Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Toyotin pogonski sklop z 20-odstotnim prihrankom goriva
Japonci imajo v rokavu nekaj zanimivih in učinkovitih rešitev, ki si bodo pot v serijska vozila utrla že v prihodnjem koledarskem letu.
Marko Hanželič
7. december 2016 | 10:03:28

Prva novost je nov 2,5-litrski štirivaljnik z neposrednim vbrizgom, ki je prvi predstavnik družine pogonskih agregatov Dynamic Force. Pri Toyoti so poseben poudarek namenili preprečevanju izgub, ki so posledica segrevanja motorja, s čimer jim je uspelo doseči 40-odstotno učinkovitost pri bencinskem in 41-odstotno pri hibridnem pogonskem agregatu. Manj izgub zaradi trenja pomeni tudi večjo moč in manjšo porabo goriva.

Podjetje je predstavilo tudi svoj novi večstopenjski hibridni sistem (Multistage Hybrid System II), ki je v primerjavi s predhodnikom lažji, manjši in bolj učinkovit, hkrati pa omogoča hitro preklapljanje med različnimi stopnjami, generator pa odslej služi tudi kot dodatna moč pri pospeševanju.

Nova generacija pogonskih agregatov bo sodelovala z novimi osem- in desetstopenjskimi samodejnimi menjalniki z oznakama Direct Shift-8AT in Direct Shift-10AT. Tudi pri zasnovi slednjih so pri Toyoti pazili na minimalno notranje trenje, izboljšan pretvornik navora pa omogoča še bolj neposreden občutek na stopalki za plin.

Pri Toyoti zatrjujejo, da je z novimi tehnologijami mogoče doseči 10 odstotkov boljše pospeške in 20 odstotkov nižjo porabo goriva Do leta 2021 naj bi novi pogonski sklopi imeli svoje mesto v 60 odstotkih vseh prodanih avtomobilov na trgih Japonske, ZDA, Evrope in Kitajske.

Skupno bodo pri Toyoti do konca 2021 predstavili 17 različic devetih novih motorjev, 10 različic štirih novih menjalnikov in 10 različic šestih novih hibridnih sistemov. Toyota sicer namerava do leta 2050 znižati emisije oglikovega dioksida svojih vozil za 90 odstotkov v primerjavi z danes.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija