Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pametni telefon bo nadomestil avtomobilske ključe
Digitalni ključ
Pametni telefon bo nadomestil avtomobilske ključe
Pametni telefon bo nadomestil avtomobilske ključe
06.10.2021 00:32

Pametni telefoni so spremenili koncept marsikatere storitve in nadomestili tradicionalne postopke in pripomočke na različnih področjih, kmalu pa bodo lahko še nadomestili avtomobilski ključ.

Urša Prosenjak

Na januarski predstavitvi Samsungovega modela Galaxy S21 so že omenili nov sistem, zasnovan na tehnologijah NCF in UWB za prenos dostopnih kod. Prejšnji teden je Hyundai razkril, da bo njihov prihajajoči model GV60 prvi, ki bo deloval z novim Samsungovim digitalnim ključem, a za začetek le za lastnike, ki živijo v Koreji.

Digitalni ključ s pomočjo NFC in ultra širokopasovno tehnologijo omogoča voznikom pasiven dostop do vozila. Če se Galaxy telefon približna vozilu, se to odklene. V praksi to pomeni, da lahko ima digitalni ključ več družinskih članov, ki pa morajo imeti s sistemom združljive telefone. Trenutno so to Galaxy S21+, Note20 Ultra ter Z Fold 2 in 3. Sistem deluje na operacijskem sistemu Android naprej od verzije 12.

Za zaščito podatkov skrbi Samsungov sistem Secure Element (eSE), ki je zasnovan na UWB tehnologiji in je odporen na kloniranje. Nova funkcija bo predvidoma v Koreji na voljo do konca leta.

Podobne sisteme razvijata tudi Google in Apple, ki je pri tem sodeloval z BMW-jem, zato lahko lastniki bavarskih avtomobilov svoje jeklene konjičke že upravljajo s svojimi iPhoni.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija