se je v nekaterih primerih (naprimer primer Pariza) car sharing izjalovil in zadeve finančno niso šle skozi. Bistvo avta je svoboda! Moj avto, grem kadar hočem, pridem kadar hočem, pa kaka rezervacija kr neki...pa kdo se bo s tem zajeb....
18.9.2019 20:36:10
aichi
Pe še neki si pozabo - moj avto je rdeč, ma lepe 19" feltne in spojler... Dokler bo avto tudi estetska komponenta pri hiši, dokler bo individualizacija, dokler ne bodo vsi avti enaki, bo vedno prevladoval zasebni avto
18.9.2019 22:47:06
shark911
Glavno,kar me skrbi pri car sharingu je to,kako sploh priti do njihovega parkirišča? Če imam svoj avto,ga imam v radiju par deset metrov od vhoda...recimo da nujno rabim avto...do najbližje Avantcar postaje imam skoraj kilometer....kaj,a do tam bom vzel pa taxi ali pešačil? Po možnosti v dežju,snegu...ali pa da pridem ta in ni prostega avtomobila in moram iti na naslednjo par km oddaljeno postajo,itd...pa sej se mi zmeša ...v glavnem za veliko večino ljudi bo ta car sharing neuporaben v praksi
20.9.2019 9:39:11
skrivo
Aichi: hvala za dopolnitev, se popolnoma strinjam
21.9.2019 10:08:22
alfafil
Podobno je (bo) pri samovozečih avtomobilih.
2.10.2019 17:02:55

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija