Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Zadnji vsestranski junak
Mercedes Razred T 180d
Zadnji vsestranski junak
Zadnji vsestranski junak
23.01.2023 11:00

Avtomobilski svet se spreminja, okusi kupcev tudi, a tam nekje med vso eksotiko se skriva vsestranski biser, mnogoživka s številnimi vlogami za različne filme – Mercedesov Razred T.

Artur Švarc Artur Švarc, Urša Prosenjak

Kam gre svet štirikolesnikov, lahko le slutimo, zagotovo ne ve nihče. Najbolj pa tradicionalne voznike in voznice ob poplavi raznih križancev in prisilnega povezovanja vrst muči predvsem uporabnost za najrazličnejše naloge. Bi radi prostornost? Kaj pa velik prtljažnik in odlagalna mesta? Napredno tehniko? Družinski potovalnik? Varčni dizelski pogon? Saj to v poplavi novih kreacij in izumiranju enoprostorcev ne obstaja več. Ali pač?

Razred T ni avto, ki bo pobral nagrado za najlepšega, najhitrejšega, najmočnejšega in še kaj podobnega za tekmovanje, je pa zagotovo avto, katerega vrsta je menda že izumrla. Pa ni. Druženje z njim povrne najbolj prvinske avtomobilistične izkušnje, ko smo lahko z avtomobilom, ko gre za opravke, počeli in prevažali vse – na blizu in na daleč.

V segmentu najboljše

Zanimivo je, da prav Mercedes vztraja v segmentu, kjer so se pri nas podobni modeli, ki so včasih veljali za zelo popularne, popolnoma marginalizirali – Berlingo in Partner sta postala električarja, Caddy gre le še na bencin. Pri Mercedesu so ostali zvesti prvotni filozofiji, pa čeprav sploh niso začeli dobe teh uporabnih malih kock – prostorno, vsestransko in varčno, tako da je Razred T tudi še edini svoje vrste, ki ponuja dizelski motor.

Ob koncu časa bo prav Razred T šel v zgodbo kot zadnji veliki junak, ki zna praktično vse. In kot v vseh pravljicah, ima 10 čarobnih stvari, ki ga postavljajo iznad ostalih.

1. Oblika z značajem

Kot klasični - včasih smo temu rekli kombi - enoprostorec, prav veliko skupnega z Mercedesovo limuzinsko tradicijo, je pa s svojimi visokimi stranicami in streho, nizkim nosom in obrazom, ki ga od Zvezde tudi pričakujete, nesporen član poldrugo stoletje stara tradicije. V dolžino meri 4,48 metra, visok je 186 centimetrov in pove – za temi stenami je mogoče prav vse. Razred T je prav to, kar je nekoč Razred B želel biti.

2. Mati, dizla!

Za raznovrstne poti, pa naj bo skok do trgovine danes, obisk sorodnikov na drugem koncu Slovenije ali službena pot s sodelavci daleč na sever Nemčije, Cankar bi rekel – čez dizla ga ni. Razred T je pravzaprav zadnji svoje vrste, kjer se lahko pot podaljša s štirivaljnim dizlom tudi več kot 1000 kilometrov, brez da dolivate gorivo. V enem kosu. S 85 kW (116 KM) in 270 Nm navora avta sicer ne bo spremenil v neposrednega brata Mercedesovega W14 iz Formule 1, je pa po znamki v krvnem sorodstvu, kar je dovolj. Dovolj za zelo ležerno vožnjo in dovolj za odločnejše premike, ko posveti zelena ali prehitevamo počasnele.

3. Desna roka lenari

Sedemstopenjski dvosklopčni menjalnik je logična nadgradnja štirivaljnemu motorju, sploh zato, ker razbremeni voznika še ene naloge – prestavljanja. Na novo programirana elektronika odlično sodeluje z dizelskim motorjem in prestavlja uglajeno in natančno, točno takrat, ko si to zamislimo, ne da bi rabili dodatno pritiskati na stopalko. Spet mestna vožnja kot tudi poslovna pot z manjšo ekipo je lahko precej manj stresna in svobodna.

4. Od nahrbtnika do ropa Ikee

Za dvižnimi vrati na zadku se nahaja prtljažni prostor pravilnih oblik, prekrit tudi s polico. Osnova meri 517 litrov, kar bo več kot dovolj za škatlo iz bližnje trgovine, selitev narodov za petčlansko družino na poletne počitnice in s podiranjem sedežev tudi za popolno prenovo dnevne sobe ali spalnice. V končnih 2390 litrov gre polovica skladišča trgovine s pohištvom in to – z eno vožnjo. Brez pregradnih sten ali mrež kot pri drugih. Enostavno škatla za vse mogoče velikih dimenzij, tudi za božično drevesce z darili.

5. Stranska drsna vrata

Eden od adutov enoprostorcev so bila vedno drsna vrata. Včasih enojna, zdaj dvojna. Enostaven poteg kljuke in že borša s plavalno opremo za trening pristane na zadnjih sedežih in tam tudi obsedi.

Neglede na tesne parkirne prostore, kjer potem sosedi zatikajo listke (po naročilu svojih besnih žen), da imajo zaradi vas zmenek s kleparjem – to tu odpade. Praktičnost dostopanja na zadnje sedeže bolj enostavna ne bi mogla biti.

6. Sprednja Vrata z veliko

Ena od reči, ki nas je prijetno presenetila, so nenavadna sprednja vrata za voznika in sopotnika. Ne, nič ni narobe z njimi, a verjetno je Razred T edini avtomobil, kjer se ta odprejo za 92 stopinj. Ne tako, za silo, da bi se mi kompaktni morali polomiti (ali uporabiti WinZIP) pri vstopanju, ampak na širooooko. Dobesedno. Če ne vidite, ne verjamete. Šolsko igranje s kredo, ravnili in geotrikotnikom je pokazalo – 92. Stopinj. Seveda ne doma v garaži s sosedovimi konjički, ampak na odprtih prostorih pa si lahko date duška in se usedete na sedeže in izstopite kot grofje. Pa še vrata z zvočniki se na pikniku spremenijo v polni hi-fi sistem.

7. Vlečna kljuka in strešne sani

Nič več Martin, ki ima delavnico in nekaj vari tako za hobi. Za slabih 600 evrov doplačila ima Razred T že tovarniško narejen repek – vlečno kljuko, na katero pripnete prikolico za domača hišniška dela, zadnjič odpeljete jadrnico na obalo reke ali z bivalno prikolico odbrzite na dopust. Do 1,5 tone lahko vleče Razred T. Le na konverter priključka elektrike ne pozabite, če je reč, ki jo priklapljate, že v letih, Mercedes ima novejšo z več pini. Na strešna vodila lahko potem nataknete še nosilec za kolesa (ali pa na stojalo na kljuko) ali strešni kovček za dilce, če bo petčlanska družina romala na smučarijo.

8. Vrtec na obisku

Za drsnimi vrati zadaj so trije ločeni sedeži, na katero posadite odrasle kolege iz pisarne za druženje po službi ali svojo deco, neglede na starost. Vsi trije sedeži imajo enostavna isofix sidrišče, če je mladež še na flaški z mlekom in potrebuje varno sedenje v otroškem sedežku

Za tiste bolj kreativne pa so v hrbtiščih sprednjih sedežev priročne mizice za kupovanje miru med vožnjo ali zobanje hrane in srkanje pijače za tiste - lačne in žejne.

9. Veliko prostora in še več

Enoprostorsko oblikovana kabina z visokim stropom ima dovolj odlagalnih mest – od širokega predala v vratih, kamor gre tudi 1,5-litrska plastenka, do odlagalnih mest med sedeži in pod sredinsko konzolo.

Za povrh lahko kar nekaj reči, če niso preveč kotaleče se sorte, odložite še na priročno polico nad glavo, od raznih papirjev, časopisov do kape, ker se je zunaj pač napovedala prava zima. Na dosegu roke.

10. Materiali visoke mode

Včasih je za kombije veljalo, da so narejeni za silo, ko gre za materiale v notranjosti. Trda plastika je morda že trpežna, nič kaj pa ni prijetna za oči, še manj za otip, lahko pa deluje tudi ceneno. Pohvalno je, da so fantje v Stuttgartu notranjost avtomobila iz segmenta, s katerim se marsikomu ne bi dalo ukvarjati, naredili enakovreden izdelek s kakovostno plastiko, usnjem in estetsko domišljenimi barvnimi elementi kot so srebrne reže zračnikov in obroba sredinske konzole. Enako velja tudi za obloge vrat in same sedeže. Razred T je v praksi dal več kot pozitivne občutke tudi pri počutju v notranjosti, ne samo pri uporabni vrednosti in voznih lastnostih. Ne manjka pravzaprav nič – sploh gretje sedežev je bila dobrodošlo razvajanje ob odhodu starega leta.

... in še 11. - 21. stoletje

Razred T ne zaostaja za svojimi prestižnimi limuzinskimi brati, ko gre za elektroniko. Infotainment s sistemom MBUX na sredinskem zaslonu je enak ostalim zvezdnim modelom, ob dveh klasičnih merilnikih pred voznikovimi očmi je še en barvni zaslon s potrebnimi informacijami o delovanju avtomobila, tu so aktivni tempoma in vsi asistenčni sistemi, od preprečevanja naleta do ohranjanja voznega pasu, prepoznavanja prometnih znakov in opozarjanja na mrtvi kot. Za povrh se MBUX povezuje še z aplikacijo, tako da lahko to škatlasto čudo od uporabnosti nadzirate in tudi delno upravljate kar preko pametnega mobilnika.

Teden za čast in slavo

Kratek Božičkov teden in nič kaj prijetno vreme za druženje z Razredom T mi je vseeno odneslo kakršnekoli pomisleke o nedodelanosti in preprostosti tega segmenta. Srebrna zvezda se ni izneverila svoji filozofiji in je tudi v ta, poslednji vsestranski avto, dodala vse, da bi se počutili kot pri njih doma. Medtem ko eni s predpisi za pregradnimi stenami in v tleh nameščenimi baterijami brišejo še zadnje spomine stare slave, je pravi kompaktni enoprostorec še vedno dolgoprogaški dizelaš z vsem aktualnim avtomobilskim znanjem tretjega desetletja dvatisočih.

Jutranji skok na trening do bližnjega bazena, povsem nenaporno. Torba na zadnjih sedežih, gretje sedežev ob vračanju. Ideja o novi postelji iz modro-rumene trgovine? Podrta sedeža za sestavljanko v škatlah in še bi lahko bila daljša pol metra.

Hektični nakupi pred božičnimi prazniki, ko bo vse zaprto. Tri škatle v prtljažnik, dve vrečki na zadnje sedeže, brez težav na ozkih parkirnih mestih – vse se dvigne do vrha ali odrine na stran. In potem na praznični dan obisk starih staršev tam na severu. Malo avtoceste, nekaj več ovinkov skozi sotesko gor do Drave.

Zadnji vsestranski junak

Poraba pa zelo impresivnih 6,1 litra - z lahkoto bi šlo čez 1000 z enim rezervoarjem, tu je tudi lenarjenje zame voznika z avtomatiko za prestavljanje, poslušanje glasbe, ki jo smrklja z zadnjega sedeža vrti skozi Bluetooth povezavo iz njenega Spotifyja (ah, okus današnje mladine) in hkrati na mizici riše in ustvarja v svoj zvezek. Lahko bi sedela spredaj, ampak ne, zadaj si je omislila svoje kraljestvo. Ob vračanju v osredje države je bil prtljažnik poln babičinih dobrot za bližnje in daljne sorodstvo in pred kratkim najdenih sank iz otroštva za primer, če in ko bo končno padel sneg. Razred T, zadnji veliki junak, ni pripomnil ničesar.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
Msport223.01.2023 12:45
Dober članek.
IcEmAn23.01.2023 18:46
Ko je ravno članek o nemškem Kangoo-ju. Se kaj ve - a novi uvoznik kaj razmišlja o tem, da bi v (bližnji) prihodnosti dal v ponudbo potniškega Kangoo-ja? Upam, da ni izgovor, da je Nissanov klon dovolj, da ni potrebe po originalu.
rovokopac24.01.2023 11:15
Še en dostavnik, ki ljudi obravnava kot pakete, material...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija