Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zakaj je priporočljivo baterije polniti le do 80 odstotkov?
Skrb za vozilo
Zakaj je priporočljivo baterije polniti le do 80 odstotkov?
Zakaj je priporočljivo baterije polniti le do 80 odstotkov?
11.01.2022 02:31

Lastnike električnih avtomobilov pogosto skrbi upad kapacitete baterije s časom in se sprašujejo, kako lahko bateriji svojega avta podaljšajo življenjsko dobo.

Urša Prosenjak

Eden najučinkovitejših načinov je polnjenje baterije le do 80 odstotkov. Litij-ionske baterije slabo prenašajo skrajnosti, pa naj gre za ekstremno visoke ali nizke temperature ali pa za ekstremne cikle polnjenja in praznjenja. Pogosto polnjenje do 100 odstotkov in vožnja do skoraj prazne baterije bosta sčasoma zmanjšala količino električne energije, ki jo baterija lahko shrani.

Večina proizvajalcev svetuje, da se baterije električnih vozil napolnijo do 80 ali 85 odstotkov, nikoli pa do 100 odstotkov, kar je tudi eden izmed razlogov, da proizvajalci pri navajanju lastnosti vozila poudarjajo čas, ki je potreben za polnjenje baterije do 80 odstotkov.

Prav tako bo na baterijo slabo vplivalo, če jo povsem izpraznimo, ali pa če jo pri izpraznjenosti na manj kot 5 odstotkov pustimo več dni ali celo tednov.

Sčasoma litij-ionske baterije zagotovo izgubijo učinkovitost, a s skrbnim ravnanjem je mogoče njihovo življenjsko dobo občutno podaljšati.

Dodaten razlog, ki govori v prid polnjenju baterije do 80 odstotkov je bolj družbeno-kulturne narave, gre pa za obzirnost do drugih voznikov, ki prav tako čakajo na prosto mesto na javni polnilnici.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija