Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Eko
Električarji večji onesnaževalci kot običajna vozila?
Če ste mislili, da so električni avtomobili prihodnost in rešitev za umazani planet, potem vidite le del cele slike.
Artur Švarc
23. junij 2017 | 12:31:18

Ni sporno, da je električni pogon precej bolj učinkovit kot tisti z motorji na notranje izgorevanje, prav tako naj bi bila elektrika tudi čista. Slednje seveda ne drži, saj je 76% svetovne elektrike proizvedene iz fosilnih goriv (plin, premog, nafta), pri čemer je pretvarjanje iz ene kemične oblike v drugo le še razlog za večjo izgubo in posledično onesnaženje.

Glavna težava že 100 let za električni avto so akumulatorji. Način shranjevanja pač ne omogoča zelo visoke gostote energijske vrednosti in izdelava akumulatorjev je visokotehnološki in kompleksen proces, ki pa, kar tako ali tako vemo, niti najmanj ni ekološki. A do zdaj so manjkale številke.

Švedski Okoljevarstveni raziskovalni inštitut je opravil študijo, ki sta jo naročila švedski Urad za promet in vozila in švedska Agencija za energetiko. Raziskovali so vpliv litij-ionskih baterij na okolje v njihovem življenjskem ciklu, pri tem so se posvetili tudi baterijam v električarjih.

Poročilo kaže, da proizvodnja akumulatorjev prinaša izjemno visoke emisije. Za vsako kilovatno uro kapacitete pri izdelavi nastane med 150 do 200 kilogrami CO2 že v tovarni. Če vzamemo na primer dva tipična električarja na trgu, BMW i3 s 30 kWh baterijo in Teslo S s 100 kWh, potem so številke zastrašujoče – približno 5,3 in 17,5 tone CO2. Če primerjate to z emisijami povprečnega avtomobila EURO5 z bencinskim motorjem, 120 gramov na kilometer, to znaša dobrih 150 tisoč kilometrov. Se pravi, vaš bencinski avtomobilček v 150 tisoč kilometrih naredi manj CO2 izpusta kot izdelava akumulatorja za Teslo S.

In spet smo pri baterijah, večni cokli razvoja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
matjazh
.....in potem je tu še razgradnja baterij....
24.6.2017 0:38:10
serpent
Članek govori samo o tem koliko CO2 se porabi za proizvodnjo baterij. Nikjer v članku pa ni napisano koliko CO2 se potroši za proizvodnjo celotnega avta (naj bo to električnega ali z notranjin izgorevanjem), koliko CO2 se porabi za transpost goriva, in tako naprej. Skratka če se že primerja se to ne dela tako, da se neke podatke vzame malo tako po občutku in potem dela neke primerjave.
24.6.2017 10:16:57
serpent
CO2 se izpusti***
24.6.2017 10:17:44
skrivo
Zadnji poskusi naftnih družb in naftnih lobijev, da bi ustavili elektrifikacijo prometa. Ta študija je kr neki (pa še lažejo). Tesla bo dal na streho tovarne za proizvodnjo litijevih celic solarne module in njihove baterije bodo narejene skoraj brez emisij CO2...
24.6.2017 13:50:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija