Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Manj dela z obračanjem volana pri Fordovih vozilih
Pokažemo vam nov Fordov izum oziroma Adaptive Steering, s katerim bo voznik precej manj obračal volan.
Peter Pirkovič
31. maj 2014 | 8:49:17

Ford v svojih vozilih že ponuja električni servo mehanizem, a zdaj so vse skupaj nadgradili s sistemom prilagodljivega krmiljenja (Adaptive Steering), ki bo olajšal manevriranje pri vseh hitrostih. Ta sistem bo postopoma na voljo v vseh Fordovih modelih v prihodnjem letu dni. V spodnjem videoposnetku lahko vidite kakšna je razlika med enim in drugim sistemom.

Prilagodljivo krmiljenje spreminja razmerje med voznikovim obračanjem volana – številom zasukov – in obračanjem sprednjih koles. Pri običajnih vozilih je razmerje krmiljenja fiksno, s Fordovim novim prilagodljivim krmiljenjem pa se razmerje krmiljenja stalno spreminja glede na hitrost vozila in tako zagotavlja optimalen odziv krmiljenja v vseh pogojih. Pri manjših hitrostih, na primer pri parkiranju ali manevriranju v utesnjenih mestnih kotičkih, novi sistem poskrbi za dinamičen odziv vozila in preprostejše obračanje, saj obračanje volana v večji meri prenese na kolesi. Pri počasnih manevrih je zato potrebno manj zasukov volana.

Na avtocesti oziroma pri večjih hitrostih sistem optimalno prilagodi odzivnost krmiljenja, zato vozilo na voznikove posege reagira bolj umirjeno in natančno. Zaradi prilagodljivega krmiljenja je vozniku udobneje in zato bolj uživa v vožnji. Fordov sistem uporablja natančen izvršilni element, ki je vstavljen v volan in ne zahteva nobene spremembe običajnega krmilnega sistema vozila. Izvršilni element – elektromotor s prenosom – lahko znatno poveča ali zmanjša učinek voznikovega obračanja volana na obračanje koles. Rezultat je izboljšana izkušnja vožnje pri vseh hitrostih, ne glede na velikost in razred vozila.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija