Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Britanski kupci se vse manj zanašajo na javne polnilnice
Elektrifikacija
Britanski kupci se vse manj zanašajo na javne polnilnice
Britanski kupci se vse manj zanašajo na javne polnilnice
17.03.2023 23:23

Manj kot petina kupcev električnih avtomobilov bi se za nakup odločila tudi brez lastne polnilnice.

Urša Prosenjak

Raziskava portala What car? med 1200 kupci je pokazala, da večina tistih, ki nameravajo kupiti električni avto, načrtuje polnjenje vozila pretežno doma ponoči. Kar 84,3 odstotka vprašanih je povedala, da bodisi že imajo domačo polnilnico wallbox ali pa jo nameravajo namestiti v kratkem.

Ko so jo vprašali, ali bi se za nakup električnega avtomobila odločili tudi, če ne bi imeli možnosti polnjenja doma in bi bili vezani zgolj na javne polnilnica, je le 17,7 odstotka odgovorilo pritrdilno. Ko je isti portal izvajal enako raziskavo avgusta 2022, je več kot četrtina vprašanih rekla, da bi imeli električni avto tudi v primeru, če bi lahko uporabljali le javne polnilnice.

Kupce, ki trenutno kupujejo avto s klasičnim pogonom, so vprašali, zakaj ne razmišljajo o prehodu na elektriko. Skoraj polovica, natančneje 47 odstotkov, je reklo, da so električni avtomobili predragi, 41,6 odstotka pa ocenjuje, da mreža javnih polnilnic ne zadošča njihovim potrebam. 23,5 odstotka je kot razlog za vztrajanje pri tradicionalnem pogonu navedlo nezmožnost polnjenja doma, 16 odstotkov pa odvrača prenizek doseg.

Po uradnih podatkih je bilo januarja letos v Veliki Britaniji 37.055 javnih polnilnih postaj za električne avtomobile. Med njimi je bilo 6.887 hitrih polnilnic. Lani oktobra so na Otoku zabeležili milijonti električni avto, v prvih dveh letošnjih mesecih pa se je število novih registracij električnih avtomobilov povečalo za 19,1 odstotka.

»Pomanjkanje polnilne infrastrukture je še vedno eden izmed glavnih razlogov, zaradi katerih se kupci ne odločajo na prehod na elektriko,« je povedal urednik portala What Car? Steve Huntingford. »Čeprav se število polnilnic veča, bo potrebno storiti več v podporo kupcem, ki razmišljajo o nakupu električnega avta.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs18.03.2023 05:08
No ja, nič ne gre z danes na jutri. Predvsem pa je pomembno, da gre elektrifikacija v korak z digitalizacijo trgovine in delovnih mest, beri nakupovanjem po spletu in delom od doma ter zato vedno manjšo potrebo po avtu za dnevne vožnje.
DasAuto19.03.2023 14:54
Imam občutek, da ta elektrifikacijski bum počasi pada na realna tla, da ljudje odkrivajo, da ni vse zlato, kar se sveti...
© Copyright 1999-2023 Avtomanija