Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kako pravilno odstranimo led z avta?
Aktualno   |   Nasvet
Kako pravilno odstranimo led z avta?
Čiščenje ledenega avta v mrzlem zimskem jutru ni ravno najprijetnejši začetek dneva in mnogi vozniki ubirajo bližnjice, da bi si skrajšali zoprnijo. Šipe očistijo le za silo, ali pa skušajo avto otajati z vročo vodo. Toda takšni poskusi lahko vodijo v okvare avta, lahko pa nam nakopljejo tudi kazen ali pa celo privedejo do nesreče.
Urša Prosenjak
23. december 2019 | 8:50:00

Avto zanesljivo in razmeroma hitro otajamo z nekaj enostavnimi ukrepi. Preden zaženemo motor, se prepričajmo, da so brisalci izklopljeni. Ob zagonu motorja z vklopljenimi brisalci bi se le-ti lahko poškodovali, če bi bili primrznjeni na šipo. Nato zaženemo motor, vključimo gretje s klimo in usmerimo topel zrak v šipe. Četudi nas zamika, da bi v teh nekaj minutah skočili še nazaj v hišo po pozabljen predmet ali kaj podobnega, raje tega ne storimo. Avta ne puščajmo nenadzorovanega z vklopljenim motorjem, saj bi s tem ogrožali sebe in druge ter dali priložnost tatovom.

Medtem, ko čakamo, da se avto odtali, lahko postopek pospešimo tudi z mehanskim odstranjevanjem ledu. Morebiten sneg odstranimo s pokrova motorja, da zmanjšamo nevarnost pregretja, pri tem pa uporabimo mehko krtačo. Ledenih šip se lotimo z ustreznim odstranjevalcem ledu, da ne opraskamo stekla. Pomagamo si lahko tudi s tekočino za vetrobransko steklo, nikakor pa ne smemo šip polivati z vročo vodo. Ta bi sicer otajala led, vendar bi tudi segrela šipo, ki bi se zaradi mraza nato ponovno in hitro ohladila, zaradi tega pa bi steklo lahko počilo.

Pozorno si oglejmo tudi luči in ogledala, ter odstranimo led in sneg tudi z njih. Odpeljemo se šele, ko je ves avto očiščen. Šipe, na katerih so ostanki ledu namreč povečajo obseg mrtvih kotov in zmanjšajo vidljivost ter tako povečajo možnost nesreče. Neočiščen avto pa nam lahko tudi prisluži tudi globo v višini 200 €.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Hudič je, ko pozabiš izklopit brisalce, še posebej s senzorjem, še huje pa je s preklopnimi ogledali. Prejšnji avto (Kadjar) je vsaj imel tak sistem, da se senzorsko podprti brisalci, zjutraj niso avtomatsko vključili, če je zunaj minus, zdajšnji T-Roc pa tega očitno nima.
23.12.2019 9:20:37
Firedancer
Neodvisno ogrevanje vozila, oz. Webasto po domače, je v tem času res zlata vreden kos dodatne opreme. Ga priporočam vsem, ki kupujejo nov avto in imajo možnost se "stegnit" za ta dodaten strošek.
23.12.2019 18:30:22
shark911
Šipe pri svojih avtomobilih polivam z vodo že dolga leta,pa še nikoli nobena ni počila,zato ne širite laži da šipe kar pokajo...je pa res da ne smeš zliti par litrov vrele vode naenkrat na zmrznjeno šipo,ampak je to trebe naredi z občutkom,srednje toplo vodo se počasi zliva od strehe proti brisalcem,da steklo ne doživi šoka...ko je šipa odtaljena,vključiš brisalce in se lepo odpelješ s perfektno čisto šipo,ki se niti ne rosi več,medtem ko sosed na parkingu še vedno drsa led s stekel...
23.12.2019 19:52:46
Jon
Js dam avto pa kr v garazo ali nadstresek...in se lepo odpeljem,ko eni se vodo polivajo po šipi🤷‍♂️😎
23.12.2019 20:03:34
matt0
Zakaj ne bi uporabljal preprosto spreja za odmrzovanje?
23.12.2019 20:51:57
shark911
Ker sprej za odmrzovanje ti ne segreje šipe tako kot par litrov tople/mlačne vode,zato se šipe po spreju ponavadi znotraj še zarosijo,ko se odpelješ...
23.12.2019 22:07:21
sr1
Šipa z grelcem pa je mir. Po mojem se to premalo vgrajuje in sploh ne vem če imajo vsi proizvajalci kot dodatno opremo.
24.12.2019 5:17:57
shark911
Imam na Mondeu gretje sprednje šipe...super stvar,ko rabiš,ampak če realno pomislim,raje te mreže v šipi (za parkrat na leto uporabit) nebi imel,ker se mi zdi da sem kot v kletki...menda ima VW boljšo rešitev (brez mreže oz.vidnih kovinskih nitk)...ampak še vedno v vsakem primeru ostane problem stranskih stekel,ki niso greta pri nobenem avtomobilu...
24.12.2019 20:07:21
7even77
Pri Fordu očitno ne znajo/ne zmorejo preiti z žičnatega na ogrevanje vetrobranskega stekla s posebno folijo, ki jo v tem primeru za svoja koncernska vozila že leta uspešno uporablja VW. Stvar je resnično precej učinkovita in z odmikom boljša, kakor recimo in v tem primeru Fordova, ki je ob vsem (lahko) tudi vizualno moteča. Kombinacija brezžićno ogrevanega IR stekla +Webasto se mi v mojih vozilih zdi res odlična, pa ko je Zimski paket pokompletiran še z ogrevanimi sedeži spredaj/zadaj in še z ogrevanim volanom, potem pa dejansko ni zime. Je pa, za piko na I, garaža pač zakon.
30.12.2019 7:39:35

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija