Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   Intervju: Fritz Indra
Električni avto nas žene v gospodarsko krizo
Profesor Fritz Indra velja za gorečega zagovornika motorjev na notranje izgorevanje, medtem ko je električni avto velika grožnja svetovnemu gospodarstvu, sploh zaradi posredne vojne s Kitajsko. Intervju je bil objavljen pred dnevi v nemškem Focusu.
Artur Švarc
28. december 2017 | 17:18:22

Profesor Indra, na simpoziju na Dunaju letos ste šefu VW-ja Matthiasu Mullerju zastavili vprašanje, komu bi radi prodali 2-3 milijone električnih avtov letno od leta 2025 naprej in pri tem tudi kaj zaslužili.

Tega se dobro spomnim. Prišel je z avtosalona v Šanghaju in pravil, da je tam veliko mladih ljudi, ki bi pokupili vse. In to je bilo to. Zakaj pravi kaj takega, očitno je že odpisal nemški trg. Leta 2020 ne bo vozilo niti 100 tisoč električarjev, kaj šele načrtovanih milijon.

Če Nemčija ni več pomembna, Kitajska vendarle želi prehod na električno mobilnost.

Ne bi bil tako prepričan. Tudi na Kitajskem so začeli na stvari gledati bolj racionalno, sploh, da se z električnim avtomobilom ne da rešiti težav z okoljem. Zaradi večine elektrarn na fosilna goriva električni avto ne pripomore bistveno več k ekologiji kot običajni avto. Kitajci imajo seveda tudi svoj ekonomski interes.

Kakšen pa je?

Kitajski so si zagotovili ekskluzivne pravice na nekatere materiale v Afriki. V Kongu kobalt kopljejo v zelo neoptimalnih pogojih. Potrebujejo tudi grafit, magnezij in litij. Problem je v tem, da smo tako vsi odvisni od Kitajske, od njih bomo kupovali akumulatorje. To je posredna ekonomska vojna. Za vse te milijone avtomobilov na elektriko, ki jih napoveduje gospod Muller, bomo akumulatorje kupovali od Kitajcev in zanje plačevali, kolikor bodo pa hoteli. Samo primer, v bateriji za i3 je 12 kilogramov kobalta, pa sploh ni velika.

Bi lahko ta problem rešili z drugačnimi baterijami?

Če bi radi tako količino avtov, kot si predstavlja Muller, z Litij ionskimi baterijami ne pridemo daleč zaradi redkosti materiala. Čeprav prihajajo drugačne baterije, pa je njihova masova proizvodnja nemogoča.

A električni avtomobili so vse bolj popularni in prodaja raste.

Ne verjamem, in v Evropi je prodaja posameznikom skoraj nemogoča. Brez subvencij prodaja pada, kar se kaže tudi na Danskem in Norveškem, večino avtomobilov kupijo za poslovne flote ali lokalne potrebe servisov. Novo tehnologijo sicer lahko promovirate na začetku, a tak poslovni model se ne bo obnesel.

Ves čas se govori, da smo tik pred prebojem tehnologije.

To poslušamo že zelo dolgo časa, a vprašanje je, zakaj bi nekdo kupil nekaj, kar je precej dražje in precej manj učinkovito od tega, kar ima zdaj? Šele ko ima nek izdelek prepričljive prednosti, lahko prepriča kupce. A z električnim avtom se to ne more zgoditi, saj z elektrokemično tovarno na krovu ne moreš doseči dosega, učinkovitosti in varnosti avtomobila z motorjem na notranje izgorevanje. Današnja vozila so daleč najbolj ekonomična in varna za prevoz stvari in ljudi in kot taka tudi najboljša za okolje. Kupci so precej indiferentni in ne boš jih prisilil, da kupijo električni avto, ker je daleč od tega, kar uporabljajo zdaj.

Kaj mislite s tem?

Običajen avto omogoča mobilnost podnevi in ponoči, poleti in pozimi, z njim vlečemo prikolico, naložimo kramo in se odpeljemo 500 ali 1000 kilometrov, če je treba. Tem svoboščinam se voznik ne bo kar tako odpovedal. Še več, avto je cenovno dostopen, izboljšane tehnologije motorjev in novih goriv bodo zelo verjetno posekale vse alternative. To velja tudi za tovornjake in avtobuse. Izključene iz tega so recimo flote ali servisi s centralno postajo kot mestni promet. Če kdo misli, da se z elektriko vozi ceneje kot z bencinom, se zelo moti.

Obstajajo tudi varnostne težave z avtomobili kot je nevarnost požara. Težava pri gorenju električnega avtomobila ni zanemarljiva.

Varnost je vsaj po mojem mnenju resen problem. Poznamo primer iz Avstrije, ko je avto gorel kar pet dni. Enkrat ko ogenj zajame baterijo, se zgodi kemični proces, ki ga praktično ni mogoče ustaviti. Spremljati ga moramo ure in ure, celega prekriti s peskom ali potopiti v vodo. In iz baterije lahko kot projektili letijo vroči kovinski koščki. Tesla priporoča, da se avtomobili, ki so trčili, sploh ne parkirajo v garažah ampak zunaj. Še veliko več tega bo.

Kaj pa okolje, po nekaterih študijah je električni avto prava stvar.

Električni avto je električni avto, prav nič ne pripomore k čistejšemu okolju. Že med izdelavo ustvari posebno hipoteko – za izdelavo baterije je potrebno ogromno elektrike. Ta elektrika sploh ni čista. Pa tudi materialov v baterijah ni mogoče enostavno reciklirati. Potem so tu seveda težave s hitrostjo polnjenja, sama infrastruktura pa mora biti v celoti narejena na novo vključno s kabli. Celotna slika elektromobilnosti ni videti pretirano svetla po mojem mnenju.

A smer obremenitve s CO2 gre do ničle, kako se bodo proizvajalci spopadli s tem?

Z električnimi avtomobili vsekakor ne bo šlo, saj bodo njihove številke ostale v manjšini. Investirati moramo v izboljšanje učinkovitosti motorjev njihove delne elektrifikacije, v zemeljski plin in alternativna goriva, s tem se bomo približali cilju. Kitajska že močno napreduje pri sintetičnih gorivih, za katera ne rabiš nove infrastrukture. In tudi na dolgi rok je to najboljša rešitev (Audi je že pred leti patentiral bencin brez emisij, o.p.).

Lahko do takrat pripomore plug-in hibridna tehnologija?

Na neki točki bodo vsi spoznali, da je plug-in hibrid prevara. Večina uporabnikov jih niti ne polni iz vtičnice. Da ti avtomobili veljajo za električne avtomobile, je slaba šala, a hkrati pomagajo pri statistiki slabe prodaje električnih avtomobilov.

Kaj pa dizel, je obstoj še smiseln?

Dizel ima vso pravico, da obstane iz naslednjega razloga – z optimiziranim izpušnim sistemom in ureo je dizelski motor čist, močan in še vedno zelo učinkovit.

Zakaj so menedžerji kot je Matthias Muller tako navdušen nad e-mobilnostjo? Očitno bi se rad rešil dizelskega motorja.

Mislim, da je to svojo izjavo podal samo zato, da je zadostil upravnemu odboru in milijardam investicij. In da seveda odvrne pozornost z dizelskega škandala. A to ne bo pomagalo pri prodaji električnega avtomobila.

Kot menedžerju je Mullerju vseeno, kako zasluži denar?

Navijanje za električni avto je tvegana strategija. Ne upam si pomisliti, kaj bi bilo, če bi bili avtomobili z notranjim izgorevanjem prepovedani, recimo 2030. Potem bodo ljudje kupili tak avto leto prej in ga vozili 10 do 20 let, to bo podrlo tipični 6 do 7 letni cikel modelov in posledično bo privedlo do velike gospodarske krize, sploh v avtomobilski industriji. Rad bi videl politika, ki bo to zagovarjal, a jaz zagotavljam, da se to ne bo zgodilo. Stvari se že spreminjajo, kritični glasovi se slišijo in opozarjajo na šibke točke električne mobilnosti. Dodajmo še pomanjkanje materialov za baterije, pa smo tu.

Profesor Fritz Indra je delal za Alpino in Audi, preden se je preselil k GM-u, kjer je bil odgovren za napredne pogonske rešitve. Od 2005 je v pokoju in dela kot svetovalec podjetjem ter raziskuje in poučuje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Vse kar je povedal drži,avti niso mobilni telefoni....
28.12.2017 17:30:01
jjs
Od kod vam Indira? Še enkrat preberite izvirni članek. Sicer pa ima zelo verjetno prav, dokler gledaš svet črno bel. Ker pa se bo vse skupaj dogajalo postopoma in v enem segmentu hitreje, v drugem počasneje, v tretjem sploh ne, jemljem tudi to, kar je tu povedal, z nekaj zdrave rezerve.
28.12.2017 18:10:36
aichi
Thx, sem popravo!
28.12.2017 18:47:06
sr1
No ja, še dobro da nismo vsi enakomisleči ...
28.12.2017 19:20:10
911
Mislim da se pri teh stvareh vedno pozabi povedati da pridobivanje električne energije v večini ne bo šla preko termo ali jedrskih elektrarn. V bližnji prihodnosti se bodo praktično vsi večstanovanjski objekti gradili z dodano sončno elektrarno, veliko podjetij ima že danes svojo elektrarno in so samo še deloma odvisni od javnega elektro distributerja, samostojni stanovanjski objekti pa vam povem iz prve roke da bo pri postavitvi hiše vkalkulirana svoja elektrarna enako samoumevna tako kot je danes samoumevno da imaš vgrajena trislojno okna. Moje napoved je taka, da bo vsaj polovica prometa v razvitem delu sveta (Amerika, Evropa, Kitajska, Avstralija) vozila elektro avto na obnovljive vire, ampak samo vožnjo pa jasno ne bo pocenilo. Menim da bo elektro lobij povozil naftnega.
28.12.2017 19:53:55
aichi
Gradnja sončne elektrarne pa bo iz česa? saj ti Indra pove, da se tud t.i. čiste elektrarne izdelujejo z usrano elektriko. In te je 80%. Na svetu laufa 445 jedrskih reaktorjev, ki predstavljajo 5% vse elektrike, pa so realno gledano najčistejša oblika.
28.12.2017 23:34:57
911
To je pa vprašanje na katerega ne ve točno odgovoriti leta 2018 nihče. Ob predpostavki da znanost ne bo napredovala nič v naslednjih desetih letih ima zgornji prispevek težo, mogoče je pa čas da ljudje zopet pokažejo in dokažejo da znajo tudi kaj novega narediti (za razliko zadnji 30 let). PS: sončno energijo sem omenil kot primer, lahko bo tudi veter, voda kaj tretjega...
28.12.2017 23:41:27
skrivo
Tip je že star. Za info: v Bruslju tačas vlada panika, ker v EU nihče ne proizvaja omembe vredne količine Li baterij. Do februarja morajo v Bruslju pripraviti akcijski načrt za gradnjo giga fabrik v EU. Skoraj vsi EU proizvajalci so zraven..... Končno so se pričeli resno zavedati, da EU mora proizvajati lastne celice, tako kot sedaj delamo ICE ( mašine). Edini, ki je delal svoje baterije v EU je bil Mercedes, pa so potem pametni manegerji fabriko prodali, ker so kao korejske celice cenejše. Budale na kvadrat, kot pri nas, celice so bile pa najbolj zdržljive od vseh - Smarti imajo te celice in prvi S-i plugin hibridi in ti ne bodo nikoli crknili. Baterija v Smartu bo zdržala več kot 1.000.000 km (avto sam pač ne )
29.12.2017 9:37:37
2fast4y
Očitno ni nihče prebral celega intervjuja,problem je redkost kobalta,niklja,litija...70% vseh svetovnih zalog je v Afriki katere lastniki rudnikov so Kitajci.Avtomobili niso mobilni telefoni,danes je v malo zmoglivejši litiionski avtobateriji okrog 20 kg kobalta????pa je domet še vedno realnih ne laboratorijskih 250km. Enostavno nemogoče je izdelati toliko milionov baterij letno kot nekateri fantazirate.
29.12.2017 9:58:27
911
No ja, koliko je res kakšna stvar/surovina redka ne ve nihče so zgolj špekulacije kot so špekulacije koliko je še nafte po svetu. Zatorej so teze o omejenosti naravnih bogastev vedno podane na podlagi nepreverjenih in neresničnih informacijah.
29.12.2017 11:16:59
skrivo
Litija je več kot dovolj za cel svet tudi če se flota vseh vozil potroji, nikelj tudi ni problem, za kobalt ni čisto jasno, je pa jasno, da kobalt ni nujen za litijeve baterije, saj že danes obstaja več litijevih kemij brez kobalta. Je pa res da kobalt da visoko gostoto energije današnjim state of the art celicam in ga zato praktično vsi elektro avti nekaj vsebujejo. Prihajajo pa že tudi litij žveplove (katoda) baterije, ki imajo anodo iz silicija, kar bo prineslo nižje cene zaradi cenenih in praktično neomejenih količin sestavnih elementov. Poleg tega bo pa gostota energije podvojena, za nameček pa še goret ne bodo hotele. Tehnika bo šla dalje in dalje in še dlje kot si danes laiki predstavljajo. Kdor to ve, mu je jasno da se elektrifikacija prometa bo zgodila pa če je komu všeč ali ne...
30.12.2017 0:49:08
aichi
Saj ni samo litij problem, tehnologija se ne bo prijela, ljudje ne bodo kupovali tega, če ne bo vožnja enaka ali boljša bencinskemu, to pa dvomim, da boš 500km nafilal v petih minutah na pumpi kadarkoli! (kemija in fizika !)
30.12.2017 10:05:38
matt0
aichi, tisti ki kupo reno, kia, suzuki,.. ni daleč od nakupa EV. 95% voznikom je vožnja zadnja stvar. prva je cena
30.12.2017 12:11:45
macolar
Matt0, tebe si predstavljam kot tipični primer nekoga ki mu je avto modni dodatek. In prav je tako, kajti določene nemške znamke na račun te naivnosti prekleto dobro služijo, kar pa daje kruh mnogim ljudem. Eni denar z delom služijo, drugi ga pač očitno dobijo. Tako je pač na tem svetu. Da pa nekdo rabi 40 funkcij vožnje pa ima očitno "posebne" potrebe in temu je zato primerna tudi cena.
31.12.2017 11:57:39
matt0
zakaj bi mi bil modni dodatek oz. tudi če bi bil.. govora je o EV, izpostavil sem pač, da je trg za ta vozila, tudi če so mrtva za vožnjo - kot veliko bencinarjev/dizlov danes na cestah
31.12.2017 13:14:52
911
Jaz se spomnim recimo ko sem prvič vozil teslo ko so bile testne vožnje ob sejmu v Ženevi (model roadster). Vožnja občutno bolj razburljiva kot recimo pri Porsche Boxsterju 2.7 ki sem ga imel. Električni avti so za vožnjo “milina”
31.12.2017 15:07:10
911
Aja pa pri močnih avtih je ta razlika v prid elektricarjem še majhna. Dajte povprečnemu uporabniku Golfa 150 konj diesel/bencin potem pa še podobno močnega električarja, nikoli več ne bo hotel šesti za volan bencinarja ali dizelaša. Samo še cena je vprašanje ko bo razlika manjša in ko bodo baterije napredovale in se skrajšal čas polnjenja ni več junaka ki se bo drajsal v 2.0d. Te kugle se ustavit več ne da, to je tako ko bi otroku odprl 300g čokolado potem mu pa ne bi dal niti košček. Pokazali so nam kaj pomeni elektrika sedaj nam bodo pa tudi dali takšno kot si jo želimo.
31.12.2017 15:12:52
911carrera
Se popolnoma strinjam z Indiro. Katera država bo šla v popolnoma novo infrastrukturo elektrike za gospodinjstva? A si kdo predstavlja kakšen strošek je to? Solarna energija? Ja pa ja... še telefon se polni 3x dlje kot na vtičnici, kako se bo potem avto? Kot je rekel aichi, kako bom v 5 minutah nafilal avto in se potem z njim peljal 500 ali več km brez postanka? Pa ne pozabit, da se med vožnjo tudi ogrevamo/hladimo, poslušamo radio, odpiramo stekla, uporabljamo hladilno torbo, polnimo telefon/tablico, itd. Z EV tako v praksi narediš 150 km in si v riti. Ekološko pa nikakor ni. Že sam LPP je 2x gorel zaradi tega in v zrak spustil več škodljivih emisij s tem, kot če bi celo leto laufali stari TAM avtobusi.
31.12.2017 17:59:33
shark911
Aichi,ti si res šaljivec Kako lahko napišeš,da se tehnologija ne bo prijela,če pa prodajne številke kažejo popolnoma nasprotno sliko? Dajmo biti realni: kaj pomeni dejstvo,da se % prodaje EV-jev na svetovni ravni konstantno povečuje že odkar so prišli prvi na trg? Da je tehnologija v zatonu,ali v porastu (torej da "se prijema")?
1.1.2018 13:36:10
skrivo
Shark911: pa saj veš kaj misli Aichi.... Alfa s 500 koji pa to..... pa tudi električar ni, da bi vedel kako nafilati električarja v 5 minutah za 500km. Eni smo pa štromarji po poklicu in vemo kako to narediti..... in to še zdaleč ni znanstvena fantastika ampak čisto izvedljivo. Nekaj je za to seveda potrebno narediti, ampak tudi za predelavo in distribucijo nafte je bilo potrebno v 100 letih veliko narediti, kaj veliko, ogromno in šeenkrat ogromno; a zgodilo se je; in za električarje se bo tudi, ne takoj, ne v 10 letih, a se bo, ker vožnja s smrdljivčkom že postaja moralno sporna, podobno kot kajenje. In za prihodnost naše civilizacije je tako tudi prav.
1.1.2018 15:32:43
skrivo
Aichi, skoraj bi pozabil: baterije, ki se 100% napolnejo v 5 minutah so že tu. Poglej naprimer na https://www.store-dot.com. Pa to ni osamljen primer....
1.1.2018 15:39:04
aichi
Še enkrat, kako lahko bencinarju rečeš smrdljivček, če je en električar naredil že za njega 100k emisij samo z akumulatorjem? In glede na svetovne potzrebe bo delež fosilno gnanih elektrarn ki predstavljajo 80% samo še rasel, ne padal
2.1.2018 20:17:43
shark911
Aichi,ponavljam vprašanje: kako lahko napišeš,da se tehnologija ne bo prijela,če pa se tržni delež EV-jev konstantno povečuje v vseh državah na svetu? So kupci teh vozil neumni? Jim je nekdo držal pištolo na glavi in jih prisilil,da kupijo električarja? Koliko primerov poznaš,da je šel lastnik električarja ali priključnega hibrida nazaj na bencin ali dizel?
3.1.2018 11:08:24

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija