Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Nemčija
Elektrika že kaže zobe
Da bo šlo vse gladko pri uvajanju eAvta in da je to prihodnost, verjamejo samo naivni. Nemška pošta je pol leta po uvedbi električnih dostavnikov pred veliko dilemo.
Artur Švarc
21. december 2017 | 21:33:15

StreetScooter, ki ga je za Deutsche Post zasnovala univerza v Aachnu, je pokazal točno te slabosti električarjev, na katere skeptiki že dolgo opozarjamo. Tako uslužbenci nemške pošte zdaj ne upajo vklopiti brisalcev ali gretja sprednje šipe, saj ni garancije, da bodo sploh prišli nazaj do poštnega centra. Od letošnjega poletja so dostavne službe opremili s 5000 StreetScooterji, prihodnje leto načrtujejo kar 30 tisoč primerkov.

Samo štiri mesece po uvedbi se težave kar vrstijo, zaposleni pa tarnajo nad neverjetno psihično obremenitvijo, saj se morajo namesto s svojim delom in prometom ukvarjati s samim avtomobilom. Točka, na kateri se morajo obrniti, je večinoma neznanka in sploh v mrzlih zimskih dneh dostavniki ne zmorejo niti 70 kilometrov dosega.

Težave pa niso samo z dosegom in pomožnimi električnimi sistemi, ki se v običajnih avtomobilih napajajo iz alternatorja in ne akumulatorja, da o ogrevanju, ki pri avtomobilih z notranjim izgorevanjem izkoriščajo toploto, ki nastaja pri avtomobilih, ne govorimo. Tako je znanih več primerov, ko se je pri vožnji čez neravnino odprl sprednji pokrov. Spet, znani so primeri, ko je pogon skočil iz prestave in ostal v prostem teku, brez možnosti ponovne izbire voznega načina.

Glavna težava je seveda doseg, ki je nepredvidljiv, pa tudi okvare pred uvedbo očitno slabo testiranega izdelka, so kar pogoste, medtem ko servisne službe, ki bi odpravljala napake, sploh ni. Kot rečeno, vozniki dostavnikov imajo preveč dela z dosegom in se ne morejo posvetiti svojemu delu, hkrati pa polnilnih mest v vaseh in naseljih, ki niso v strogih centrih mest, sploh ni. Čeprav je po specifikaciji StreetScooter pripravljen na 100 kilometrov z enim polnjenjem, so te številke v praksi precej nižje, le 70 kilometrov, zdaj pozimi pa nekateri primerki naj ne bi dosegli niti 50 kilometrov, pri čemer je treba dodati še, da brisalci, luči, radio, gretje – vse to dodatno porablja elektriko.

Primeri neuporabnosti gredo do skrajnosti – tako nekateri zaposleni zjutraj, preden odrinejo na pot, v kabino postavijo kalorifer, da vsaj malo ogreje kabino, saj gretja med vožnjo ne morejo uporabljati.

Nemška pošta uradno sicer molči: »S StreetScooterjem nimamo nikakršnih težav.«

Nemška pošta, ki sama izdeluje avto, zdaj lovi tudi druge kupce – tako bo Deutsche See iz Bremehavna ena njihovih prvih strank. In kar je najbolj smiselno – za razvoj in izdelavo tega po besedah uslužbencev, nedokončanega izdelka, je zvezna vlada namenila 10 milijonov evrov subvencij.

Nemčijo sploh pretresa energetska "kriza", tako bodo v prihodnjih letih ustavili 5000 od 25 tisoč vetrnih elektrarn, saj so povsem nerentabilnme, izkoristek pa prenizek, da bi jih še naprej uporabljali.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
Nisem vedel da ima ta avto samo 100 km dosega...seveda je štala,ko pride zima,saj mraz najbolj potolče doseg,še posebej če nima opcije predgretja kabine,ko je še priklopljen na kabel. Ta avto bi moral imeti nek generator,ki bi ogreval kabino in po potrebi še polnil baterijo...ali pa vsaj 2x večjo baterijo!
21.12.2017 22:07:41
aichi
Nominiran je 100, v praksi ne gre čez 70... Problem je predvsem polnjenje, če bi v neki vasi tam lahk nafilal avto... Skratka, električni pogon je prihodnost, vse ostalo, od elektrifikacije do ekologije pa vrhunski nateg
21.12.2017 22:11:25
spartan
Premajhen akumulator, to je to. Pocakajte, da pridejo solid-state baterije.
21.12.2017 22:29:44
rovokopac
A je bil nekdo preveč pameten in se šel malo po svoje? A ne bi bilo bolje, da bi vzeli ene serijske zadeve in jih oskubili? To ni noben napredek, če moraš stalno gledat, koliko bo še. Še huje, sploh ne moreš biti 100% prepričan, da je baterija res toliko polna, kolikor ti kaže. Pri normalnih samohodih se ti še precej prej prižge lučka za tankanje. Tu pa naj bi bilo že na full. Hvala lepa za tako varčevanje.
21.12.2017 23:05:06
skrivo
Ma ja, vsaj 3x premala baterija. Ne vem kaj so tu šparali, ker baterije sploh niso več tako zelo drage, sploh ne. Naj dajo noter večje baterije pa bo dostavnik ratal nekaj čisto drugega kot je sedaj.
21.12.2017 23:15:48
Jože
Rešitev za zimo bi bil mali npr 500 ccm turbo dizelski agregatek z ustreznimi katalizaotji na stalni nižji vrtilni frekvenci pri stalni obremenitvi, nekaj kW. Z njim bi se greli in dopolnjevali izgubo nižjih temperatur. Kogeneracija je upravičena in racionalna.
22.12.2017 0:08:12
shark911
"dober dan,prinesel sem vam paket,tukaj podpišite...aja,saj res,a posodite mal elektrike,za pol ure bi se priklopil,da lahko pridem nazaj na pošto"
22.12.2017 1:21:45
Macolar
Zraven vsakega kaslca bo polnilna postaja. Problem bo ko bo pes zgrizu kabel :-D
22.12.2017 6:54:50
spartan
Šparali so, šparali...pri bateriji seveda. Sedaj pa se jim vrača.
22.12.2017 7:10:56
zoki
Ni to problem elektrike, ampak tako opevane nemške kvalitete. Tudi ko bencinski ali dizelski avto kupiš in ima podatek o porabi v l/100km, oz. če obrneš v km/l ali vzameš angleško miles/galon, ugotoviš, da nikoli ne doseže te razdalje ki jo napišejo. In ja, tudi tu gre po 50% navzkriž. Tako, da bi za 100km realnega dosega morali vgradit baterijo za 150km pa bi blo vse ok. To da pa razpada avto ob vožnji pa nima nič skupnega z elektriko ampak s šalabajzarstvem.
22.12.2017 14:11:45

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija