Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Gume, ki proizvajajo elektriko
Goodyear je v Ženevi razkril konceptualno pnevmatiko, ki sama proizvaja električno energijo.
Žiga Starčevič
3. marec 2015 | 11:46:47

Futuristična konceptualna pnevmatika, ki so jo razvili Goodyearovi inženirji, ima vse možnosti, da v industriji sproži pravo revolucijo. Spremembe oblike in vibracije lahko namreč pretvori v električno energijo, ki v vozilu napaja baterije hibridnega sistema prenosa moči ter druge elemente na armaturi.

Pnevmatika je v notranjosti opremljena z dvema novima materialoma, ki omogočata ustvarjanje električne energije: termoelektrični material v električno energijo pretvarja toploto, ki jo v statičnem stanju z absorpcijo svetlobe in toplote ustvarja ultra-črna struktura, v dinamičen stanju pa kotaljenje, piezoelektrični material pa vibracije in spremembe v tlaku pretvarja v električno energijo.

Konceptualna pnevmatika prinaša še nekatere druge prednosti; notranja struktura v primeru predrtja pnevmatike omogoča podporo celotni teži avtomobila in s tem predstavlja alternativni pristop k tehnologiji RunOnFlat. Širok kanal na obodu plašča pa povečuje odpornost proti akvaplaningu in na edinstven način absorbira hrup. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija