Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Bo brexit uničil britansko avtomobilsko industrijo?
Gospodarstvo
Bo brexit uničil britansko avtomobilsko industrijo?
Bo brexit uničil britansko avtomobilsko industrijo?
23.05.2023 23:10

Stellantis poziva britansko vlado k ponovnim pogajanjem o Brexitu, saj bodo predvidene carine Evropske unije močno povečale stroške proizvodnje električnih vozil, kar pomeni tudi nevarnost zaprtja tovarn in odpuščanja delavcev.

Urša Prosenjak

Koncern Stellantis je vladi Velike Britanije postavil ultimat: če se ne bo nemudoma znova pogajala o delu trgovinskega sporazuma o brexitu, bo proizvajalec moral zapreti svoje britanske tovarne in s tem ukiniti na tisoče delovnih mest.

S prihodnjim letom bodo med EU in Veliko Britanijo veljali strožji predpisi za industrijske izdelke. V skladu z dogovorom o brexitu bo moralo biti 45 odstotkov električnih avtomobilskih komponent britanskega ali EU izvora, da bodo avtomobili lahko izvoženi brez dajatev, od leta 2027 pa bo moral ta delež znašati kar 65 odstotkov.

»V praksi je to težko izvedljivo,« opozarja Mike Hawes, generalni direktor Britanskega trgovinskega združenja avtomobilske industrije. »Težko je dobiti baterije, ki predstavljajo velik del vrednosti električnih avtomobilov. Domača proizvodnja ne dosega povpraševanja.«

Obstaja resna nevarnost, da bodo proizvajalci avtomobilov od prihodnjega leta res morali plačevati carine pri izvozu v EU. Električne baterije bo namreč verjetno treba kupovati izven EU, večina pa jih bo najverjetneje iz Azije, verjetno iz Kitajske ali Južne Koreje.

Andy Palmer, strokovnjak za avtomobilsko industrijo in nekdanji direktor podjetja Nissan, se boji, da to ne bo prizadelo le okoli 5000 zaposlenih v Stellantisu, pač pa skupno 800.000 britanskih delovnih mest povezanih z avtomobilsko industrijo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs23.05.2023 23:31
No, enkrat so to že dali skozi, bodo pač še enkrat. Za duševni mir je morda neprijetno edino to, da so vmes že skoraj spet postali avtomobilska velesila, pa grejo zdaj nazaj v osemdesets.
Jebela24.05.2023 13:57
Mah, malo so že dolgočasni s tem brexitom. Saj so vedeli, kajjih čaka, sedaj pač žanjejo, kar so sejali. In tako bo verjetno še za kakšno drugo stvar, ne samo avtomobile.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija