Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Elektronske vinjete so postale realnost
Prelomni trenutek za Dars
Elektronske vinjete so postale realnost
Elektronske vinjete so postale realnost
30.11.2021 00:10

Z današnjim dnem je zaživel sistem prodaje elektronskih vinjet, ki so ga uradno napovedali že pred več kot pol leta.

Peter Pirkovič Dars

Zagotovo gre za boljšo uporabniško storitev, saj ne bo več potrebno lepiti nalepk na sprednja stekla, hkrati pa nakup te ne bo več vezan na koledarsko leto, pač pa se bo uporaba upoštevala od datuma nakupa. Torej, v praksi to pomeni, da bo letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. marca 2022 veljala do vključno 15. marca leta 2023. Iz Darsa sporočajo, da bo vse vrste e-vinjet mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Elektronske vinjete so postale realnost

Na spletni strani evinjeta.dars.si bo za uporabnike avtocest morda najenostavnejši način nakupa, kar bomo podrobneje predstavili jutri, saj bomo danes ponoči med prvimi spremljali začetek delovanja novega sistema. Tako kot v ponekod drugje bo elektronsko vinjeto možno kupiti tudi drugje – na bencinskih servisih in drugih prodajalnah, kjer bo jasno opazna Darsova oznaka za prodajo vinjet. Odgovorni pri Darsu opozarjajo, da naj bodo vsi kupci najbolj pazljivi pri vnosu podatka o registraciji vozila, saj bo kupljena elektronska vinjeta vezana izključno na registrsko številko prevoznega sredstva, pri nakupu preko spleta pa bo potrebno dodati še elektronski naslov in številko plačilne kartice.

Ne glede na začetek uveljavljanja novega vinjetnega sistema, dosedanje vinjete kot nalepke še vedno ostajajo veljavne do konca januarja. Do tega datuma bodo v prodaji tako tedenske kot mesečne vinjete v obliki nalepk, na prvi februarski dan pa bodo tudi te prešle na elektronski način prodaje. Nalepke se tako z vetrobranskih stekel umikajo prvega februarja. 

 

S prehodom na elektronski način cestninjenja je potrebno izpostaviti, da se cene teh ne spreminjajo. Uporabniki osebnih vozil bodo za letno e-vinjeto (cestninski razred 2A) odšteli 110 evrov, za mesečno 30 evrov, za tedensko pa 15 evrov. Tako kot do zdaj bo Dars tudi v prihodnje omogočil e-vinjete tudi za motoriste (cestninski razred 1), ki bodo izbirali med letnimi (55 evrov), polletnimi (30 evrov) in tedenskimi vinjetami (7,5 evrov), in za voznike kombijev, ki so uvrščeni v cestninski razred 2B. V to kategorijo se uvrščajo vsa vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov, katerih višina nad prvo osjo presega 1,3 metra (večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil). Cena letne e-vinjete zanje bo 220 evrov, za mesečno bodo odšteli 60, za tedensko pa 30 evrov.

Elektronske vinjete so postale realnost

Ob uveljavitvi novega sistema bodo pri Darsu kupcem e-vinjet omogočili, da bodo ob odjavi oziroma prodaji vozila lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa), a le če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko. V primeru kraje vozila oziroma tablic bo uporabnik od Darsa lahko zahteval vrnitev neizkoriščenega dela, a samo ob predpostavki, da bo predložil vse potrebne dokumente, ki bodo izkazovali verodostojnost dogodka (policijsko poročilo ipd.).

Elektronske vinjete so postale realnost

Preko spleta ali na klasičnih prodajnih mestih bo e-vinjeto možno kupiti za katerokoli vozilo oziroma za kogarkoli. Torej tudi za partnerje, sorodnike ali prijatelje. Predpogoj bo registrska številka avtomobila in cestninski razred, kamor se prevozno sredstvo uvršča. Pri Darsu ob tem svetujejo, da je ob tovrstnem nakupu priporočljivo, da obdarovancu izročimo potrdilo o nakupu e-vinjete, saj je to podlaga za morebitno kasnejše vlaganje zahtevkov za povračilo dela zneska pri Darsu (prodaja ali odtujitev vozila).

Elektronske vinjete so postale realnost

Nadzor bodo v okrepili z elektronskim sistemom (kamere) prepoznavanja registrski tablic, a to ne pomeni, da se s cest umikajo Darsovi nadzorniki. Slednji bodo še vedno prisotni na avtocestah in hitrih cestah, kajti še večji poudarek bodo namenjali tujim voznikom, ki predstavljajo preko 90 odstotkov vseh kršiteljev. Kazen tako za domače kot tuje voznike znaša 300 evrov, prav tako ne bo šlo niti brez stroška nakupa e-vinjete. Za vozila, ki so registrirana v Sloveniji, bodo cestninski nadzorniki plačilni nalog in račun za e-vinjeto poslali po pošti, medtem ko bo za primer kršiteljev iz tujine prekrškovni postopek izveden preden bo uporabnik zapustil slovensko mrežo avtocest.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija