Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Nesoglasja med Francijo in Nemčijo glede kitajske konkurence
Boj za prevlado na trgu
Nesoglasja med Francijo in Nemčijo glede kitajske konkurence
Nesoglasja med Francijo in Nemčijo glede kitajske konkurence
12.09.2023 23:11

Francija poziva predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, naj v svojem letnem govoru o stanju Evropske unije izpostavi vprašanje kitajskih električnih vozil kljub strahu pred maščevanjem azijske velesile.

Urša Prosenjak

Francoska vlada in tamkajšnja avtomobilska industrija že dalj časa pozivata Evropsko unijo k protidampinški preiskavi kitajskih proizvajalcev električnih vozil. To bi lahko vodilo v uvedbo dodatnih carin na kitajska električna vozila, saj Evropa meni, da se na stari celini prodajajo nepošteno poceni z namenom zadušitve evropske konkurence.

Nemčija na drugi strani temu nasprotuje, vendar Francija ostaja zagovornica močnejših evropskih trgovinskih zaščitnih ukrepov in močnejše industrijske politike. Tudi Bruselj nad francosko zahtevo ni navdušen, saj se tako politika kot gospodarstvo bojita kitajskega maščevanja. Zlasti nemški proizvajalci nad trgovinsko vojno s Kitajsko niso navdušeni, saj je to eden večjih trgov za Volkswagen, BMW in Mercedes. Po drugi strani pa francoske znamke na Kitajskem nimajo močne opore in želijo zaščititi domači trg pred uvozom kitajskih tekmecev. Ob tem je evropski komisar za notranji trg Thierry Breton, sicer Francoz, posebej posvaril pred rastjo kitajskega izvoza električnih avtomobilov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens13.09.2023 09:25
Kot sem napovedoval... Z Nemčijo je pa očitno konec...
alfafil13.09.2023 10:33
Prvo naj razložijo zakaj je ID4 skoraj polovico cenejši na Kitajskem.
igornov13.09.2023 11:06
Polovico? Na kitajskem ID 4 stane dobrih 18.000 EUR. Pri nas pa je cena od 51.990 do 61.390 EUR. In kje si ti našel polovico?
Whiteswan13.09.2023 12:41
Umetnost je narediti poceni izdelek ki je kvaliteten in konkurencen. Nemcija razen svete trojice, ki je diamantno draga nima ze dolgo kaj za ponudit. Kar pa se kitajske konkurence tice, dober primer je Avstralija. Vec ali manj so spustili vse kitajce na trzisce. Prvih 5 let so jih se malo zasmehovali (pricakovano), sedaj meljejo vse po vrsti, avti kvalitetni, garancija 7 let, popusti in zavarovanja na racun proizvajalca. Realno 40% cenejsi od primerljive konkurence. Evropske znamke bodo pocasi izginile, azijske bodo se malo ostale, ker jim carinska politika in cene transporta to omogocajo.
alfafil13.09.2023 14:08
Igornov, to je cena v akciji, redna cena je od cca 28 000.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija