Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tehnika   |   eAvto
Začenja se velika električna vojna
VW si je zagotovil za 20 milijard evrov baterij za električne avtomobile in s tem vrgel rokavico naravnost v obraz Tesle.
Artur Švarc
17. marec 2018 | 11:24:22

Medtem, ko vsi vidijo le električni avto brez emisij, je v ozadju velikanska slika s številnimi spremenljivkami in ena od njih je dejstvo, da je aktualna tehnologija baterij z litijem in elektrodami iz kobaltovega oksida nekaj, kar se uvaja v električne avtomobile, na drugi strani pa določenih komponent na planetu ni dovolj za vse. Tisti, ki bo imel dostop do tega, kar je na voljo, bo zmagal.

Volkswagen je ta teden napovedal, da bo do 2022 kar 16 njihovih tovarn izdelovalo električna vozila v primerjavi s sedanjimi tremi. Do 2025 nameravajo izdelati kar 3 milijone električarjev, zato so se povezali z glavnimi proizvajalci baterij, korejskima Samsungom, LG Chemom in kitajskim CATL. Na drugi strani se Tesla navezuje na Panasonicove litij-ionske celice in njihov vložek je skoraj polovico manjši. VW je s tem prvim poslom zagotovil baterije za evropski in kitajski trg, kmalu pa bo sledil še en napad za ameriški trg.

Izvršni direktor VW-ja, Matthias Mueller je napovedal, da bodo od naslednjega leta na trg vsak mesec poslali nov električni model in si tako zagotovili največjo električno floto na svetu.

Poteza je po svoje logična, saj si je proizvajalec umazal podobo z Dieselgateom pred dvema letoma in pol. Tudi zato zdaj vsi proizvajalci napovedujejo umik dizelskih motorjev iz prodajne palete. Takoj po napovedi ta teden je delnica VW-ja padla za 1,7 odstotka na 155,82 evra, letos od  začetka leta pa že za 6,4 odstotka. VW je celo naredil novo znamko za električarje, I.D., prvi tak bo 2020 model Neo, Audi pa bo istega leta začel prodajati električni SUV E-Tron.

Je pa svet električarjev, pa ne samo pri VW, ta hip pred nerešljivo uganko. Vse sodobne baterije imajo elektrodo iz kobalta (LiCoO2), kobalt pa je stranski produkt pridobivanja niklja in cinka, se pravi odpadek in potrebe po kobaltu so ta hip petkrat višje od ponudbe na trgu. Ta ključne komponente ta hip ni niti za 1 milijon avtomobilov, zato se pri VW-ju zavedajo, da morajo delati tudi na tehnologiji, ki bo zmanjšala potrebo po tem elementu – za začetno serijo električarjev jo imajo, za naprej pa bo treba najti dodatne vire ali spremeniti tehnologijo, se strinja tudi finančni direktor Frank Witter.

Mueller je povedal, da jih lastna proizvodnja baterij ne zanima. »To ni v naši pristojnosti, drugi lahko to počnejo bolje kot mi.«

Predsednik CATL Zeng Jukun je pred dobrim tednom povedal, da razmišljajo tudi o prvi tovarni baterij v Evropi, prvi izven Kitajske. Dodajmo, da so Kitajci lastniki 95 % rudnikov litija na svetu.

Pri Volkswagnu se zavedajo, da bo prehod filozofije na elektriko pomeni tudi nižjo profitabilnost.

»Tudi 2018 bomo skušali zadržati dobiček,« je povdal Mueller. »Če ne zaradi drugega pa zaradi investicij, ki jih bomo potrebovali v prihodnje.«

Volkswagen je tako prvi javno pokazal, kako se bo odvijala igra prehoda na elektriko, tisti, ki bo imel za sabo največje proizvajalce baterij iz daljnega vzhoda, bo v tej vojni zmagal. Baterij pa je več kot očitno premalo za vse.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
In zato bo vožnja na elektriko najverjetneje še dražja kot na fosilna goriva, avti pa tudi.
17.3.2018 11:47:02
rovokopac
Pred latom sem bral, da Bosch razvija umetni bencin, ki naj ne bi bil problematičen. Kaj je sedaj s tem?
17.3.2018 15:43:08
alfafil
Verjetno čaka na politično odločitev.
17.3.2018 17:07:28
skrivo
LiCoO2 katod v električnih avtih ni ker nimajo dovolj ciklov. V long range sodobnih EVjih so katode NMC ali NCA (anoda je zaenkrat še vedno grafit). Kobalt je še vedno prisoten, a ga ni grozno veliko. Nove tehnologije z bistveno večjimi energijskimi gostotami pa kot sedaj kaže sploh ne bodo vsebovale kobalta, temveč žveplo in silicij, ki sta skoraj najpogostejša elementa na zemlji in tudi zelo poceni. V glavnem na zemlji je dovolj litija in ostalih snovi tako da je jasno da je možno elektrificirati prav vse kar leze in gre. Gredo pa vsi evropski in ameriški proizvajalci po poti nakupa celic in ne v smeri izdelave lastnih. To jim bo po moje klestilo cenovno konkurenčnost. Izjema so seveda Kitajci in Tesla. Ampak tile švabi so v tekem zaostanku, da v tem trenutku ne morejo narediti nič drugega kot pa zakupiti proizvodnjo celic na daljnem vzhodu.
17.3.2018 21:00:08
shark911
Zdaj prihajajo na trg relativno cenovno ugodni EV avtomobili,ki jih ima človek lahko zaradi svojega dosega že za svoj edini avto (recimo Kona EV),kar avtomatsko pomeni bistveno višjo prodajo povsod po svetu,in ta zgodba z baterijami bo še zanimiva...
17.3.2018 23:09:01
Jože
Baterije smo, lahko rečemo že delno odkrili, bom vesel, ko bo kdo odkril dovolj el.energije. Do takrat pa so to bolj politične limance, saj vemo, da realnost tega ne prenese oz. bo vsak kuril doma generator in si polnil vozilo - vse lepo in prav dokler zadeva doma dela v SPTE smislu. Plin in ELKO bosta še vedno poceni - samo, da se kapital 2x obrne in da nekdo v žep pospravi, da si od nekoga odvisen. Potem pa želijo še ladje napajat v lukah itn. Če pride ena križarka na obisk in če bi jo priklopili na omrežje, bi sama zase zahtevala 5-10MW! Lahko kak Piran ali pa Portorož ali pa Lucijo za ta čas odklopimo z omrežja. Apetiti po elektriki postajajo čedalje bolj nevzdržni in bo zelo žalostno, ko bomo doživeli mrk kot so ga imeli v ZDA in so se potem nekaj dni na noge postavljali.
12.4.2018 16:34:57

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija