Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Na cesti jo bo težko spregledati
Slovenska premiera: Hyundai Kona
Na cesti jo bo težko spregledati
Na cesti jo bo težko spregledati
15.09.2023 13:11

Med kupci eden izmed bolj priljubljenih Hyundaijev bo v novi izdaji na voljo s klasičnimi bencinskimi motorji, hibridnim in električnim pogonom, možna bo izbira verzije s štirikolesnim pogonom, hkrati pa so vodilni sprejeli odločitev, da prostora za različico N ni več.

Peter Pirkovič

Da je nova generacija Kone korenito prenovljena sem dobil občutek takoj, ko sem sedel za volan in prevozil nekaj uvodnih kilometrov. V grobem, na večini področij so elementi precej izboljšani ali primerno nadgrajeni, bodo pa morali o oblikovni drznosti svoje povedati kupci. Trenutni načrt je, da bi letos na naše ceste poslali okrog 300 primerkov, prihodnje leto pa še dvakrat ali trikrat več. Čez dober mesec se paleti pridružuje še električna verzija, ki se sestavlja v češki tovarni v Nošovicah. V kratkem jo tudi obiščemo. 

Na cesti jo bo težko spregledati

To, da pri Hyundaiju radi eksperimentirajo je jasno že nekaj let. Najprej Tucson, potem Ioniq5, pa Ioniq6 in zdaj še druga generacija Kone. Oblikovno najbolj impresiven je sprednji del, ki spominja na nekoč futuristične avtomobile filmske industrije. Da ne bo nesporazumov, tanjši LED svetlobni pas je pravzaprav v vlogi dnevnih luči, medtem ko so pravi žarometi postavljeni ob straneh. Tudi zadnje luči so po novem zasnovane na enak način kot sprednji LED svetlobni pas, na bokih pa je opaziti izdatno terensko šminko v obliki črne nepobarvane plastike in nove oblike platišč različnih velikosti. Nova izdaja Hyundai Kone se je tudi dimenzijsko nekoliko spremenila. V dolžino meri 4,35 metra, kar je 14,5 cm več kot pri prvi generaciji, medosna razdalja znaša 2,66 metra, kar pomeni 6 centimetrov prirastka, medtem ko se je za 25 milimetrov okrepila še v širino in za pičlih 5 milimetrov v višino.

Na cesti jo bo težko spregledati

Glede na krepitev zunanjih dimenzij, v potniški kabini hitro dobim občutek, da je ta prostornejša, z uporabo številnih novih materialov je tudi udobnejša, predvsem pa so korenito spremenili celotno voznikovo delovno okolje. Ta ima zdaj namesto klasične zasnove merilnikov in osrednjega zaslona ukrivljen prikazovalnik, ki združuje dva 12,3-palčna zaslona (merilniki in multimedija) z znano grafično podobo, opazno nov je tudi volan brez logotipa proizvajalca, medtem ko je na sredinskemu grebenu urejen odlagalni prostor, ki je hkrati lahko tudi polnilno mesto za brezžično polnjenje (15 W). Izpostaviti velja, da Kona velja za prvi Hyundaijev avto, ki ga je možno odklepati in zaklepati s pomočjo digitalnega ključa, to pa pomeni, da to lahko počnemo z izbranimi pametnimi telefoni, med drugim tudi Google Pixel aparati, ali z Applovo pametno uro. Ker je v novi Koni veliko programske opreme, ki potrebujejo občasne posodobitve, so Korejci uredili možnost brezžičnega posodabljanja na daljavo (OTA), obenem pa ohranjajo možnost komunikacije med uporabnikom in avtomobilom preko posebne aplikacije.

Na cesti jo bo težko spregledati

Motorizacija obsega znane pogonske enote s pogonom na bencin. Na voljo je vstopni litrski T-GDI z 88 kilovati moči, ki ga je možno kombinirati s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim robotiziranim menjalnikom. Slednji bo najverjetneje prva izbira večine kupcev. Druga možnost je zmogljivi 1,6-litrski turbo bencinski motor s 146 kilovati, ki ga je prav tako možno kombinirati z enim ali drugim menjalnikom, bo pa ta kot edini na voljo v kombinaciji štirikolesnim pogonom. Na ceniku obstaja še tretja možnost in sicer klasični hibridni pogon (bencinski in elektromotor) s 103 kilovati moči in s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Za električno moč skrbi litij-ionska baterija s kapaciteto 1,56 kWh.

Na cesti jo bo težko spregledati

Koni so dodatno obogatili seznam varnostnih asistenc, ki so združeni pod okrilje Hyundai Smart Sense, tako kot vsi ostali njihovi modeli ima ta na voljo še 5-letno tovarniško garancijo brez omejitve kilometrov, hkrati pa so vodilni pri proizvajalcu nekoliko preuredili cenike. V Sloveniji vstopna Kona stane natanko 26 tisočakov, različica s štirikolesnim pogonom 30.500 evrov, hibridna verzija pa nosi začetno ceno 32.400 evrov. Doplačilo za N-Line paket znaša najmanj 900 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs15.09.2023 16:26
Na cesti, ko gre hitro mimo, je videti čisto simpatičen. Svetlobni trakovi in to. Ko pa si ga ogledaš od blizu, je cela zmešnjava nekih čudnih oblikovnih elementov. Do te mere, da je oblikovalcem postalo nerodno in si ne upajo namestiti logotipa na volan, na nosu pa je pod takim kotom, da ga komaj opaziš. Zame je daleč najbolj celovito in posrečeno oblikovan Hyundaijev izdelek Ioniq5.
klemens15.09.2023 16:48
Ta mali mišek ima 200 konjičkov? Odlično.
avrelij15.09.2023 19:45
#jjs: Logo na volanu je, samo nekoliko zakrit, kar so pričeli uporabljati na obeh električnih Ioniq-ih. Dizajn prvega vsebuje polno točk, drugega pa ravne linije na posameznih delih zunanjosti ali notranjosti. Vsi pa imajo H vtisnjen na volanu v obliki štirih točk kar pomeni črko H v Morsejevi abecedi. Nek njihov retro dizajn pač, kako je to komu všeč ali ne, bo povedal svoje trg. #klemens: Mišek pa ni več mali, saj so ga podaljšali za preko 15cm, kar ga potisne v velikost njihovega i30. Prej je bil velik kot i20, ali bolj ljudsko znan T-Roc. In koncernski motor 1.6 turbo je že do sedaj v različnih modelih Hyundai, Kia "izkašljal" 204 konje. Tu so ga malo priredili na 198 KM, podobno tudi v Tucson-u ali Sportage-u in tudi nekaterih večjih bratih kjer ima 150 ali 180KM. Bo pa pravi strup v verziji N (ne N-Line, ki je le športno našminkani navaden model). Tam so do sedaj uporabljali 2.0 turbaka z 250 KM, ki ga lahko za kakih dvajset sekund overboostaš na 280 KM. Bo sedaj kaj več?, mogoče 310KMbrez overboosta, kot so namigovali v nikoli izpeljanjem Tucsonu N?
7even7716.09.2023 04:53
Seveda, spet domala nekaj radikalno drugačnega, kot doslej. Mi je v redu, da se v podobi naslanja na Tucsona (se razume), tuid notranja ureditev, ob motorizaciji, gre. Ne gre pa )mi), da je spredaj nekako brez "obraza", ki ga trak čez dolžino vemdarle ne (z)more dati. Ali poustvariti. Zadaj to ni taka težava. Enako se mi, že ves čas, zdi pri Kii Sportage - ni neke "osebnosti" in tudi teh "bumerang" dnevnih LED tam v bistvu niti ne opaziš več (kot si jih morda prve dni).
alfafil16.09.2023 09:42
Meni je oblikovno zanimiva. Tudi cenovno dostopna. Ali je vredna svoje cene? Nobeden ni. Rumeni hybrid premium, plus nekaj dodatkov, bi bila moja izbira.
avrelij16.09.2023 16:05
Cenik in trgovci na Avto.netu se razlikujejo, izgleda da imajo trgovci dovoljen kak popust. Včasih so ga prikazovali kar na ceniku in so trgovci na veliko oglaševali s popustno ceno in v kak kot pa navrgli dodatek za pripravo in barvo. Zdaj pa vidim, da so oglaševane cene toliko nižje, da ne gre za morebitnih par 100 € priprave in izbire barve.
Grunf17.09.2023 18:39
Res je, Avrelij. S cenami so naredili zmedo. Zakaj, vedo le pri Hyundai AvtoTrade. Tudi sicer imajo zaradi popustov že na začetku prodaje, namesto nižje cene, korist le zavarovalnice pri kasko zavarovanju. Na Hrvaškem je tako npr. cena osnovnega modela v Style izvedbi nižja od 23.000,00 eur. Vsekakor bolj pošteno.
avrelij17.09.2023 21:42
#Grunf: No ja, to s ceniki in popusti imajo sedaj tako kot precej drugih uvoznikov, ni njihova pogruntavščina niti lokalna značilnost, se mi zdi. Prej so imeli popust že na ceniku, sedaj ga pa dobiš "od trgovca". Ti pa tako napisane cene res pribijajo zavarovalnino, ampak mislim da so to zakuhale zavarovalnice, ker nočejo priznati plačila z računa za zavarovalno vsoto. Razlog da uvozniki tako navajajo cene je po moje zaradi prikrivanja morebitnih podražitev. Če umakneš ali zmanjšaš popust, ti ne morejo očitati podražitve, čeprav je za kupca enak "šmorn", plačati mora več. Hrvaške so res cenejše, vendar po hitri primerjavi slabše opremljene, a če ne pogrešaš teh vsebin jo lahko greš k njim kupiti in z malo poznavanje administracije tudi registriraš pri nas. Je bilo nekaj tega in malo so se naši upirali servisiranju oz. priznavanju garancij, a je varstvo potrošnika v EU dokaj dobro urejeno in poenoteno, v skrajni sili pa tudi kak Zagreb ni daleč. Znamka se pa že nekaj časa priznava neproblematičnost.
IcEmAn17.09.2023 22:16
Ne vem, nekako imam občutek, da bodo slej ko prej sledile korekcije cen (na dol). Za primerjavo cenik predhodne generacije iz leta 2022: https://www.hyundai.si/media/uploads/public/car_pricelist/cenik_kona_2022_05_12_sl.pdf (pri starejših cenikih se najde začetni model tudi že za cca. 15k €). Cenoven preskok je kar občuten, pa je novi model res toliko boljši, da to upraviči?
IcEmAn17.09.2023 22:26
Aja, pa električna Kona je v DE od predhodnice dražja za 5 jurčkov, torej 42k €, kar je že precej blizu Ioniq5. Smo pa z nemci kar precej poravnani s cenami, tako da verjetno pri nas ne bo kaj bistveno drugače, ne bi bil pa presenečen, če bi bila tisočaka dražja napram DE.
jjs18.09.2023 10:24
Zdaj vidim, #avrelij, hvala za pojasnilo.
© Copyright 1999-2023 Avtomanija