Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Težave z vodikom v Koreji
Aktualno   |   Vodik
Težave z vodikom v Koreji
Promoviranje vozil na gorivne celice v Južni Koreji ne gre v pravo smer.
Artur Švarc
30. september 2019 | 1:56:00

Sung Won-young je lani septembra odprl polnilnico z vodikom v mestu Ulsan, zdaj razmišlja o zaprtju.

Sungova polnilnica je ena od petih v Ulsanu, domačem mestu Hyundaija, kjer vozi kakih 1100 vozil na gorivne celice. Vlada je plačala 3 milijarde wonov (2,5 milijona dolarjev) za polnilnico z dvema priključkoma ob običajni Sungovi bencinski črpalki, kjer se dnevno zvrsti kar nekaj Hyundaijevih Nexov.

Kljub temu polnilnica prinaša čisto izgubo in Sung zdaj pričakuje subvencije od vlade.

»Vse vodikove polnilnice bo treba zapreti, razen če bo vlada finančno podprla delovanje. Drugače bo ta prostor postal le 3-milijardna skulptura,« je povedal Sung.

In če težave s finančno smiselnostjo ne bi bile dovolj, je letos eksplodiral tudi rezervoar za vodik, to pa je za sabo prineslo močne proteste proti Hyundaijevi ideji o ničelnih emisijah.

Predsednik Južne Koreje, Moon Jae-in, se je oklical za ambasadorja vodika, ki ga imenuje »med in mleko prihodnosti«. Za 2030 načrtuje malo manj kot milijon FCV vozil na južnokorejskih cestah.

Do zdaj so Korejci pri številki 3000.

Eden od glavnih problemov uvajanja vodika je popolna pozornost električnim vozilom, ko gre za ničelne emisije.

Moon namerava najti 1,8 milijarde dolarjev za subvencije za vozila na gorivne celice in polnilne postaje.

S subvencijami Hyundaijev Nexo stane le še 35 milijonov wonov (30 tisoč dolarjev), pol manj kot lani ob lansiranju. Na Japonskem na primer subvencija predstavlja tretjino vrednosti Toyote Mirai, ki tako stane 46 tisoč dolarjev.

Kritiki pravijo, da je vse skupaj pisano na kožo Hyundaiju, ki je edini proizvajalec, a tudi velikan tvega svojo glavo. Skupaj z dobavitelji namerava investirati 6,5 milijarde dolarjev v razvoj FCV do 2030.

Maja letos je eksplodiral tudi rezervoar v vladnem raziskovalnem centru v Gangneungu. Eksplozija je uničila kompleks, velik kot pol nogometnega igrišč in pri tem ubila 2 človeka, 6 pa ranila. Preiskava je pokazala, da je eksplozijo povzročila iskra, potem ko je skozi razpoko vdrl zrak.

Junija je razneslo polnilnico na norveškem, minuli teden pa je puščanje vodika v kemični tovarni v Južni Koreji v požaru poškodovalo tri delavce.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
To sem pričakoval. Avto na vodik je sicer čist, vendar nevaren kot sam vrag. Komaj 11k avtov na vodik je na svetu (od katerih jih precej ne vozi veliko) pa imamo že fatalne eksplozije. Hude prometne nesreče, kjer bi bil udeležen avto na vodik, še nisem zasledil. Ko se bo to zgodilo, bo katastrofa! Pa še nekaj; energetsko gledano je avto na vodik 3x potratnejši kot avto na baterije. In v končni fazi se bo to nekako moralo poznati tudi na ceni za prevožen km, ki bo še višja kot je danes za bencinsko gnane avte. Prednost avta na vodik je samo ena in sicer hitro polnjenje (sicer se nafta/bencin še vedno precej hitreje nalijeta), prednost baterijskega avta je pa res poceni vožnja. Ker se baterije na novih EV-jih tudi že zelo hitro filajo, edina prednost vodikovega avta počasi bledi. Osebno bi vodik uporabljal za shranjevanje velikih količin viškov električne energije (to bi bilo mogoče lahko cenovno sprejemljivo); rezervoarje vodika bi bilo seveda potrebno namestiti nekje bogu za hrbtom, da ne bi bilo mrtvih, ko bi kdaj pa kdaj orenk vsekalo
30.9.2019 8:52:37
aichi
pozabil si ključni problem vodika - pridobivamo ga iz plina in nafte
30.9.2019 9:05:23
shark911
"Preiskava je pokazala, da je eksplozijo povzročila iskra, potem ko je skozi razpoko vdrl zrak." Ja super,res full varna zadeva!
30.9.2019 11:31:31
skrivo
Aichi, dobro vem, da danes H2 najceneje pridobivajo iz zemeljskega plina in pri tem procesu nastaja CO2, še več, avto na vodik z ne najucinkovitejšimi gorivnimi celicami na koncu pridela celo več CO2 kot pa če bi to isto količino zemeljskega plina nafilali v avto na stisnjen zemeljski plin. Bizarno. Ampak H2 se da pridelati tudi iz čiste električne energije, tako da je lahko čist, tako kot je lahko čisto tudi filanje baterijskega električnega vozila.
30.9.2019 23:27:55
skrivo
Sem pogledal posnetek na youtube kakšno razdejanje je povzročila vodikova eksplozija, totalno razdejanje!
30.9.2019 23:29:35
aichi
Da se teoretično z elektrolizo s solarno celico, vendar je proizvodnja tako počasna, da se načeloma ne splača niti za domačo rabo, dokler je 96% vodika iz fosilnih, so FEV komedija!
1.10.2019 2:11:14
skrivo
Aichi: z elektroloizo se da dokaj učinkovito in hitro dobiti vodik, samo je problem, da to najbolje (dolgotrajnost elektrolizatorja) dela, če imaš res čisto vodo, čisti H2O. Ampak tu si potem šele na polovici poti, saj moraš vodik nato skompresirati na 700 Barov, ker je drugače avto premajhen, da bi imel prostor za rezervoar (adijo pamet). Za primerjavo: v naši nuklearki je v reaktorju tlak 157 Bar. Trenutno imaš Aichi čisto prav; vodik je trenutno FEV komedija. Ker mimo fizike ne more nihče, v prihodnosti z vodikom ne more biti nič bolje. Baterije na drugi strani pa vsak dan boljše...
1.10.2019 10:43:55
skrivo
Aichi: v Velenju bodo menda dobili (beri: zapravili naš denar) vodikove avtobuse, pa še vodikove postaje nimajo (komedija na kvadrat). Zakaj so šli na vodikove buse se ve (nekdo bo zaslužil). Baterijski avtobusi bi bili boljša izbira, ker imajo že dovolj dometa, da bi lahko cel dan drajsali po mestu in filali samo čez noč. Daj malo spremljaj to farso...
1.10.2019 10:49:22

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija