Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Seat testira pogon na smeti
Španija
Seat testira pogon na smeti
Seat testira pogon na smeti
10.04.2019 09:36

Biogorivo je mogoče pridobivati na različne načine, od odpadnih olj do rastlin, Seat pa v Barceloni testira uporabo na osnovi smeti.

Artur Švarc

Glavna težava biogoriv je, da sčasoma poškodujejo motor. Zato so si Španci zadali nalogo, da preverijo, kako bi vse skupaj optimizirali in v Barceloni poteka projekt Lefe Metamorphosis, kjer smeti iz mesta spreminjajo v biometan.

Po podatkih projekta vsak stanovalec Barcelone dnevno generira 1,5 kilograma odpadkov, skupaj na dan vsi 2,5 milijona kilogramov. Od vseh teh smeti je recikliranih le 40%, kar je škoda, meni vodja projekta, Seatov inženir Andrew Shepherd.

»Z vsemi organskimi odpadki, ki jih generiramo, lahko naredimo dovolj biometana, da lahko 10 tisoč avtomobilov vsako leto naredi 15.000 kilometrov.«

Life Metamorphosis uporablja biometan, ki nastaja pri reciklaži v eni od mestnih reciklažnih tovarn. In kar je še bolje, lahko se ga uporablja kot običajni plin, na običajnih točilnicah in v običajnih avtomobilih.

Seat zdaj biometan iz smeti testira v treh Leonih in eni Aroni. Radi bi namreč ugotovili, kaj pomeni to za avto, ko bodo z biometanom prevozili 30 tisoč kilometrov.

Izdelava biometana pomeni 80 % manj emisij kot izdelava bencina.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija