Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
40 kilogramski turbo motor zmore 400 konjskih moči
Nissan bo s svojim edinstvenim električnim pogonskim agregatom v modelu ZEOD RC letos na Le Mansu predstavil prelomno novo tehnologijo.
Peter Pirkovič
1. februar 2014 | 9:50:55

Nissan ZEOD RC bo postal prvi dirkalnik na Le Mansu, ki bo junija letos prevozil cel krog proge Circuit de la Sarthe izključno s pomočjo električne energije. En krog v okviru enega stinta (en stint traja približno eno uro) bo v celoti prevožen s pomočjo električne energije, nato pa bo vajeti prevzel novi Nissanov trivaljni 1,5-litrski turbo-motor DIG-T R.

Izjemno majhen motor tehta zgolj 40 kilogramov, vendar ima zmogljivost neverjetnih 400 konjskih moči. Osnovni motor je visok le 500 mm, dolg 400 mm in širok 200 mm. Čeprav je pretežak, da bi ga lahko vzeli s sabo na letalo, motor ne presega omejitev dimenzij za ročno prtljago. 

Nissan DIG-T R ima s svojim številom vrtljajev do 7.500 vrt/min navor 380 Nn.  Z desetimi konjskimi močmi na kilogram ima novi motor boljše razmerje zmogljivosti glede na težo kot novi motorji, ki jih bodo letos uporabljali pri svetovnem prvenstvu FIA v formuli 1.

Nissan ZEOD RC je bil zasnovan tako, da je kompakten in učinkovit, za pomoč pri razvoju motorja pa smo se obrnili na svojega novega partnerja za mazalna sredstva, podjetje Total. Francoski proizvajalec je pri razvoju goriva in mazalnih sredstev, ki bodo potencial motorja še povečala, tesno sodeloval z Nissanovimi inženirji.

Nissan ZEOD RC bo na letošnji 24-urni dirki v Le Mansu zasedal garažo 56, to je dodatno mesto, rezervirano za Automobile Club de l‘Ouest za nove in prelomne tehnologije, ki bodo pri klasični francoski vztrajnostni dirki predstavljene prvič. V naslednjih štirih meseci bo dirkalnik prestal obširen testni program, preden se bo prvič preizkusil na letošnji dirki 24 ur Le Mansa, ki bo potekala 14. in 15. junija.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija