Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Še več drznosti in elektrike
Premiera: Toyota C-HR
Še več drznosti in elektrike
Še več drznosti in elektrike
26.06.2023 23:41

Toyota je predstavila drugo generacijo C-HR, narejenega specifično za evropski trg. Na voljo bo s tremi elektrificiranimi pogoni, dva sta hibridna in prvič je avto na voljo tudi kot priključni hibrid.

Artur Švarc Toyota

Nekdanji šef Toyote, Akio Toyoda je pred nekaj leti imel dovolj kritiziranja tehnično dovršenih, a na videz dolgočasnih modelov njegove znamke. Nič več dolgočasnih avtomobilov je bil moto, zdaj star že 7 let in že prva generacija C-HR je imela kar nekaj svežine, postavljene na tehnologijo Corolle. Naslednik, ki prihaja, stopa v velike čevlje in nadaljuje z brutalno odločnim dizajnom.

C-HR ni skrivnost, decembra je bil predstavljen kot koncept C-HR Prologue, kmalu zatem so se pojavile patentne skice. Seveda pa je vse to napovedovalo le drzen dizajn, o tehniki pa ni bilo veliko znanega.

Od zdaj naprej so vsi pogoni elektrificirani, dva običajna hibrida in še priključni. Ta ima 2-litrski štirivaljnik s 118 kW (152 KM) in 190 Nm, ki mu pomaga 120-kilovatni elektromotor z 208 Nm, ki daje skupno sistemsko moč 164 Kw (223 km), tako kot pri novem Priusu. To je tudi najmočnejša različica C-HR do zdaj. Do stotice pospeši v 7,4 sekunde, končna hitrost je 180 km/h. Zanimiv je tudi električni doseg, s polno baterijo znaša 66 kilometrov.

Še več drznosti in elektrike

Preostala pogona za C-HR sta hibridna, tu je 1.8 Hybrid z 72 kW (98 KM) in 142 Nm navora, ki mu pomaga 70-kilovatni elektromotor, skupna moč pa je 96 KW (130 KM). C-HR 1.8 Hybrid do stotice pospeši za odtenek manj kot 10 sekundah, povprečna poraba pa je 4,8 litra. Tu je tudi močnejši 2.0 Hybrid, ki ima enak bencinski motor kot priključni hibrid (118 KW), a manj močan elektromotor (82 kW), skupna moč pa je 146 kW (198 KM). Do stotice močnejši hibrid pospeši v 8,1 sekunde, končna hitrost je 180 km/h. Ena od opcij pri 2.0 Hybridu je tudi dodatni elektromotor na zadnji osi in štirikolesni pogon.

V dolžino novi CH-R meri 4,36 metra, kar je 3 centimetre manj od predhodnika, je pa s 183 centimetri 3 centimetre širši. Višina z 1,56 metra in medosna razdalja 2,64 metra ostajata nespremenjena. Na  zunanjosti najdemo zelo drzne sprednje in zadnje luči, potopne kljuke in zadnja vrata, delno obarvana v črno, ki skrije dejansko velikost.  Vzvratna ogledala so se z A stebrička preselila na vrata, kot celota pa novi oblikovalski jezik sledi temu, kar smo že videli pri bZ4X in Priusu.

Še več drznosti in elektrike

Pri Toyoti pravijo, da so veliko dali na kakovost izdelave, tako na zunanjosti kot v notranjosti. Notranjost se ovija okoli voznika in sovoznika, okrogli zračniki pa dajejo nekaj športnega pridiha. Digitalni merilniki merijo 12,4-palca, osrednji infozabavni zaslon pa 8 ali 12,3 palca, odvisno od opreme, tu je tudi head-up zaslon. Notranja osvetlitev ima različne barvne odtenke, zna pa tudi oddajati različna svetlobna opozorila kot na primer, če odpremo vrata, pa se od strani približuje avto.

Aplikacija na telefonu deluje kot pametni ključ, ki ga avto zazna in prestavi sedeže in ostale vozniku prilagojene parametre. CH-R ima še nekaj novega – zna parkirati samodejno, tudi če voznika ni v avtomobilu. Nekaj je tudi novih asistenčnih sistemov kot Acceleration Supression, ki upočasni input z nenadoma spuščene stopalke za plin, če je trčenje z avtomobilom pred njim neizogibno. Nov je tudi Proactive Driving Assist (PDA), ki samodejno upočasnjuje avto, če stopalka za plin ni pritisnjena, pa se C-HR približuje avtu pred njim. Med opcijami najdemo aktivno panoramsko streho, kjer se steklo zatemni v treh stopnjah, s čimer so prihranili 5 kilogramov za fizično zaveso, ostali pa so tudi trije centimetri več za glavo.

Še več drznosti in elektrike

Toyota se je pohvalila, da so pri novem C-HR uporabili dvakrat toliko trajnostnih materialov kot pri predhodniku. Avto k nam prihaja konec leta, sprva z dvema posebnima edicijama Premiere Edition in GR Sport, dekoriranim z GR dodatki, vključno z 20-palčnimi kolesi.

Toyota je lani prodala 109 tisoč C-HR v Evropi, več je bilo le RAV 4 (113 tisoč) in Yaris Cross (156 tisoč), če gledamo pol terenske lastnosti, na vrhu pa sta seveda Yaris (185 tisoč) in Corolla (182 tisoč). Novi C-HR ima tako vse možnosti, da ta vrstni red v bodoče premeša.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even7727.06.2023 04:45
Naslednji za v garažo, @Alfa?
R7827.06.2023 07:39
Čeprav zadaj od strani malo spominja na star model Civic-a (9 gen.), mi zgleda v redu. Bojim se samo, da tole ne poceni, čeprav ne bi smela bit dražja od večje Corolle Cross.
jjs27.06.2023 09:40
Ta tip avta meni osebno nekako ne sede, a je tale zadeva kljub vsemu svojevrsten oblikovni dosežek. Na "origami" oblikovanje sem se medtem že nekako navadil, proporci pa tudi kar lepo štimajo. Zelo poševen zadnji stebriček v stilu AygoX mi tudi deluje prav všečno, in ja, rad bi kaj šimfal, pa ne morem. Po novem Priusu spet en všečen izdelek.
alfafil27.06.2023 10:02
Vsekakor bo tole v ožjem izboru za naslednji avto, čez 2-3 leta. Bomo videli, razmišljam tudi o EV.
7even7727.06.2023 11:32
Aha, te razumem. Sam zdaj sicer (in predvidoma še do oktobra) nekaj naročenega že (spet) čakam, smpak ja - če bo nek realen napredek v recimo obdobju treh, štirih let, potem zna biti eden od tudi naših morda kot EV.
klemens27.06.2023 13:25
Tudi meni je všeč, kot Aygo-X, novi Prius.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija