Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kaj skriva podvozje bodočega Volkswagnovega električarja?
Električni avtomobili pri Volkswagnu so dejstvo. Prvi bolj resen pristop k tej alternativi bo viden prihodnje leto, ko se bo začela proizvodnja serije ID.
Artur Švarc
4. oktober 2018 | 14:01:00

Volkswagen prvič razkriva podvozje nove družine električnih modelov ID in tako nudi vpogled v edinstveno strategijo platforme za električne avtomobile, s katero znamka uresničuje svojo vizijo »Elektrika za vse«. V nasprotju s siceršnjimi pristopi na trgu podvozje ID. ni naknadno prilagojena platforma za vozila z motorjem z notranjim zgorevanjem, ampak je bilo že od začetka sistematično zasnovano za električne pogonske sisteme. Tako lahko Nemci optimalno izkoristijo njihove tehnološke potenciale.  

Na podvozju ID. lahko med drugimi vidimo v zadnjo premo vgrajen elektromotor z menjalnikom in baterijo, ki je vgrajena v dnu vozila in zavzema malo prostora. Tako so dosegli optimalno porazdelitev teže za polno vozno dinamiko in potnikom istočasno nudi udoben visok položaj sedenja. Prenos moči z motorja na zadnjo premo poteka prek enostopenjskega menjalnika. Za vsak model ID. bo na voljo razširljiv koncept dosega, ki bo po standardu WLTP znašal od 330 do 550 kilometrov. Sposobnost hitrega polnjenja z do 125 kW moči omogoča bistveno krajši čakalni čas na polnilni postaji in baterijo napolni od nič na 80 odstotkov v le 30 minutah.

Modularna platforma za električna vozila pa ne bo služila kot tehnična matrika le za vse Volkswagnove modele družine ID., ampak tudi za druge električne avtomobile štirih koncernskih znamk: Audi, Seat, Škoda in Volkswagen Gospodarska vozila. Kot prvi model bo leta 2020 na trg prišel ID. – štirivratni, popolnoma povezani kompaktni avtomobil, ki bo v istem cenovnem razredu kot Golf z dizelskim motorjem. Dimenzije notranjosti in vsestranskost vozila ID. bodo presegle uveljavljene meje razredov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Macolar
Veliko stroškov.
4.10.2018 14:55:01
Jože
A že kje kedo gradi polnilne garažne hiše ob autocestah, da ne bo tako kot v ex yugi, ko smo čakali na gorivo v vrstah? Bo elektrika ob AC za 1€/kW, da se bo investicija povrnila?
4.10.2018 15:07:12
shark911
Pri avtomobilu,ki bo imel doseg 500 kilometrov,boš rabil polnilno garažo na AC kolikokrat v letu? 1x,mogoče 2x ali 3x? Za vse ostale vožnje polniš doma! Razen če si trgovski potnik...
4.10.2018 15:35:06
Jože
Shark ahahaha - kakšne pametne stresaš ja, to so pa res pametne. Verjetno si ti en od tistih kateri se vozijo na 5km razdalje z avtomobilom. V tem vozilu ni dovolj energije, da bi pozimi s trugo na strehi prišel do Nasfelda in nazaj ali pa imaš pacienta s Teslo oz. teslo sedi za volanom in vozi 25km/h v varjanti "take me home" ker mu zmanjkuje električne energije. In hudič, večina nas začne smučat okoli 9h in konča ob 16h in potem se bo začel lov na polnilna mesta... Koliko je prometa v tranzitu preko Slovenije, preko Avstrije, tudi pozimi, ko to ravno nima nekega dosega, še čez Avstrijo ne prideš in potem bo potrebno polniti. Pa ti ni potrebno biti trgovski potnik lahko si samo inženir ali pa novinar ipd. Sam živim v bloku, torej bi take polnilnice potreboval sam osebno vsaj 100x leto, morda še več krat, ker bi pač napolnil baterijo, je ne bi prazne puščal in naslednjič na poti iskal mesta in s tem v življenju izgubil 100h/letno...
4.10.2018 17:18:16
Teobunta
Ja, Jože. 6 let vozim samo električna vozila. Zadnji Leaf je star 25 mesecev in ima ta trenutek 129.000 prevoženih kilometrov. 5000 na mesec. Stanujem v bloku. Zaradi tega sem si na fasadi naredil, s soglasjem etažnih lastnikov, malo polnilnici (pod 500€. Doma me stane 100 km cca 55 centov. Avto mi ima do 200 km avtonomije, dnevno pa naredim tudi 500, 600km brez čakanja za polnjenje. Ker polnim, ko sem na sestanku, ko jem, ko delam..... In doma... Največ v enem dnevu sem bil v Parizu, 1450 km.... Takrat sem mogel polniti in sicer 10 krat po natančno 15 minut. Iskreno, pasalo mi je delat male pavze, zaradi utrujenosti. Redno hodim v Dalmacijo (2 pavzi vmes po 20 minut)..... Nikoli, nikoli, nikoli več na nafto. (kot tudi vsi, ki uporabljajo električne avte. skeptiki so samo tisti, ki jih nimajo).
4.10.2018 19:28:50
Teobunta
Če začneš smučati ob 9....in končaš ob 16....je vozilo že 5 krat napolnjeno vmes... Zakaj bi takrat iskal polnilnico???? Vozilo se polni ko ješ, smučaš, delaš, piješ, nakupuješ... Takrat je pravi čas za polnjenje. Ne pa kot pri dizlu, da se moraš nekam peljat- na neke smrdljive črpalke in tam čas izgubljati (in predvsem denar) :-)
4.10.2018 19:32:36
Teobunta
V Sloveniji je več kot 1000 polnilnic in cca 20.000.000 enostavnih polnilnih mest, ki jih imenujemo šuko vtičnica. Povsod se lahko priklopim in dopolnim...
4.10.2018 19:36:28
aichi
Človek s preveč časa...
4.10.2018 23:19:32
CurtissWright
Diesel je zakon, ne pa električna fiberca. Prevoziš 1000 km, pa tankaš v parih minutah. Z električarjem 200 km dometa, pa si na robu živčnega zloma. Pa 100 km/h po avtocesti. Da ne govorim, da moraš stalno razvlačiti razne kable in adapterje. Upam, da se mi ne bo potrebno nikoli, nikoli, nikoli, nikoli prevažati na elektriko. Nikoli. Mogoče, če bo imel avto 1000 km dometa, se bo napolnil v 3 minutah in imel neke ustrezne performanse (240 km/h končne hitrosti).
5.10.2018 7:14:09
Jože
Trubenta - kako pa, da nosiš s seboj generator na strehi in potem prdi med smučanjem in izpadeš kot zadnji "hempež"? :-D ))))) Ni infrastrukture, ni električne energije za pokrivat elektrificiran promet - mokre sanje. Za butično število se bo vedno našla polnilnica in domača polnilnica za tiste katerim E-vozila predstavljajo veselje. Za nas, kateri imamo malo širši vpogled v celoten sistem energetike in malo trajnejši pristop k vsemu in racionalni rabi energije, pa zagovarjamo dizel-hibride z ročnim menjalnikom. Skratka, velika večina v blokovskih naseljih nima sreče da bi imela svoje parkirno mesto in možnost priklopa na E. T enim tankom dizla, po AC , lahko prevozum tudi preko 1.100km, večinoma okoli 850 km s porabo od 4,3 do 5,6 l/100km, ustavim se 1x na 500 km in sem brez skrbi, v eni 1/2 sezone se z odpadno toploto grejem, katero ti v vsaj 30% mečeš posredno skozi okno v zrak in bolj južno in bolj vzhodno greš se ta procent samo še povečuje. Tvoj način prevoza bi bil zagotovo najbolje upravičen in logično pravilen na Islandiji v ZDA pa bi vrgel skozi okno v zrak več kot 60% toplotne energije s katero bi se lahko ogreval. To so matematike, če uživaš izvoli, če bi bil jaz politiki, bi prvo poskrbel za popolno infrastrukturo in potem začel stiskat zakone. Vsekakor pa ne bi subvencioniral vozila katera se gredo E-vozila in imajo navadne halogenske žaromete ter nimajo toplotnih črpalk - to so spake! Aja, pa še to - koliko pa ti lahko vlečeš na kljuki pri E-vozilih, obstaja že kako s kljuko in kaj, če imaš gumi defekt? Aja, potem je tako kot je napisal Ajchi - ljudje s preveč časa, kateri radi postojijo nekaj dni v kakem kraju. Tudi prav, jaz grem raje naprej. (ralgala - poči v soboto popoldne in imaš neko nestandardno dimenzijo, morda poškoduješ platišče, morda presekaš plašč nehote na parkirišču na markaciji, ki štrli 5 cm iz zemlje... Se mi je zgodilo, in sem šel v 15 min dalje, prijateljica pa je od 5ka do srede čakala v Švici da so ji novo platišče in gumo dostavili...) Če se zaletiš in kaki el.vodniki pridejo v stik - se ni hotel en Tesla ugasnit pa so se na vso moč trudili gasilci... Dizel je trenutno tudi najbolj varno gorivo. Jaz ti tvojih užitkov ne branim, če si zadovoljen z E-vozilom, samo vozi, pluralnost bogati družbo, jaz bom pa čas raje za kaj drugega porabil. :-)
6.10.2018 14:23:50
Jože
PS: Trobenta pa še to, da bo bolj jasno in razumljivo - 1000 SUPER hitrih DC polnilnic (350kW) in 1000 super lačnih vozil in hlastajočih sočasno po E-energiji in ti zrušiš elektro sistem v Sloveniji še preden si rekel keks in priklopil polovico toliko vozil. Domača naloga - kolikšna je moč jedrske elektrarne Krško? Morda se ti bo potem svitalo kako bogata je Slovenija z E-energijo... Upoštevaj, da je v Sloveniji vseh vozil 1,5M od tega 1,1M osebnih torej 1000x več kot je polnilnic - hitrih in če so tudi počasne od kod bomo vzeli električno energijo, pa je še potrebno dodati tranzit tudi. PS: ne pozabi na fakt, da je polovica razpoložljive moči od HEP-a.
6.10.2018 15:10:44
Jože
PS2: Nekdo od komentatorjev je zadnjič pisal, da je energetsko samooskrben le, da mu na letnem nivoju zmanjka 5% - veste kaj to pomeni, da smo vsi lahko samooskrbni, tisti v blokih sploh in ko bo zunaj mrzlo se bo energetski sistem zaradi električarjev zrušil v prihodnjih letih ali pa bo prišlo do redukcij zaradi polnjenja e-vozil in prepovedi prodaje el. energije na javnih E-polnilnicah. Če se greš to, da si samooskrben potem si instaliraj v hišo še SPTE enoto in proizvajaj električno energijo sočasno s toploto za ogrevanje in takrat si naredil vse, da bo javni sistem ostal stabilen in nekako poraba NE obnovljivih virov upravičena.
6.10.2018 15:15:19
matt0
Nakup EV trenutno ni logičen.. Dokler ni nujno, bom raje prevozil 1000km in več, napolnil v dveh minutah in to je to. Že tako letno dosti zapravim na bencinskih črpalkah, a zdaj bom pa čakal, da se mi napolni avto? O tem, od kje pride elektrika, se učijo v vrtcih. Nisi prav nič eko z baterijo v avtu, če se pa voziš s 55 centi na 100 km, pa čestitam pri hitrosti max 100km/h in dosti več porabljenega časa na cesti in ogledov okoliških znamenitosti počivališča Ravne. Ko ne bo alternative (itak bo, oz. bomo takrat že vsi mrtvi), presedlam v brivski aparat, do takrat pa ne, hvala.
6.10.2018 21:23:31
skrivo
Jože, jaz sem tisti, ki mu zmanjka 5%. Ja, imaš prav, to je jeba, ker takrat ko meni zmanjka štroma v sicer veliiikem baterijskem hranilniku to pomeni da ni sonca kar lep čas (npr. 2 tedna megle) in kar je najhuje, takrat ni štroma nikjer preveč, saj tudi vedno večje število toplotnih črpalk laufa na vso moč (takrat je tudi mrzlo). Z drugimi besedami povedano, takrat ko ni nikjer štroma v omrežju na pretek, takrat grem na mrežo in jo obremenim ko je najmanj treba. Da vse skupaj malo omilim s konstantno malo močjo filam baterije preko super high efficiency polnilcev (3 fazno simetrično), da ne povzročam super šokov v omrežju. Ampak nazaj pa ne grem! Do 100% samooskrbe (100% odklop ob omrežja za vselej) nimam več veliko.......še malo baterije in malo dodatnih solarnih panelov pa bo to to (pa to ni več neskončno drago kot morda kdo misli). Pa doma sta 2 električna avta za nameček, pa dimnika tudi ni, da vam bo jasno o kaki samooskrbi govorim. Torej, vse se da, samo vprašanje volje in vlaganj je tukaj vmes. Pa električarja s 1000km in več realnega dosega se danes tehnično tudi že da narediti, samo cene baterij še malo padejo pa smo tam. Kdor pa bo želel smraditi še naprej, pa bo to lahko počel še dolgo, saj nafte in plina še ne bo kmalu zmanjkalo. Važno je, da imamo tudi tukaj demokracijo!
9.10.2018 0:04:08
CurtissWright
Samooskrba 100% my ass. Mogoče z električno energijo. Avti bodo napolnjeni, trebuh pa prazen. Imejte še štalo s telički, pa toliko hektarov travnika za seno za teličke, pa krompirja in kolerabe za kosilo, pa vodnjak z vodo za pitje pa boste mogoče samooskrbni. Samo problem je v tem, da bodo hektari pokriti s sončnimi celicami. Ampak pomembno je, da se napolnijo avti. Gospod se v ličnem fičku pelje, a trebuh melje kislo zelje (Janez Menart - Jara gospoda, 1969). Samo da je fičko sedaj električen.
10.10.2018 8:11:22
aichi
kolk ti kapacitete telebnejo pozimi, skrivo?
10.10.2018 8:59:50

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija