Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Policisti poostreno nadzorujejo hitrost
Vozniki, pozor!
Policisti poostreno nadzorujejo hitrost
Policisti poostreno nadzorujejo hitrost
20.04.2023 14:25

Tradicionalna akcija policistov, kjer pozornost namenjajo nadzoru hitrosti, se je začela danes in bo trajala ves dan. Objavljamo lokacije nadzora meritev.

Peter Pirkovič Policija, AVP

Počasi se daleč pride, bo primeren slogan za jutrišnji dan, ko bodo policisti med 6 in 18.uro z vsemi razpoložljivimi sredstvi prežali nad prehitrimi vozniki. Gre za znano akcijo, ki vselej prinese pomemben učinek, a žal le ta izbrani dan. Po njem je neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok za prometne nesreče. Več kot tretjino nesreč v Sloveniji se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti.

V primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h je tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je tveganje za smrt pešca že 90-odstotna. Omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti so namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji). S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje – to privede do t. i. tunelskega vida. Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, in morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. 

Policisti poostreno nadzorujejo hitrost

Velja za vse: če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo.

 

Na posebni povezavi preverite, kje bodo policisti izvajali meritev hitrosti. A v mnogih primerih niso tako zelo specifični glede lokacije. Srečno.

LOKACIJE MERITEV - 2023

So pa ravno včeraj na Darsu objavili kolaž posnetkov nadzornih kamer, kjer je razvidno, da vozniki svoje hitrosti niso prilagodili.  

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija