Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Pas za avtonomne tovornjake
Tehnologija prihodnosti
Pas za avtonomne tovornjake
Pas za avtonomne tovornjake
31.03.2023 23:00

Na eni glavnih japonskih avtocest bodo avtonomna tovorna vozila dobila svoj pas.

Urša Prosenjak

Odsek s pasom za avtonomne tovornjake bo dolg približno 100 km, povezoval pa bo mesti Numazu in Hamamatsu na avtocesti med Tokijem in Nagojo, ki ima po tri pasove v vsako smer, vsebuje pa dolge ravnine, ki so idealne za uvedbo samovozečih tovornjakov.

Pas za avtonomne tovornjake bo začel delovati prihodnje leto, pri tem pa ne gre zgolj za opredelitev vrste prometa, pač pa bo pas opremljen s senzorji in kamerami, ki bodo nenehno spremljale pogoje na cesti. Sistem bo pomagal opozarjati tovornjake na morebitne predmete na cesti in jim omogočil, da se jim izognejo. Za delovanje sistema po potrebno tudi 5G komunikacijsko omrežje. Dokončne predpise za uporabo avtonomnih tovornjakov in instalacijo zahtevanih senzorjev bodo določili ministrstvo za promet, gospodarsko ministrstvo in upravljalec avtocest.

Ni še odločeno, ali bodo avtonomni pas lahko uporabljala tudi vozila z vozniki. Sicer pa je uvedba tehnologij samodejne vožnje na Japonskem upočasnjena zaradi pomanjkljive zakonodaje, ki ureja to področe in pomanjkanja ustrezne cestne infrastrukture.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija