Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Predelave   |   ZDA
Hudičev tovornjak
So predelave, ki so skregane z zdravo pametjo. In so take, ki so tako nore, da skoraj ne moremo verjeti (in razumeti).
Artur Švarc
19. november 2019 | 12:20:00

Tole je Thor24, eden od tistih projektov, ki se jih nekdo spomni, ker se jih pač lahko. Za njim stoji Mike Harrah, ki se je lotil Peterbilta 359 letnik 1979 in motorja z vzdevkom Big Mike.

Motor je pravzaprav dvojček iz dveh V12 Detroit Diesel 12V71 dvotaktnih motorjev, zvezanih na isto gred, s skupno prostornino 27,9 litra in več kot 3475 konji. Cela zadeva je stala 7 milijonov dolarjev in prav toliko let dela.

Oba motorja mu je prodal možakar iz Long Beacha, ki ju je uporabljal na jahti. Motor diha skozi osem BDS 871 kompresorjev, ki polnijo še štiri naslednje enake kompresorje med cilindri. Skupaj 12 kompresorjev, vse pa poganja ena gred, dolga 2,6 metra in težka več kot 120 kg.

In ker seveda 12 kompresorjev niti približno ni dovolj, je Harrah inštaliral še osem injektorjev NOx. 24 valjev pri 2500 vrtljajih zmore 3424 ameriških konjev, kar je 2.555 kW ali nazaj s kalkulatorjem v roki – 3475 KM. Moč na zadnja kolesa prenaša Allisonov HT740 menjalnik. Za primerjavo, serijski motor je premogel 525 konjev pri 2100 vrtljajih.

Tovornjak so gradili v Lake Havasu Cityju v Arizoni. Vsi deli so ročno izdelani. Tudi armaturka je prilagojena silni moči in ima merilnike čez celo širino kabine, med drugim merijo tlak kompresorjev, merilnik hitrosti seže do 320 km/h, vrtljajev pa do 6000. V kabino štiri kamere prenašajo sliko pred tovornjakom, da voznik sploh vidi, kaj se dogaja na cesti pred njim. Sprednja vrata podaljšane kabine se odpirajo navzgor in naprej, za nameček pa je na tovornjaku še Hawkerjev turbo reaktivni motor, ki služi za generator elektrike za 40-palčno televizijo in 1500-vatni avdio sistem. Tovornjak tehta 13,6 tone in ker zavore niso dovolj za to pošast, pomagajo še zaviralna padala.

Za peklensko podobo skrbi še Candy Red rdeča barva, narisani plameni in Thor, tu so tudi troblje, da ga ne bi slučajno kdo preslišal.

In ker ima Harrah preveč časa, dela že novi projekt z imenom Medusa, ki bo podobna reč, le da bo služila za drag racing.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija