Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Renault 5 bo prihodnje leto že na cesti
Prve tehnične podrobnosti
Renault 5 bo prihodnje leto že na cesti
Renault 5 bo prihodnje leto že na cesti
30.03.2023 13:48

Januarja 2021 je Luca De Meo, ki je pol leta pred tem prevzel krmilo Renaulta, na posebni tiskovni konferenci pred javnostjo razkrival strateške načrte te znamke in med drugim prvič pokazal novodobno Petko na električni pogon.

Peter Pirkovič

Že takrat je bil De Meo zelo jasen pri časovnici in napovedal, da avto na ceste prihaja sredi leta 2024. Leto pred njegovim prihodom so Renaultovci s širšo javnostjo delili nekaj uporabnih podatkov vezanih na pogon. Torej, razvoj Petke je temeljil na koncernski platformi CMFB-EV, električni motor je postavljen spredaj, kar pomeni, da bo tudi pogon vezan na sprednji par koles. Odprta je tudi možnost štirikolesnega pogona, česar pri Renaultu ne zanikajo, kar pomeni vgradnjo dodatnega elektromotorja na zadnji osi. Izbira platforme CMF je bila logična poteza (k razvoju te so znanje prispevali še pri Nissanu in Mitsubishiju), saj gre vsestransko arhitekturo, na kateri je možno razvijati tako modele s tradicionalnim pogonom kot tudi hibridne in električno gnane avtomobile. Za razvoj novega avtomobila so inženirji platformo nekoliko prilagodili, zato tudi oznaka CMFB-EV, a bistveno pri njej je, da ta omogoča optimizacijo številnih elementov in oblike, ki po mnenju Francozov omogoča do 30 odstotkov stroškovnega prihranka pri razvoju avtomobila. 

Renault 5 bo prihodnje leto že na cesti

Omeniti velja, da bo v Renaulta 5 vgrajena 400-voltna polnilna tehnologija, kar pomeni, da se bo baterijski zalogovnik na hitri polnilnici z enosmernim tokom polnil z močjo do največ 150 kilovatov. Pri Renaultu pravijo, da bodo v Petko vgrajevali novo generacijo baterij, ki so sestavljene samo iz 4 modulov, imajo boljšo energijsko gostoto in v primerjavi s tistimi iz modela Zoe tehtajo 15 odstotkov manj. Da se bo novi Renaultov model suvereno znašel tudi med ovinki, so mu inženirji vgradili neodvisno večvodilno zadnje vzmetenje.

Renault 5 bo prihodnje leto že na cesti

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo30.03.2023 21:06
Fajn za vzmetenje zadaj, to se bo super peljalo skozi ovinke! Baterija je pa vseeno še vedno precej staromodna, ampak nima veze, bolj bistvena bo tu cena.
RenaultF130.03.2023 21:59
Tale prema zadaj zelo dvomim da bo serijska ker sicer bo avto 30k€. Prej bi rekel kakšna športna verzija RS al kaj že Majo po novem.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija