Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Na ceste se vrača skoraj 200 tisoč osnovnošolcev
Začenja se novo šolsko leto
Na ceste se vrača skoraj 200 tisoč osnovnošolcev
Na ceste se vrača skoraj 200 tisoč osnovnošolcev
30.08.2022 10:04

Novo šolsko leto je pred vrati in zdaj, ko se v promet ponovno aktivno vključujejo tudi najmlajši udeleženci, moramo vozniki poskrbeti za maksimalno previdnost na cesti. Obenem letos mineva štirideset let odkar smo v Sloveniji najmlajše opremili z rumenimi ruticami.

Urednistvo AVP, Policija

Slednja je v tem času postala obvezna za otroke prvega in drugega razreda, saj ta zelo dobro pripomore k prometni varnosti otrok. Ti so namreč precej bolj vidni v prometu, ostali udeleženci pa nanje bolj pozorni. Agencija za varnost v prometu sporoča, da se na naše ceste že ta teden vrača 194.554 osnovnošolcev, med njimi tudi 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive udeležence v prometu. Ob tem staršem svetujejo, da z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu. 

Na ceste se vrača skoraj 200 tisoč osnovnošolcev

V okviru prizadevanj za varnejšo pot šolarjev in vseh ostalih v prometu pri AVP izpostavljajo in opozarjajo na štiri ključne stvari: 

- Vozniki morajo hitrost vožnje prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo

- Pripetost z varnostnim pasom je izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu in ključna za varnost otrok

- Za volan ne sedemo pod vplivom alkohola 

- Voznike, kolesarje in pešce pa opozarjajo, da mobilni telefoni ne sodijo v promet

 

V kolikor se bomo vozniki držali vseh priporočil, bi lahko konkretno znižali črno statistiko. V lanskem letu je v prometnih nesrečah umrlo 6 mladoletnih oseb (enako kot v letu 2020), od tega 3 otroci do 14. leta starosti in 3 mladostniki. Hujše poškodbe je utrpelo 31 otrok ter 28 mladostnikov, lažje poškodovanih pa je bilo 384 med otroci do 14. leta in 235 mladostnikov.  V letošnjem letu do konca julija policija beleži eno smrtno žrtev med otroci do 14. leta in sicer v vlogi kolesarja ter enega umrlega mladostnika kot voznika motornega kolesa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija