Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Najboljši športnik v klubu
Premiera: BMW M3 CS
Najboljši športnik v klubu
Najboljši športnik v klubu
25.01.2023 05:28

BMW nadaljuje tradicijo posebne različice z manj teže in več moči – M3 je dobil novega brata, ClubSport.

Artur Švarc BMW

CS je del BMW-jevih modelov že vse od E9 naprej in je uvrščen stopnjo nižje od CSL. Prejšnja generacija M3 je dobila CS dodatek 2017, aktualna pa te dni. Tudi CS je na voljo le s samodejnim menjalnikom, a tokrat tudi s štrikolesnim pogonom xDrive (in seveda možnostjo le zadnjega pogona).

Inženirji pri BMW-ju so iz motorja S58 s tremi litri prostornine in dvema turbo polnilnikoma izvlekli 405 kW (550 KM), kar je dovolj za 3,4 sekunde do 100 km/h. Posebna serija CSL ima sicer še nekaj malega moči več, je pa navor – 650 Nm – enak kot pri M3 Competition.

Najboljši športnik v klubu

Manjša teža

Ni šlo vse le navzgor po številkah, nekaj malega, natančneje 34 kilogramov, je CS tudi lažji, zahvaljujoč uporabi karbonsko ojačane plastike ali CFRP. Iz nje so narejeni pokrov motorja, sprednji spojler, vstopniki za zrak, zunanja ogledala, difuzor na zadku in spojler na pokrovu prtljažnik. Enako je, kot je že v navadi pri shujševalnih kurah, karbonska tudi streha, v notranjosti pa osrednja konzola in nekaj estetsko dodanih površin.

To pa še ni vse, teža je dodatno zmanjšana pri zadnjem delu izpuha, narejenem iz titana in sedežih, ki so vtisnjeni v karbonsko školjko. Pri strupenem sorodniku, kupejevskem M4 CSL, so na primer odstranili tudi zadnje sedeže, kar za 4-vratno limuzino kot je M3 CS ne bi imelo smisla, zato ti ostajajo. Del novega modela je tudi paket M Driver, ki odklene končno hitrost, ta je 303 km/h.

Najboljši športnik v klubu

Impresivna podoba

Dizajna M3 v vseh formah smo se zdaj že navadili, gre predvsem za velikanski ledvički na nosu. Avto na fotografijah je obarvan v strupeno Signal Green zeleno barvo (ki pa seveda ni edina, na voljo so še črna, siva in bela), ki je pri Bavarcih na voljo le iz seznama individualnih želja, ima rumeno obarvane dnevne luči kot M4 CSL, M5 CS in dirkalniki. Obris maske je obrobljen z rdečo, enako velja tudi za sedeže in dodatke v notranjosti na armaturni plošči, veliko pa je tudi golega lakiranega karbona. Sedeža sta električno pomična, ogrevana in imata osvetljen logotip CS.

Na seznamu doplačil so karbonske zavore, sprednje gume merijo 275/35 ZR19 in 285/30 ZR20, platišča pa so lahko v mat črni ali zlato-bronasti barvi.

M3 CS bo narejen v omejeni seriji, niso pa pri BMW-ju razkrili same številke. Če je bil M4 CSL narejen v samo 1000 primerkih, bo pri M3 CS nekoliko višja. Avto bodo izdelovali v tovarni v Munchnu od marca naprej.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
KOMPRESOR26.01.2023 12:18
OMG :)
© Copyright 1999-2023 Avtomanija