Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Milijonski vpoklic pri Fiat Chryslerju
Nekaj dni po objavi videa, ko sta dva strokovnjaka za varnost shekala Jeepovega Cherokeeja, so se pri matični tovarni odločili na prijazen obisk popravljanja povabiti kar 1,4 milijona lastnikov njihovih vozil.
Artur Švarc
25. julij 2015 | 13:53:49

Podjetje bo nadgradilo softver in preprečilo, da se lahko nekdo prek mobilnega omrežja poveže na avto in prevzhame nadzor nad avtomobilom, hkrati pa so poudarili, da je taka manipalucija tudi kaznivo dejanje.

Vpoklic zadeva vozila z 8,4-palčnim zaslonom na dotik, vključno z Ramovimi pickupi od 2013 do 2105 in Dodgeovim Viperjem. Tu so še lanski in letošnji Dodge Durango in lanski in letošnji Cherokee v obeh oblikah, kot tudi letošnji Chryslerji 200 in 300 ter Dodge Charger in Challenger.

Vsi modeli imajo vsak svoj tip radia, kar pomeni, da je tovarna našla še več varnostnih lukenj tudi pri drugih modelih. Vpoklic vsebuje kakih milijon več primerkov, kot so pri tovarni sprva menili, da so prizadeti.

FCA je sporočil, da so ukrepali tudi v njihovem omrežju, da bi preprečili hekerske vdore, za to pa ni potreben poseg uporabnika in popravek deluje že od četrtka.

FCA pravi, da ne pozna primerov, ki bi vključevali hekanje vozila razen tega, ki so ga prejšnji teden novinarji Wireda izvedli v testne namene, ko sta hekerja Charlie Miller in Chris Valasek od zunaj s pomočjo FCA-jevega UConnect infotainmenta prevzela nadzor nad Jeepom Cherokee. Uspela sta praktično spreminjati vse parametre avtomobila, tudi zavore, hitrost, pogon in cel kup drugih reči.

Ta incident je najnovejše opozorilo avtomobilski industriji, ki hektično dodaja povezljivost in internet v avtomobile, da se nehajo igrati z življenji uporabnikov in namenijo več časa razvoju varnosti. V začetku leta so tako pri BMW-ju morali izdati varnostni popravek, saj so hekerji od zunaj uspeli odkleniti enega od njihovih avtomobilov.

Miller in Valasek sta FCA na njune ugotovitve opozorila že lanskega oktobra in sta bila tudi na vezi s tovarno. Lastniki ogroženih vozil bodo dobili USB ključek, s katerim bodo lahko nadgradili softver v UConnectu. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija