Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Porschejeva mobilna turbo polnilnica

Ideje

Ideje - Porschejeva mobilna turbo polnilnica
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
18.9.2020 12:02:00

Razvoj prvega električnega Porscheja je za nemške razvojnike odprl težavo hitrega polnjenja na različnih lokacijah po svetu, kjer še nimajo urejene primerne električne infrastrukture. Rešitev so našli skupaj s podjetjem Ads-tec.

Peter Pirkovič

Nemška znamka ima že iz preteklosti zelo dobro razvit in dobičkonosen program testiranj za kupce oziroma bodoče kupce, a s prihodom električnega Taycana so dobili izziv, kako najhitreje napolniti baterije, da bi bil ta avto v najkrajšem možnem času nared za nov preskus. Večina teh testiranj se izvaja na dirkališčih po Evropi, slednja pa še nimajo urejenega tako zmogljivega električnega omrežja, da bi zadostili željam naročnika.

Pri Porscheju že v času Taycanovega razvoja intenzivno iskali primerno rešitev na trgu, a je niso našli, zato so zavihali rokave in skupaj z izkušenimi mojstri podjetja Ads-tec razvili svojo mobilno polnilnico. Gre za tovornjaško prikolico, ki ima vgrajen polnilni sistem z močjo 3,2 megavata, kar pomeni, da lahko istočasno polnijo deset Taycanov, medtem ko ima baterije kapaciteto 2,1 mWh. To zadostuje, da napolnijo 30 elektrognanih Taycanov, spomniti pa velja, da ima Porschejev športnik 800-voltno arhitekturo, ki omogoča polnilno moč do 270 kilovatov. 

Baterije v mobilni enoti se polnijo iz obnovljivih virov električnega omrežja, te pa v optimalnih pogojih stoodstotno napolnjenost dosežejo v pičlih 4 urah. Pri Porscheju pravijo, da so med lanskim jesenskim tritedenskim postankom na stezi na portugalskem Portimau, mobilno enoto napajali iz bližnjega fotovoltaičnega sistema. Trenutno imajo v uporabi 7 takšnih mobilnih turbo polnilnic, ki se nahajajo na različnih koncih po Evropi (polnjenje včasih poteka tudi pri -40 stopinjah Celzija), skupno pa so opravili že več kot pet tisoč polnjenj. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil 18.9.2020 14:05:00
Pičlih 4 urah. Pičlih? Je to sugeriranje, da mese postopoma prepričate, da je to sprejemljivo?
klemens 18.9.2020 19:19:19
Dokler so štiri ure nek super duper dosežek, lahko samo zapišem, da bo še veliko vode preteklo preden me bo to zanimalo. Verjetno bom prej dočakal brezplačno penzionistično karto za javni transport.
pero666 18.9.2020 22:29:53
Tukaj 4 ure pomeni za napolnit polnilnico....
alfafil 19.9.2020 8:15:32
Res je. Kako dolgo polnijo avto, bi bil, vsaj meni, bolj koristen podatek.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija