Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Skozi rdečo in desno
Novosti
Skozi rdečo in desno
Skozi rdečo in desno
13.09.2022 00:36

Ljubljana je pred 14 dnevi dobila pet novih križišč, kjer se lahko pri rdeči luči na semaforju zavija desno.

Artur Švarc

V nekaterih križiščih, za katere mora biti izpolnjenih več pogojev, med drugim preglednost in pas za zavijanje desno, je po novem na semaforju poseben kvadratni znak črne barve z zeleno puščico desno. To pomeni, da se, ko na semaforju gori rdeča, križišče za tiste, ki zavijajo desno, »spremeni« v klasični odvzem prednosti kot bi bil semafor izklopljen in bi utripala rumena luč.

Vozniki, ki so v križišču v taki situaciji, lahko zavijejo desno, potem ko se prepričajo, da ne bodo odvzeli prednosti avtomobilom, kolesarjem in pešcem, ki imajo zeleno luč. Pravilo, ki je na primer v ZDA stalnica, je pri nas novo in je v praksi testno zaživelo šele lani, omogoča pa nekaj več pretočnosti prometa, kjer je to mogoče. Naj takoj opozorimo – v desno pri rdeči lahko zavijete le, če ima semafor omenjen črni znak, v nasprotnem primeru to ni dovoljeno.

Za tovrstno ureditev skrbijo kar mesta sama, več tovrstnih znakov je na primer tudi v Mariboru in Novem mestu. Novost je za nekatere voznike še vedno presenečenje, tako se zgodi, da nekateri čakajo pri rdeči (in jih ni dovoljeno obvoziti čez pas za naravnost ali levo!), ker se s tem še niso srečali ali pa niso prepričani vase, spet drugi pa planejo v križišče, ko ne vidijo avtomobila z leve, pri čemer spregledajo kolesarja. Policija je doslej od vpeljave novosti obravnavala eno prometno nesrečo pri zavijanju desno pri rdeči.

Nova križišča v Ljubljani so križišče pri ljubljanskem tunelu, križišče v Snebrjah pri priključku na avtocesto, križišče na Rudniku pri izvozu z avtoceste in dve križišči na Barjanski (Ljubljana – jug) s Cesto dveh cesarjev in Riharjevo cesto.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija