Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pri Škodi sredi Ljubljane preskušali tehnologijo prihodnosti
Razvoj
Pri Škodi sredi Ljubljane preskušali tehnologijo prihodnosti
Pri Škodi sredi Ljubljane preskušali tehnologijo prihodnosti
16.03.2023 12:30

Češki proizvajalec pri razvoju novih asistenčnih sistemov in tehnologij ves čas tesno sodeluje s številnimi zagonskimi podjetji in univerzami po vsej Evropi. Ena takšnih idej je pomoč pešcem pri prehodu čez cesto.

Peter Pirkovič Škoda, Youtube

Skupaj z univerzama v Pragi in Munchnu razvijajo posebnega robota z oznako IPA2X (Intelligent pedestrian assistant to everyone), ki je usposobljen pomočnik pri prečkanju pešcev čez prehod za pešce. Ta se v trenutku, ko ti želijo prečkati cesto, postavi na sredino te in voznikom s posebnimi vizualnimi znaki opozarja na prisotnost pešcev. Umetna inteligenca robota istočasno komunicira tudi z nekaterimi sodobnejšimi avtomobili (opremljeni z laserskim čitalnikom Lidar), ki na podlagi njegovih podatkov preko instrumentnih plošč v avtomobilu še dodatno opozarja voznike na prisotnost pešcev na cesti.

Pri Škodi sredi Ljubljane preskušali tehnologijo prihodnosti

Pri Škodi so šli še korak dlje in ugotovili, da lahko na električnemu Enyaqu izkoristijo masko vozila za nekakšen zaslon, ki prenaša vizualna sporočila pešcem. Sistem pametne zavorne luči je prilagojen na način, da sprejema navodila tudi od prej omenjenega robota IPA2X na prehodih za pešce. Zanimivo je dejstvo, da so omenjeno tehnologijo prvič resneje preskušali v ljubljanskem BTC-ju. Več v spodnjem video zapisu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
forplan19.03.2023 19:05
Kako poneumljanje ljudi! Čez 100 let bodo potrebovali robota da jih za roko vodi črez prehod!
© Copyright 1999-2023 Avtomanija