%> Prenovljeni razred S je le še korak do avtonomne vožnje | Avtomanija - Najhitrejša avtomobilska stran
Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Prenovljeni razred S je le še korak do avtonomne vožnje
Počasi prihaja čas, ko bodo kamere, tipala in računalniki nadomestili voznika. Pri Mercedesu se že mrzlično pripravljajo na predstavitev prenovljenega razreda S, ki že desetletja velja za pionirja na področju tehnologij prihodnosti.
Marko Hanželič
7. april 2017 | 11:22:23

Prenovljeni razred S bo v številnih pogledih prinesel drugačno dojemanje vožnje in vsekakor predstavlja velik korak bližje k avtonomni vožnji. No, pa se na kratko spoznajmo s sistemi, ki bodo v luksuzni limuzini počasi začele nadomeščati šoferja.

Active Lane Change Assist

Pri hitrostih med 80 in 180 km/h sistem na avtocesti vozniku priskoči na pomoč pri menjavi voznega pasu. Voznik mora samo vključiti smernik, vse ostalo sistem v približno desetih sekundah opravi sam, pri čemer tipala pred tem preverijo, ali vse skupaj poteka varno. 

Active Lane Keeping Assist

Pri hitrostih med 60 in 200 km/h sistem s pomočjo mehanskih tresljajev volanskega obroča voznika opozori v primeru nenamernega zapuščanja voznega pasu. V primeru, ko se voznik na vibracije ne odzove, sistem sam usmeri volanski obroč v smer sredine voznega pasu ali zavira, ko se avtomobil približuje robu vozišča ali polni črti.

Active Speed Limit Assist

Prepoznava prometnih znakov in sodelovanje z navigacijskim sistemom omogoča prilagoditev hitrosti glede na omejitve. Na odsekih nemških avtocest, kjer omejitve ni, sistem hitrost samodejno nastavi na 130 km/h, seveda pa si lahko tam voznik izbere tudi višjo potovalno hitrost.

Traffic Sign Assist

Ob prepoznavi omejitev hitrosti sistem lahko voznika opozori tudi na prepovedi prehitevanj in omejitev hitrosti v spremenjenih vremenskih pogojih ali ob delu na cesti. Prepozna tudi pešce na prehodih, prepovedi zavijanja in omejitve hitrosti za tovorna vozila.

Active Distance Assist Distronic

Tempomat v prenovljenem razredu S lahko ob tem, da sledi vozilo pred njim, predvideva tudi številne situacije, npr. približevanje križišču, krožnemu prometu, cestninskim postajam ali ostrim zavojem. Tempomat lahko predvidi in prilagodi hitrost tudi pri zavijanju na pas za zapustitev avtoceste in vožnjo v koloni (stop & go).

Active Emergency Stop Assist

Sistem samodejno prepozna, da se voznik ne odziva na zvočna in vizualna opozorila in samodejno zaustavi vozilo. Pri hitrosti pod 60 km/h samodejno vključi tudi vse štiri smernike, po ustavitvi pa sproži tudi nujni klic in odklene vrata.

Active Brake Assist

Sistem pomaga vozniku pri izogibanju trkom v spredaj vozeča vozila ali pešce. Sprva sistem voznika opozori s pomočjo opozorilne lučke na armaturni plošči, nato z zvočnim signalom, v primeru, ko voznikovega odziva ni, pa samodejno zavira.

Evasive Steering Assist

Evasive Steering Assist služi kot dodatna pomoč v obliki dodatnega navora v primeru, ko se voznik z nenadnim zavijanjem želi izogniti trku. 

Active Blind Spot Assist

Sistem s pomočjo vizualnih in zvočnih signalov opozarja na vozila v mrtvem kotu in po potrebi z zaviranjem tudi prepreči trk z vozilom v mrtvem kotu.

Active Parking Assist & Remote Parking Assist

Kot ze za veliko limuzino spodobi, bo prenovljeni razred S sposoben pomoči vozniku pri parkiranju in možnosti parkiranja s pomočjo pametnega mobilnika.

Car-to-X Communication

Sistem voznika opozori na nevarnost, ki jo je zaznal in označil drug uporabnik sistema Car-to-X. Označene nevarnosti se izpisujejo tudi na zaslonu navigacijskega sistema.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija