Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Alkoholne pijače in vožnja ne gredo skupaj
AVP in policija opozarjajo
Alkoholne pijače in vožnja ne gredo skupaj
Alkoholne pijače in vožnja ne gredo skupaj
10.11.2021 11:23

Čeprav smo sredi epidemije in je večina prireditev povezanih z Martinovim vikendom odpovedanih, še vedno ostaja priporočilo, da za volan ne sedemo vinjeni.

Peter Pirkovič AVP, Peter Pirkovič

Alkohol še vedno ostaja med poglavitnimi vzroki za nastanek prometnih nesreč, saj je vsaka deseta prometna nesreča povezana prav s tem dejavnikom. Letošnji podatki kažejo, da so se do 15. oktobra letos zgodile 1.104 prometne nesreče, v katerih je bilo 546 telesno poškodovanih, v črno statistiko pa so vpisali 25 žrtev. Izračun na podlagi podatkov iz let 2019 in 2020 kaže, da vsako dvanajsto prometno nesrečo in vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročijo alkoholizirani udeleženci v prometu.

V povprečju se 0,07 miligrama v litru izdihanega zraka (0,15 grama alkohola na kilogram krvi) razgrajuje eno uro. Če ste imeli opolnoči 0,95 miligrama v litru izdihanega zraka (2 grama alkohola na kilogram krvi), boste zjutraj ob 7. uri na poti v službo imeli še vedno 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka (1 gram alkohola na kilogram krvi), dopoldne pa še vedno nad 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka (0,5 grama) in boste še vedno "nevarnost" v prometu.

Statistika pravi, da so od skupaj 25 preminulih, vozniki osebnih vozil in enoslednih motornih vozil povzročili skupaj 23 smrtnih prometnih nesreč, oziroma kar 92 %. 13 smrtnih prometnih nesreč so povzročili vozniki osebnih vozil, 10 pa vozniki enoslednih motornih vozil (7 motorno kolo, 3 moped). Eno smrtno prometno nesrečo je povzročil voznik tovornega vozila in eno voznik traktorja. Zanimiv je tudi podatek vozniškem stažu povzročiteljev, saj so največ prometnih nesreč zakrivili vozniki, ki so imeli veljavno vozniško dovoljenje od nič do treh let. Najmlajši alkoholizirani povzročitelj smrtne prometne nesreče je imel 15, najstarejši pa 80 let.  Med vsemi povzročitelji smrtnih prometnih nesreč pod vplivom alkohola je bila povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,36 promila. Neslavni "rekorder" med njimi je imel 3,14 promila, voznik osebnega avtomobila v starosti 57 let. 

Alkoholne pijače in vožnja ne gredo skupaj

Po prekomernem zaužitju alkoholnih pijač, najprej nastopijo težave pri vidu in motoriki. Občutno se zožuje vidno polje, pojavi se bleščavost, slabše se prepoznava barve in odtenke svetlobe, medtem ko se pri motoriki najbolj pozna upočasnjena hitrost odzivanja, poslabša pa se koordinacija rok in nog. Če k temu dodamo depresijo, jezo, agresivnost in občutek poguma, je recept za tragedijo bolj ali manj napisan. Omeniti velja, da težava s prekomernim uživanjem alkohola ni samo težava voznikov, ampak tudi pešcev, ki se peš odpravijo proti domu, med hojo opletajo, padejo in za ostale udeležence prav tako postanejo nevarnost. V to skupino kakopak spadajo kolesarji in v poletnih dneh tudi motoristi. Pomembno in predvsem varno je, če se pred udeležbo na zabavi dogovorite za varen prevoz do doma, seveda z voznikom, ki ni užival alkoholnih pijač. Najpogostejši so v zadnjih letih organizirani skupinski prevozi, ki delujejo tudi na področjih, kjer taksiji niso najbolj množični. 

Slovenska policija v tem tednu že izvajajo poostreno akcijo na terenu, kjer preverjajo in po potrebi kaznujejo udeležence v prometu.

 

 

Kazni: 

Zakonsko je za običajne voznike kategorije B dovoljena stopnja alkohola do 0,24 g/mg oz. 0,5 promila alkohola. 

- do 0,50g alkohola na kg krvi ali o,24 mg/l izdihanega zraka in ne kaže znake motenj v vedenju, kazen 300€ in 4 kazenske točke (velja za voznike začetnike, poklicne voznike, učitelje vožnje in nekatere druge pa velja popolna treznost)

- več kot 0,50 do vključno 0,80 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,24 do vključno 0,38 mg / l izdihanega zraka 600€, 8 kazenskih točk in možna udeležba na zdravstvenem pregledu s svetovanjem pri osebnem zdravniku – za izbris 4 KT

- več kot 0,80 do vključno 1,10 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 mg / l izdihanega zraka, 900€ in 16 kazenskih točk ter prostovoljna udeležba na rehablitacijskem programu za izbirs 4 KT (enkrat v treh letih)

- več kot 1,10 g alkohola na kg krvi ali več kot 0,52 mg / l izdihanega zraka, 1.200€ in 18 kazenskih točk ter možnost pridržanja voznika, odvzem vozniškega dovoljenja ali odložitev odvzema s kontrolnim zdravstvenim pregledom in udeležbo na ustreznem rehabilitacijskem programu (edukacijske, psihosocialne delavnice ali zdravljenje)

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija